Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

A GIMP alapjai VI.

szint: nagyon könnyű


Az alakzatok rajzolásának elmélete után, most egy egyszerű gyakorlat.


 

A digitális fényképezésnél mindent én tudok kézben tartani a "késztermékig".


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió


 

Interjú:
Gacsádi Albert


Gacsádi Albertet faggatuk ezen a héten a koncertfotózásról, a New York Institute of Photographyról és persze kedvenc témáinkról.

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Interjú

- Mi vezette a fotográfia felé?

Nekem is - mint sokunknak a pályán -, édesapám folyamatosan fotózott és 8-mm-es filmfelvevővel készített a családról felvételeket, otthon a fürdőszobában nagyította a fekete-fehér képeket. Egy ideig eltávolodtam ettől a forrástól, de több mint 10 éve elkezdtem magam is fotografálni. A fekete-fehér fotózás mindig is vonzott a letisztultsága és jobb kifejezőképessége miatt.

- A New York Institute of Photography-n végzett. Milyen módon jött ez a lehetőség?

Amikor Kanadában éltem már szemezgettem a fotografálással, de csak jóval később - amikor már itthon éltem -, jutottam el odáig, hogy el is
végezzem. Lenyűgözött az egyszerű megközelítés, amivel rávezetik az embert a jobb képek elkészítésére.

- A szakmai felkéréseken, esküvő, koncert és rendezvényfotókon kívül van esetleg valami kedvenc témája, amit szeret hobbiból megörökíteni? Egyáltalán, lehet egy alkalmazott fotós hobbista?

Hogyne, igazából csak úgy az igazi, ha ez a kifejezésmód természetes és egyben örömszerző is a fotográfusnak, máskülönben csak egy gyári munkává alacsonyul e nemes hivatás. Nagyon közel áll hozzám a repülés is, mivel a szüleim mindketten
vitorlázórepültek ezért a hármashatárhegyi és őcsényi vitorlázórepülőtereken nőttem fel. Természetesen az utazásaim során is nagy örömmel fotografálok. A portréfotózás mindig is a kedvencem volt, hiszen így ismerhetünk meg igazán
valakit.

- Gyakran fotóz zenei koncerteken. A zene is közel áll Önhöz, vagy többnyire munkának tekinti ezeket az eseményeket?

Eleinte komoly nehézséget okozott, hogy a koncerteken bemozdulásmentes képeket készítsek, mert állandóan járt a lábam a ritmusra :) A zene és a fotózás számomra együtt egy tökéletes univerzum. A fotózás még közelebb hozott a zenéhez, mert nem csak kívülálló élvezője vagyok a zenének, hanem részese is. A közeljövőben szeretnék megtanulni zenélni is.

- Oldalunk elsősorban a digitális fotósoknak szól. Mennyire érzi magához közel ezt a technológiát? Úgy tudom filmes és digitális gépet is használ.

"Munkaeszközként" is nagyon praktikus a digitális technika, megrendelők szinte kizárólag csak lemezen kérik a kész anyagot. Sokat könnyít az egyéni elképzelések, igények megvalósításában is. Új témákba is könnyebben belekezdhetek, és csak hagyom kibontakozni a helyzetet. Előfordul, hogy
később válik fontossá egy téma, amit talán filmre nem is kezdenék el.

- Ön szerint mi az egyik és mi a másik technológia előnye?

Úgy gondolom a filmes és a digitális technikának is meg vannak a maga legitimitása, akár kreatív, akár praktikus szemszögből nézzük.

A saját projektjeimet mindig fekete-fehér filmre készítem, de megesik, hogy egy "digitális munka" közben előkapom a filmes gépet, mert megérdemli a
helyzet. A másik fontos aspektus, hogy jobban odafigyelek a filmes fényképezésnél, mivel a 36 (12) kockába kell "beleférni".

A digitális fényképezésnél mindent én tudok kézben tartani a "késztermékig". Azonnal ellenőrizhetem az elkészült képeket, nem kell várni a film előhívására, így időt és pénzt takaríthatunk meg. Portréfotózásnál még a modellt is könnyebben feloldhatjuk egy két kép megmutatásával.

- Mi a véleménye a különféle digitális (szoftveres) képmódosító eszközökről? Esetleg használja ezeket saját képeinél?

Természetesen én is használom ezeket a képmódosító szoftvereket, nagyon hasznosak. Kezdve a nemkivánt képrészletek eltűntetésével, a hangulatot adó effekteken keresztül - amelyeket szívesen alkalmazok az esküvői fotókon is - az extrém manipulációkig, de úgy gondolom itt is a kevesebb a több. Ha óvatosan bánik az ember vele, akkor nem lesz a rabja. Folyamatosan tanulmányozom a külföldi mesterek munkáit, hogy továbbképezhessem magam.

- Elárulná nekünk nagyvonalakban, hogy milyen felszerelést használ? Melyek a kedvenc eszközei, ötletei megvalósításához?

A napokban veszem meg az új digitális gépvázamat, Canon EOS 5D-t, ami a természetes fejlődés része, ezzel olyan minőségben és alkotási szabadsággal
alkothatok, amelyet régóta szeretnék. Ezen kívül van egy EOS 3-as filmes és egy Hasselblad 500 C/M középformátumú gépem, ai a személyes kedvencem a négyzet (6x6cm) alakú negatívjával. Az EOS rendszerhez Canon 24-70/2.8 és 70-200/2.8 IS - a koncert-specialista, a kedvencem - és Sigma 15-30/3.5-4.5 optikákat használok, a Hasselbladhoz 80 és 150-et. Alapvetően az enyhén tele optikákat szeretem, a nagylátószögűeket kevésbé.

- Hol találkozhatnak az olvasók a képeivel, az interneten kívül?

Kiállításokon, magánlakások és irodák falán, több magazinnak szabadúszóként dolgozom. A Black & White Photography (UK) újságban is jelent már meg fotóm. CD-borítón (Charlie), DVD borítón (Balázs Capueira), céges naptáron és honlapokon, és sok családjára büszke szülő asztalán... :-)

Köszönjük az interjút!Gacsádi Albert weboldala:
http://www.gacsadifoto.hu

 


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop TippKapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !