Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2013.12.10.

Fekete-fehér (Photoshop Videó)

szint: haladó


Hogyan tegyük fekete-fehérré képeinket


 

Harmadik szem (Fotóelemzés)


Néhány portrét adtunk át Balázsnak, amelyekről jól le is húzta a vizes lepedőt. Úgy látszik mindkét képet összeköti valami, mégpedig némi komponálási bizonytalanság, szegény fotóalanyok kezei, újjai minden esetben a képszélek csonkolásának estek áldozatul. Meg is kaptuk érte a magunkét.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - fotóelemzés

 

www.digiretus.hu - fotóelemzés


Szép lány...


... aki nem hitte el, hogy tényleg szép! Ezért a fényképész kiretusálta a képet, meg kifehérítette az arcbőrt, aminek halvány szürkének kéne lennie!
Hát, ilyenek a fotósok! Nem azt mondják, hogy szép vagy drágám, gyönyörű, hanem azt, majd retusálunk, meg a photoshop, meg ilyenek.
Azért az dicséretes, hogy az arcot kicsit balra elmozdította a kép közepéről, s hogy bátran, leginkább csak az arcra koncentrált. Megítélés kérdése, de tanulságos dolog, ha mindenki végiggondolja, hogy a homlokból érdemes-e kevesebbet mutatni! Akár épp a szemöldök felett is meg lehet vágni a képet! Éppen ezért kérdéses, hogy a kézre szükség van-e? Tessék elgondolkozni, és próbákat csinálni! Érdemes ráhunyorítani a képre, így sokszor kitűnik, mi dominál, mi fontos, és mi az, ami zavaró! Azt vágjuk le nyugodtan!

www.digiretus.hu - fotóelemzés


Gitáros


Nem tudom megmondani, mi az, amitől egy kép nagyon vicces lesz, miközben talán hétköznapinak tűnik. Nem röhejes, nem poénos, csak vicces, kicsit kedves. Van eben a képben valami komoly elhivatottság szerű, ahogy a zenész figyeli a gitárt. Látom ám, hogy komoly a dolog, de mégsem érzem azt, hogy nagyon komolyan kellene vennem a helyzetet! Ettől meg kicsit nevethetnékem támad!
Egy dologra azonban jó lenne figyelni! Amikor az ember nagyon belenézi magát a képbe, tehát nem teljesen tudja saját magát függetleníteni, a saját fotójától, akkor a legemelkedettebb, a legkomolyabb, esetleg a legtragikusabb dolgok fonákságát sem vesszük észre, hiszen a saját olvasatunkkal vagyunk elfoglalva. Olyan ez kicsit, mint a szerelem, mely vakká tesz: látom, ám, hogy a kedves kicsit csúnya is, kicsit buta is, meg közben nagyon nagy hülyét csinál belőlem, de mégsem tudom annak látni, ami.

Miért mondom ezt?
Azért mert a komoly könnyen átfordul nevetségesbe, a vicces szánalmasba, a tragikus pedig komikusba, megrendülés és gyász helyett az ember kínjában már szinte röhög.

Azt látom ugyanis ezen a képen, hogy a gitáros ujjai nem mind látszanak jól! Sőt. Na, már most, ha én zenész lennék, már mondanám is, hogy persze, mert valami akkordot fog le, és ezt én fotósként nem érthetem, de a képen ez ott van! Hát, igen. Ha ez egy akkord könyv lenne, akkor az lenne a bajom, miközben örülök, hogy fotókkal illusztrálnak egy érdekes könyvet, hogy az ujjai a húrokon nem látszanak jól! Így meg, hogy felhívjam a figyelmeteket valamire, azt kell mondanom, a viccet félretéve, hogy az a rossz érzésem van, nincsenek meg az ujjai, s éppen azon erőlködik, hogy így is muzsikáljon! (A rossz az, hogy ilyet már sajnos láttam!)

Most mondhatjátok, hogy persze, ha egész alakos képet néznék ezt észre sem venném, meg akkor egy képet sem lehetne csinálni, amin valaki gitározik, az ujja is látszik, meg a fények is jók, stb.

Csak azt szeretném mondani, hogy ha valaki ilyen klassz, bátran komponált képet csinál, akkor ezeket az apró, de fontos dolgokat oldja meg! Kérem!

Turay Balázs
fotográfus
www.turay.hu


A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti azokat.

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !