Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Élesítünk I. Photoshopban

szint: nagyon könnyű


Kezdjük "Ádám és Évánál" ! Menjünk vissza az alapokhoz és nézzük meg miként tudjuk legegyszerűbben élesíteni fotóinkat...


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


A következő két fotóban nem sok a párhuzam. Hacsak a természeti alaptéma nem? Turay Balázsnak azonban megvan róluk a véleménye...

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

 Növény makró

Azt mondhatnám, ilyen képet mindenki tud, aki rendelkezik makró optikával, vagy ezt a funkciót alkalmazó digitális kamerával. De nem mondom, mert nagyon szépek a kép osztásai, vagyis az a mód, ahogy a fotós a kép mezőt a képelemekkel tagolja. Nagyon szép egyensúlyt teremt azzal a látszólag egyensúlyvesztéssel járó asszimetriával, mely a középpontból elmozdítja a kép egyik markáns elemét a fotó bal oldala felé. Ezt kiegészíti, kiegyenlíti a kép legsötétebb (kisebb) része a bal oldalon, „megtámasztva” a kép jobb oldalát és a középpontot is elfoglaló világosabb részeket. Ezt a hatást még erősíti, a sötét rész életlensége, a világosak tökéletes rajzolatával.

Összefoglalva, látható, hogy egy aszimmetrikus elrendezés, a tónusok, formák, éles-életlen hatások tudatos megválasztásával, tökéletes kompozíciót eredményez. Tanulság: egy tudatosan formált képnél nem szükséges a fő témát a képnek pontosan a közepére helyezni!Sétány az erdőben

Két kép, vagy egy kép? Ha a én a szerzővel beszélgetnék, biztos elmondanám neki, hogy örömet okozott nekem a látvánnyal, amit mutatott nekem! Aztán azt is elmondanám neki, hogy látom ám, nehezen jutott döntésre, és végül nem döntött, miből tartson meg többet a képén, a fűből, vagy a fából!
Szerintem ugyanis ez a kép nem egy kép, hanem két kép. Látszólag minden rendben van vele, de nekem az az érzésem, hogy a horizont alatti rész könnyen leválhat a horizont alatti részletekről. Elképzelhető, hogy a horizont alatt kevesebb fűvel, megtartva az útból valami, vagy pont fordítva a fákból, a fasori sétányból épp csak valamit megjelenítve több „feszültséget” lehetne teremteni, mint így.
Mi „menti” mégis meg a képet? Leginkább az, hogy a z egész kép egységes tónusban van tartva, így a probléma nem annyira látványos, és jelentős. Nagyon szép a felső zárás a fák lombozatával, és a jobb sarokba kifutó ággal. Az egész kép nyugalmat áraszt, sétára hív. Menjünk sétálni, és próbáljunk ki minél több variációt erre a kompozícióra!

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !