Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Nyomtatási méret

szint: könnyű


Pappírra kerül a fénykép.


 

Ecsetminta készítése


szint: könnyű

Kísérletező kedvű rajztehetségeknek szól következő cikkünk. Olyanoknak, akik nincsenek megelégedve a GIMP által kínált ecset típusokkal. Ahogy minden komolyabb szerkesztőprogramban, úgy itt is készíthetünk saját ecsetmintát. Csupán néhány kattintás és máris egy kis kék virággal, vagy akár egy halálfejjel festegethetünk. Mivel a Digiretus.hu szerkesztőinek lelke finom és szép, ezért maradnánk a kis virágnál.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP - Ecset, kép minta készítése  Készítsünk egy új képet a File menü New/Új parancsával, vagy a Ctrl+N billentyűkombinációval! Készítsünk egy új réteget! Kattintsunk a képre jobb gombbal, és a Layer… menüpontból válasszuk ki a New layer…-t!

www.digiretus.hu - GIMP - Ecset, kép minta készítése

Ha szeretnénk, átnevezhetjük a réteget, a könnyebb átláthatóság érdekében, de ez egy ekkora képnél szerintem nem fontos. A réteg méreteit a GIMP automatikusan beállítja a kép méreteivel azonos értékekre. Ezeket sem bántjuk most. A réteg kitöltése lehet az előtér, vagy a háttér, lehet fehér, vagy átlátszó. Nekem most az átlátszó kell, mert így könnyebb lesz kivágni az elkészült művet. Ha az OK-gombra kattintunk, akkor kész is az új rétegünk. Ezt a File menü Dialogs menüpont Layers elemével ellenőrizhetjük, hisz ekkor megjelenik egy ablak, a kép rétegeinek bélyegképeivel. Bár én ezt nem szoktam használni. Hasznosabbnak tartom, a File menü Dialogs menüpontján belül található Create New Dock –on belüli ablakokat, hisz itt egy ablakon belül több dolgot meg tudunk jeleníteni.


www.digiretus.hu - GIMP - Ecset, kép minta készítése

Válasszuk ki a Layers, Channels & Paths-ot. Ekkor megjelenik egy ablak, amelyben a rétegek, a csatornák, és az útvonalak jeleníthetők meg. Nekünk most a Layers kell. Itt láthatjuk, hogy létrejött az átlátszó rétegünk. Rajzoljunk rá valamit, amit később használni kívánunk!
Mikor kész, Nyomjuk meg a Ctrl+A billentyűkombinációt, ezzel mindent kijelölté teszünk az aktuális rétegen.

www.digiretus.hu - GIMP - Ecset, kép minta készítése

Ezután kattintsunk a képre jobb egérgombbal, és menjünk le a Script-Fu-hoz. Itt a Selection menüponton belül a három legalsó lesz fontos nekünk. A To Brush…, To Image… és a To Pattern…A brushal ecsetet, az image-val képet, a patternal mintázatot készítünk a kijelölésből. Ha a Brusht választjuk ki, akkor megjelenik egy ablak, amelyben megadhatjuk a leendő ecset nevét, és fájlnevét, majd a két alak közötti távolságot. Ez azt jelenti, hogy ha folyamatos vonalat húzunk az ecsettel, ahhor a minta (itt a virág) két pontja közt hány képpont távolság legyen.


www.digiretus.hu - GIMP - Ecset, kép minta készítése

Az OK-ra kattintva kész az ecsetünk. Ha az image-ra kattintunk, akkor egy új képet kapunk a kijelölésből, ha a Patternre, akkor sincs semmi beállítási lehetőségünk, csak a nevét adhatjuk meg. És nézzük meg az eredményt!

A GIMP weboldala: http://www.gimp.org

Bíró Tamás

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !