Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.02.16.

Zavaró képelem eltávolítása (Photoshop Videó)

szint: könnyű


Hogyan tüntessük el a zavaró képelemet fotónkról


 

Interjú: Róna Jutka


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


 

Interjú:
Róna Jutka


Ehónapban Róna Jutkától, magyar származású holland fotóművésztől kaptunk interjút.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Interjú

- Mondhatjuk, hogy erős indíttatása volt a fotográfia felé édesapja révén. Valóban ilyen egyértelmű volt, hogy folytatja a családi "hagyományt"?

Nem, inkább az ellenkezője. A szüleim azt akarták, hogy egyetemere menjek, orvosnak. Én inkább bio-vegytant akartam tanulni, de aztán eldöntöttem, hogy nem akartam tovább tanulni. Szüleim nem engedélyezték, hogy fotóakadémiára menjek. Nem akarták, hogy fotós legyek. Én mégis elkezdtem fotósként dolgozni.

- Egész kiskorától Hollandiában él és alkot. Életpályájának előnyére vagy hátrányára vált, hogy egy más kultúrközegből érkezett?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mert Hollandiában a II. Világháború, akkor kezdődött, amikor 6 éves voltam, 1940-ben, és így az egész normális életmód megváltozott. De úgy gondolom, hogy minden, amit egy ember megtapasztal az életben, valami pluszt ad.

- A fotográfia mely területe áll önhöz legközelebb?

A fotoriport és a portré.

- A fotóit elnézve először az fogalmazódott meg bennem, hogy témája a Nagyvilág. Van valami terve, amit a közeljövőben szeretne megmutatni a világból?

Igen. Éppen most jövök Pestre egy új projektet leszervezni. A magyar roma holokausztról szól majd.

- Oldalunk fő témája a digitális fotózás, utófeldolgozás. Mennyire érzi magához közel a digitális technológiát? Használ esetleg ilyen gépeket is, vagy tervezi a használatukat?

Néha használom a digitális gépemet, de ha igazán fontos képeket akarok csinálni, akkor a Leicám.

- Pozitív jelenségnek érzi a digitális technológia mai térhóditását a hagyományossal szemben?

Igen is és nem is. Most mindenki tud fényképezni, mert az a kis chip mindent jól csinál. Jó az expozíció, a színek, minden szép. Engem az zavar, hogy mindig egy kicsit előre kell számolnom, mert késik a gép. Azért a szemem és az ujjam a Leicával egy pillanattal gyorsabbak. A másik félelmem, hogy mindenki túl gyorsan törli a képeket. Többször megesik, hogy amikor az ember megnézi a kontaktokat vagy képeket pár év múlva, más szempontok jönnek elő, mint az elkészültekor.

- Mi a véleménye a különféle digitális (szoftveres) képmódosító eszközökről? Él esetleg az ezek adta lehetőségekkel saját képeinél?

Sokkal jobb, mint a sötét kamrában állni és sokkal gyorsabb is. Több a javítási lehetőség (kiegyenesíteni a falakat, foltok eltüntetése, retus, színek, stb.), de mégis úgy érzem, hogy a fotósok túl sokat manipulálnak. Nagyon szeretem a klasszikus fekete-fehér képeket, még ha nem is olyan tökéletesen kidolgozottak, mint a digitális.

- Miként vélekedik a hagyományos fotólabor adta képmódosítás lehetőségeiről?

Az nagyon más volt, mert a papírokkal szebb volt. Több érzés volt bennük.

- Elárulná nekünk nagyvonalakban, hogy milyen felszerelést használ? Mik a kedvenc eszközei, ötletei megvalósításához?

Leginkább egy Leica M6-ot, mert az egy becsületes, mindig működő gép. Mínusz 15 fokban, Lappföldön is. Az objektívjei finomak, a gép könnyű, nem nehéz cipelni és nem zajos. Sokféle objektívvel, de nagyobbrészt 50 és 35mm-esekkel használom. Tete tartományhoz egy régi Canon EOS RT-m van. Nincs benne mozgó tükör, ezért nem nehéz és nem túl zajos. Digitálisként egy Nikon Coolpixet használok.

- A magyar látogatók hol tekinthetik meg legközelebb munkáit?

A weboldalamon: www.jutkarona.com
Készül egy könyv is az ott látható munkáimról, valamint a jövőben a cigány holokauszt témájában is jelenik majd meg albumom.

Köszönjük az interjút!Róna Jutka weboldala:
www.jutkarona.com

 


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop TippKapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !