Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.05.01.

Ál-HDR hatás (CS5)

szint: könnyű


Az új Photoshop, új árnyékmentesítője.


 

"...számomra arra való a Photoshop, hogy ami benne van a digitális nyersanyagban..."


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Holczer Péter


 

Interjú:
Holczer Péter


Holczer Péternek nem szakmája a fotózás. Vérbeli amatőről van tehát szó, aki fiatal kora ellenére évtizedekkel ezlőtt elkötelezte magát a fotózás mellett. Elsősorban a természetfotózás szerelmese, így tagja több hazai természetfotós önszerveződésnek is. Fotói pedig talán többet elmondanak róla, mint a most következő néhány sor.

www.digiretus.hu - interjú (Holczer Péter)

- Egy közgazdász természetfotós? Honnan a szerelem a fotográfia iránt?

Valószínűleg elsősorban édesapámtól. Szeretett fényképezni, így mindig elérhető közelségben volt az ő aktuális fényképezőgépe számomra is. Sokáig az övét használtam. Később öcsém gépvásárlása adta meg a végső lökést saját felszerelés megvételére, majd pedig együtt jelentkeztünk Zsila Sándor első természetfotós tanfolyamára.

- Reméljük azért az időlegesen "szüneteltetett" kedvtelésének újra hódol? Tud elég időt szakítani munkája mellett egy olyan időigényes elfoglaltságra, mint a természetfotózás?

Manapság egyértelműen nem. De ez nem jelenti a fotózástól való teljes elfordulást, ám gyermekeim születése óta átmenetileg (?) ők lettek az előszámú témáim, valamint sikerült végre – ha csak egy csöppet is, de – belekóstolnom a természetfotózás melletti másik nagy vágyamba, a sportfotózásba. Valamint, ha alkalmam nyílik utazásra, akkor is természetesen csak fényképezőgéppel kelek útra. Egyébként meg a természetfotózásból úgyse lehet kiöregedni, úgyhogy szerintem lesz még alkalmam újra többet foglalkozni azzal is.

- Weboldala bemutatkozásában azt olvastam diára készíti a képeit. Nem csábítja a digitális fényképezőgépek világa?

Honlapom „szegény” úgy járt, hogy a természetfotózás szüneteltetésével együtt a neten is váltottam. Amit a pholczer.ini.hu oldalon láttatok, az valójában a(z első) természetfotós időszakomat öleli fel, mely képeim akkor még valóban diára készültek.
Majd kezembe akadt az első digitális kamerám (G2), melyet aztán sorra követett a többi, végül pedig a 20D megjelenése után döntöttem egy digitális slr váz mellett, azóta erre tekergetem fel régebbi objektíveimet. Tehát, nem hogy csábít a digitális világ, de évek óta ebben élek már.

- Mely területen látja - például a diafilm - előnyeit a mai digitális technológiával szemben?

Egyértelműen abban, hogy ha ma is előveszem a diáimat és levetítem őket, mindig elgondolkozom, hogy újra pár tekercset arra kellene fotóznom, annyira mások, szinte varázslatosak a színei szép nagy méretben a vetítővásznon. Igaz, hogy digitális képeimet projektor híján csak monitoron látom, így méretben nem versenyezhet a diavetítéssel, ám azokkal a színekkel a digitális fotózás során én eddig még nem találkoztam, mint amilyenek a diák vetítése során megjelennek.

- Elkészült fotóit digitális formátumban is tárolja, vagy teljesen az "analóg" híve?

Már a diáim számomra értékesebb darabjai is szkennelésre kerültek, és ugyanúgy digitálisan is őrzöm őket, mint a későbbi, digitális technikával készült képeimet. De értelemszerűen így járt minden olyan képem, amely kiállításra vagy újságba került, ott is az első lépés mindig a szkennelés volt.

- A fotószerkesztő szoftverek közül használ valamit?

Kezdetektől a Photoshopot. Bár nem vagyok nagy szakértője, amire szükségem vagy egy-egy kép során, azt meg tudom csinálni vele.

- Ha igen, milyen képmódosításokat végez leggyakrabban? Ön szerint egy természetfotónál, hol a határ ezen a téren?

Legyen szó akár természetfotóról, akár másról, számomra arra való a Photoshop, hogy ami ugyan benne van a digitális nyersanyagban, de elsőre abszolút nem látszik rajta, azt beállítsam. Itt elsősorban a szükséges mértékű élesítésre (de nem életlen képeknél...), kontrasztra, színek beállítására, fehéregyensúly korrekciókra gondolok és esetleg a képkivágás pontosítására. Arra törekszem, hogy azt visszahozzam, amilyennek eredetileg láttam, legtöbbször „Velvia” színekben. Mert ugyebár a filmeknél is vannak kontraszt, színtelítettség, színtónus különbségek. Kinek-kinek ott is megvoltak különböző témákra a kedvencei.
Ugyanakkor nem tűntetek el a képen lévő dolgokat és nem helyezek olyanokat a képre, amelyek eredetileg nem voltak ott, vagy nem olyan mennyiségben voltak jelen a kép készítésekor, nem változtatok meg irreálisan színeket, és pl. hátteret sem a Photoshop segítségével mosok el, ha kell.
Kétségtelen, hogy a digitális technikával mindent meg lehet csinálni, de számomra ez már egy külön kategória, nem keverendő össze a „tiszta fényképezéssel”.

- Elárulná nagyvonalakban, hogy mik a kedvenc fotós eszközei?

Amint említettem, egy EOS 20D gépvázat használok, egyelőre a régebbi „semmi extra” objektíveimmel: 20-35, 28-70/2.8, 100/2.8, 100-300. Látható, hogy a digitális vázamhoz gyakorlatilag nincs nagy látószögű objektívem, míg a telénél élvezem az 1,6-os szorzó hatását. De már egy ideje a 70-200/2.8-ra fenem a fogam, amely gyakorlatilag alap riporteri objetív és valóban sok mindenre igen jól használható. Lévén számomra elsősorban hobbiról van szó, így nem beszélhetek 300-400-500/2.8-asokról, hiába lenne ideális akár a természetben, akár a sportokhoz.

- Merre találkozhatunk műveivel?

Bár részt vettem több csoportos kiállításon, valamint volt önállló kiállításom is a Raiffeisen Galériában, és néhány fotós lapban is jelentek meg képeim, mostanában elsősorban az internetre rakok fel a képeimből a www.pbase.com/pholczer cím alatti digitális galériám
.

Köszönjük az interjút!


 

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop TippKapcsolódó anyagok:

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !