Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Élesítünk

szint: haladó


GIMP-re "konvertáltuk" egy korábbi élesítési tippünket.


 

Róka projekt


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


"A csatolt fotóm még a 80-as évek közepén készült CHINON CE-3 MEMOTRON fényképezőgéppel, 500-as telével. A képet utólag - pár éve - digitalizáltam. A nega sajnos már nincs meg, papírképet pedig csak ilyen minőségűt tudtak készíteni többszöri reklamálásom ellenére is.
A képpel kapcsolatosan "csak" azt szeretném, hogy a negának a karcnyomai, illetve a fehér pontok eltűnjenek a képről.

F. Zoltán

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


Bizony a fotót teljes méretben nézve igen zavaróak a karc és pornyomok, amik fehér pontokként és vonalakként csúfítják a képet. Ezek eltávolítása viszonylag egyszerű feladat a Photoshopban.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


A Filter/Noise/Dust&Scratches (Szűrő/Zaj/Por és Karcolások) effekt segítségét kértük első lépésként, amely a nagyobb fehér pontokat jó eredménnyel tünteti el a képről. Egy viszonylag nagy sugár (Radius) értéket választottunk, 10-et. Ezután a Threshold (Küszöb) értékét 20-ra vettük. Utóbbira azért van szükség, mert ha 0-án hagyjuk a karcok szűrése nagyon erős lesz. Olyannyira, hogy az egész képet "szétmossa". Bár az eredeti kép nem nevezhető élesnek, de nem akartunk eltávolítani semmi mást róla, csak a por és karcmaradványokat. A filmszemcsézetnwek és a fotó eredeti struktúrájának meg kellett maradnia. Ha a Threshold értéket emeljük a kép részleteiből mind töb és több jön vissza és csak a legfényesebb pornyomok tűnnek el. Sajnos a halványabb karcok megmaradnak, de a kép már így is jobb benyomást kelt majd, mind eredetileg.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


A halványabb karcok eltüntetéséhez a Healing Brush eszközt használtuk, melyet legegyszerűbb a J billentyűvel előhívni.
A kép nézetét érdemes előtte nagyra venni, hogy pontosan dolgozhassunk az apró karcokon. Az ecsetméretet nem túl vastagra, 14 pixel méretűre, és lágy szélűre állítottuk. Mivel csak a textúrát akartuk helyreállítani a színeket egyelőre nem, a Mode menüben Luminosity összhatásmódot állítottunk.

Mintát vettünk a kép egy olyan részletéről (ALT+bal egérgomb), amely textúrájában hasonló a karcos részekhez és szépen átfestettük vele a karcokat. A festett vonalak a háttérbe símultak.


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


A Dust&Scratches effekt mellékhatásaként olyan helyeken is furcsa foltokat, összemosásokat hagyott, ahol egyébként nem volt eltávolítanivaló karc vagy porszemfolt. Ezek egyébként normál nézetben elég nehezen észrevehetők, de nem akartuk a képben hagyni őket.
Kinagyítottuk a képnézetet 300%-osra, majd az Y billentyűvel kiválasztottuk a History Brush eszközt és hozzá 15-20 pixeles ecsetméretet. Ezzel az ecsettel festettük át a zavaró foltokat. Mivel az előzmény ecset (History Brush) alapesetben a kép kiinduló állapotát állítja vissza, ezért a festett részeken az eredeti kép részletei jöttek elő.


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


Mind a History Brush, mind a Healing Brush alkalmazása igényel egy kis gyakorlatot, de könnyen megtanulható és nagyon pontos illúzió érhető el vele. Íme, a karcok és fehér foltok eltűntek a képről.


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp
Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp


Bár a kedves olvasónk nem kérte, de kicsit a kontraszttal és a színekkel is játszottunk. A kontrasztot főként a Curves a színeket a Selective Color menüparancsokkal állítottuk vissza. A kép teljes méretben nem volt túl éles, de nagyjából 700-800 pixel szélesre kicsinyítve és lépcsőzetesen élesítve, elég elfogadható eredményt lehetett kihozni belőle, ami ha nyomtatáshoz nem is, de például netes felhasználáshoz még ideális lehet.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !