Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

DFT Digital Film Lab v2.5 plugin (3.rész)

 


Csináld magad!


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


Mai elemzési enciklopádiánkban a 'P' betűhöz érkeztünk, ezért egy portrét és egy parlament képet kaptok. Egyéb összefüggés nincs a két kép között, csak Turay Balázs gondolatai.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

 Egy régi kép a Parlamentről.


Kicsit megpenészedett, és a megtámadta valami a képet. Talán gombásodás, mert rosszul, rossz helyen tárolták.
Pedig meg érdemelte volna, annak ellenére, hogy százan, ezren lefotózták innen, átellenből a Batthyány térről. A monitoron mutogatott képeknek, beleértve a sajátjaimat is, az a legnagyobb bajuk, hogy a méretük, és a megmutatkozási módjuk miatt már teljesen mások, mint az eredeti!
Azt kell ugyanis tudnunk, hogy ez a papírkép, sok másikhoz hasonlóan kézbe véve egészen máshogy néz ki. A színei talán fakóbbak, a tönkrement részleteknek más a felületük, az egész olyan esetlen, kicsit tökéletlen. Így magában hordja az időt, magán viseli a készítő ujjlenyomatát, a sarkokon esetlegesen kunkorodó szamárfüleket, stb.

Tisztán érezhető, hogy a kép sokkal sérülékenyebb, a viszontagságoknak sokkal inkább ki van téve, mint egy ilyen a monitoron kicsit steril kép. Ezért aztán én jobban szeretem a kezembe venni a z eredetit, vagy legalább közelről megnézni, megbizonyosodni arról, hogy valóban fényképet látok!
Ugyanis ezt a képet nem valamilyen ezüst alapú eljárással hozták létre, hanem a fény, egy lencse, és az elektronika segítségével.

Aztán ál retusálták, és a számítógépen létrehoztak egy adatállományt, amin valami olyan van, amilyet a szerző ott nem látott, nem tárult rosszul, nem vált az idő előrehaladtával csonkává, nem lett a családi emlékezet részévé sem, nem kötődnek hozzá legendák.

Ha a szerző a régi tönkrement kép „bőrébe” bújva mesélni kezd nekünk, akár arról, ami nem is vele esett meg, kíváncsian fogom figyelni!Kettős portré


A tekintet a fontos, ahogy a fotós mondta nekem. Ebben egyet értek vele. Azt is mondta, hogy a macska kevésbé! Jó, persze, de a macska nélkül nem jutna eszünkbe erről a kicsit mosolygó, megbúvó férfiról, hogy a macska talán benne is megvan! Két jó barát. Két egymást megértő társ.
Ahogy én látom. A vicces az, hogy a férfi szemében sokkal több macskás huncutság, játék, és kíváncsiság van, mint a macsekéban. Az inkább meglepett, bamba, bár lehet, hogy ez vihar előtti csend és a legszebb álmából felébresztett kék cicó már a gazdi megpofozására készül!

A két arc, a kezek nagyon szépek így együtt. A képkivágás elég szűk, ami megengedi, hogy a fotós csak néhány számára fontos dologra koncentráljon. A háttér jótékonyan elmosódik, amit a szerző nyilván a szűk blendenyílással ért el! Portrézáshoz általában szűk látószögű (tele)optikát használjunk! Ez a hagyományos kisfilmes optikák esetén 85 mm, 105 mm, 135 mm, és így tovább. Persze szükség esetén normál látószögű (50 mm) lencsével is szép képek készíthetőek. A nagy látó optikák eltorzítják az arcokat, ha túl közel megyünk!

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !