Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

The Imaging Factory pluginek

 


Avagy a "hordótlanító" és társai.


 

A GIMP alapjai IX.


szint: nagyon könnyű

Ha már megismerkedtünk a kijelölőeszközökkel, szép sorjában, itt az ideje, hogy sorra vegyük ezen eszközök beállításait is. Elsőként a lágy szélű kijelölést ismerjük meg, majd egy példával illusztráljuk használatát.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióA kijelölő eszközök beállításai I.

Az eszközök beállításához alkalmas ablakot úgy nyithatjuk meg, hogy az Eszköztáron lévő ikonok bármelyikére kétszer kattintunk. A kijelölő eszközök számára fontos beállítási lehetőségek a következők: Lágy szél (Feather), Élsimítás (Antialiasing), Mintakeverés (Sample Merged), és a Küszöbszint (Treshold). Ezeknek az opcióknak a jelentőségeit ismertetem ebben a részben.


Lágy szél (Feathering)

A Lágy szél az élsimításhoz hasonló élkezelési módszer. Működése, hogy a kijelölés határvonalától való sugárirányú távolság függvényében változtatja a pixelek alfa értékét. Az ábrán egy lágy szélű kijelölést láthatunk. Amint az ábra is mutatja, a kijelöléshez 50-es sugarú (Radius) lágy szélt választottam, az Élsimítás (Antialiasing) opciót pedig bekapcsoltam. Ne felejtsük el, hogy a Lágy szél (Feather) kapcsolót bekapcsoljuk. A kijelölés határvonalán a kijelölt alakzatnak a pixelei 50%-ban átlátszóak. A kijelölés belseje felé ez az érték csökken, kifelé nő. A kijelölés határvonalától távolodva létrejövő változások mértéke, a Lágy szél sugarától függ. Az itt beállított 50-es érték azt jelenti, hogy a határvonaltól távolodva, mindkét irányba 50 pixel távolságig tart a Lágy szél hatás.


Az ábra, a Lágy szél effektus gyakorlatban való alkalmazását mutatják be. A fenti ábrán megtörténik a kijelölés. Ne felejtsük el, hogy előbb be kell állítani a kijelölő eszközt a hatások eléréséhez, kijelölés után már nem lehet..


Miután kijelöltem a lepkét, és vágólapra másoltam, létrehoztam egy új képet, melynek a háttérszínét beállítottam zöldre. Bemásoltam a lepkét, és az eredmény a x.3. ábrán látható.

A GIMP weboldala: http://www.gimp.org

Bíró Tamás

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !