Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonKiegészítők|2010.02.26.

Manfrotto MBAG80N állványtáska

 


Ünneplő állványtáska, igényeseknek, vagy pénzes igényteleneknek.


 

A GIMP alapjai VII.


szint: nagyon könnyű

Nagy jelentőségű témát feszegetünk, mely minden képszerkesztő program esetében fontos. Ez pedig a kijelölés, a különféle kijelölőeszközök. Számos módszer és eszköz áll rendelkezésünkre. Az egyszerűbbekről, nyilvánvalóbbakról írunk most, mint amilyen a lasszó, vagy a téglalap kijelölő eszköz. Következő cikkünkben pedig egy összetettebb eszköz alapjaival ismerkedünk meg.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióA kijelölés
A kijelölés a digitális képszerkesztés egyik legfontosabb eszköze. Segítségével tudjuk a pixeleket két csoportra osztani aszerint, hogy akarunk-e vele dolgozni, vagy nem. A kijelölés veszi el a munkából a legtöbb időt, és a kijelölési módokat jól kell ismernünk, ha szép, igényes munkát akarunk kiadni a kezünkből. Ezért ez a rész bemutatja a fontosabb kijelölő-eszközöket, működésüket, előnyeiket.

A kijelölések a kép rétegeitől független sajátos csatornák, melyeket csak az aktív rétegben tudunk használni. A kijelöléseknek két alapfajtája van. Az egyik, mellyel vonalak megrajzolásával különíthetjük el a kiválasztott részt, a másikkal kiválaszthatunk egy kiindulópontot (pixelt), és ezek után hozzáteszi azokat a pixeleket, amelyeknek a színe közel áll a kiindulópontéhoz.


A GIMP kijelölőeszközei
A GIMP alapvető kijelölőeszközei a következők: Téglalap kijelölése (Rectangle Select), Ellipszis kijelölése (Ellipse Select), Szabadkézi kijelölés (Lasso), Varázspálca (Magic Wand, másnéven Fuzzy Select), Bézier-útvonal (Bézier Path) és az intelligens olló (Intelligent Scrissor.


A Téglalap és Ellipszis kijelölő eszközök
Ezekkel az eszközökkel téglalap és ellipszis alakú területet jelölhetünk ki. A kijelölés közben látható a kijelölés pillanatnyi határvonala. A két ábra (x.x ábra) mutatja, hogy az egér kattintástól hogyan függ a kijelölendő terület. A téglalap kijelölésénél a kattintás helye a téglalap egyik sarka lesz, ahol felengedjük az egeret, az lesz a másik, a kiindulóponthoz átlósan levő sarka a téglalapnak. Az ellipszis kijelölésénél a kiindulási pont a kör két érintőjének a metszéspontja lesz, a végpont pedig a másik két érintő metszéspontja. Tehát az ellipszis elméletileg egy téglalapba van rajzolva, és a téglalap minden oldala az ellipszis érintője. Tökéletes közt és négyzetet is lehet kijelölni úgy, hogy kijelölés közben nyomvatartjuk a Shift billentyűt. Ha így akarunk kijelölni, a Shiftet addig nem szabad felengedni, amíg az egérrel nem kattintottunk a kijelölés végpontjára. Ezzel a két eszközzel nemcsak úgy jelölhetünk ki, hogy a kiindulási- és a végpontot adjuk meg, hanem úgy is, hogy megadjuk az ellipszis vagy téglalap középpontját. Evvel a technikával is lehet tökéletes kört és négyzetet rajzolni ugyancsak a Shift billentyű nyomvatartásával.A Lasszó (Lasso), másnéven Szabadkézi kijelölés (Free-Hand Selection)
Ennek az eszköznek Szabadkézi kijelölés a hivatalos neve, a Lasszó kifejezést azért használjuk, mert a GIMP eszköztárán az ikonja egy lasszó és ezt mégis könnyebb használni, mint az eredeti nevét. A Lasszóval tetszőleges alakzatot jelölhetünk ki. A kijelölni kívánt alakot az egérrel körbe kell rajzolni, az egérgomb nyomvatartása mellett. A kijelölés végét az egér gombjának felengedése jelenti. Ez igencsak nehézkes, hiszen az egér finom mozgatását igényelheti bonyolultabb formáknál, ezért leginkább csak kiegészítésként fogjuk használni.


A Varázspálca (Magic Wand) másnéven Egybefüggő területek kijelölése (Fuzzy Select) eszköz
Ez az eszköz a kép egy meghatározott pontja alapján végzi el a kijelölést. A kijelölés folyamán ki kell jelölni egy pontot. Erre csak rá kell kattintani, ez lesz a magpixel, melyet a fenti ábrán piros ponttal jelöltünk. Ha a szomszédos pixelek színe eléggé hasonlít a magpixeléhez, akkor ezek is ki lesznek jelölve. A szomszédos pixelek szomszédjait is ez alapján vizsgáljuk és jelöljük ki. A folyamat addig ismétlődik, amíg van kijelölhető pixel. A Varázspálca eszközbeállításainál be lehet állítani a küszöbszintet, azaz, hogy milyen különbséget engedélyezünk a magpixeltől.

Az ábrán látható a Varázspálca működése. Meghatároztam a magpixelt, melyet később piros színnel jelöltem meg. A kijelölésben a magpixeltől eltérő pixelek egy része is benne van, mindkét irányban.

A Varázspálca elvét tekintve igen hasznos eszköznek tűnik. Vegyük figyelembe azonban azt is, hogy a magpixelnél kisebb és nagyobb színértékű pixeleket is kijelöli, így a magpixel az összes kijelölt pixel középértéke. Tehát ha ki akarunk jelölni egy alakzatot, melynek színei X és Y értékek között vannak, akkor a magpixelnek pontosan a kettő között kell lennie. Ezt igen nehéz meghatározni, ezért ezt az eszközt ritkán használjuk, pl.: ha a kijelölendő tárgynak éles körvonala van, vagy nagyon elüt a háttértől. Szerencsére van a GIMP-ben olyan eszköz, amellyel a szín szerinti kijelölés könnyebben megvalósítható. Ez a Küszöbszint, de ennek használatát később ismertetem.

A következő részben (addig is) a Bézier útvonallal és az Intelligens Olló kijelölővel ismerkedünk.

Bíró Tamás


 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !