Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai III.

szint: nagyon könnyű


GIMP sorozatunk harmadik része a színátmenetekkel és azok beállításaival foglalkozik.


 

A GIMP alapjai X.


szint: nagyon könnyű

Az eszközök beállításához alkalmas ablakot úgy nyithatjuk meg, hogy az Eszköztáron lévő ikonok bármelyikére kétszer kattintunk. A kijelölő eszközök számára fontos beállítási lehetőségek a következők: Lágy szél (Feather), Élsimítás (Antialiasing), Mintakeverés (Sample Merged), és a Küszöbszint (Treshold). Ezúttal a Mintakeverés kerül terítékre.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióMintakeverés (Sample Merged)

A GIMP-ben három eszköznek van Mintakeverés beállítási lehetősége. Ez a három a Varázspálca, a Pipetta és a Kitöltés előtér vagy háttérszínnel. Ha ezek közül valamelyiket használjuk, akkor az általa végzett művelet csak az aktív réteg pixeleit veszi figyelembe. Ha viszont az aktív réteg nem teljesen átlátszatlan, vagy összhatásmódban van, akkor a színe úgy tűnik, mintha megváltozna, de csak azért, mert keverednek a látható színek, de valójában változatlanok maradnak. Ha viszont beállítjuk a Mintakeverést, akkor a látható és nem a tényleges színeket veszik figyelembe. Nézzünk rá egy példát. Igaz, hogy ez a rész a kijelölések fejezetben található, mégis az egyszerűség kedvéért nem egy kijelölő eszközzel mutatom be a működését. Így az eredmény látványosabb.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - GIMP Tipp

Nézzük meg az ábrát! Ezen látható a képablak, amiről kijelöltem egy pixelt a segédvonalak metszéspontjában.


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - GIMP Tipp

A következő ábrán láthatóak a rétegek. Mindkét foltot külön átlátszó rétegre raktam..

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - GIMP TippDigiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - GIMP Tipp

A bal oldalim képen látható a pixelnek a színe, amit pipettával jelenítettem meg. Ebben az esetben nem volt bekapcsolva a Mintakeverés opció. Itt az aktív réteg pixeljének a színét jelenítette meg. A jobb oldali képen már be volt kapcsolva a Mintakeverés, ezért a pipetta a látható színt jelenítette meg, amely a két réteg pixeljeinek az összeadódásából alakult ki. Mindkét esetben ugyanarra a pixelre kattintottam, a különbség mégis szemmel látható. A többi eszköz is így dolgozik, ha be van állítva a Mintakeverés, funkciójának megfelelően. A látható színeket használja.

A GIMP weboldala: http://www.gimp.org

Bíró Tamás

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !