Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.08.

Adobe Photoshop Lightroom - Egyszerű képhatások

 


Sietsz valahová? Dobj rá a képre egy kis automata effektet, és már indulhatsz is!


 

"...Engem a fotózás teljes palettája érdekel..."


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Dubniczki Attila


 

Interjú:
Dubniczki Attila


A fiatal fotós nemzedék egyik hazai képviselője Dubniczki Attila, aki - képei alapján - szereti magát kipróbálni a fotózás szinte minden területén. Erről vall következő interjúnkban is...

www.digiretus.hu - interjú (Dubniczki Attila)

- Végzettsége szerint laptervező, képszerkesztő. Egyenes út vezetett innen a fotózáshoz?

A szakmámnak szinte semmi köze sincs ahhoz, hogy elkezdtem fotózni. Tíz évvel ez előtt került a kezembe egy Zenit gép, ami nagyon megtetszett. Igy kezdődött.

- És mi visz egy magazinokba dolgozó, alkalmazott fotóst, laptervezőt a természetfotók felé?

Amikor elkezdtem fényképezni, a legkézenfekvőbb és legelérhetőbb téma a természet volt számomra. Fura, mert előtte nem voltam fogékony a környezetre és a természet szépségeire. A fotozás által lettem természetbarát és a környezetére figyelő ember. A mostani életeritmuson csak ritkán enged hosszab fotóstúrákat, ezért még nagyobb élmény, ha kiszabadulhatok a városból.

- Tárgy-, és reklámfotók, magazin címlapok, természetfotók, városképek. Témái meglehetősen sokszínűek. Ennyi mindent meg szeretne mutatni a
világból?


Engem a fotózás teljes palettája érdekel. Szívesen kipróbálom magam minden területen. A természetfotón kívüli témáim szinte kivétel nélkül megrendelésre készülnek. Nagyon szeretem a komolyabb kihívásokat, amiket addig még nem próbáltam. Sok időt fektettem korábban a műtermi fényképezésbe, ami sok mindenre megtanított. De, hogy a kérdésre valóban válaszoljak: igen, mindent meg szeretnék mutatni a vilagból, ahogy én látom azt. és remélem mindig akad valaki, akit ez érdekel.

www.digiretus.hu - interjú (Dubniczki Attila)

-Úgy tudom digitális fényképezőgépet használ. Használ esetleg filmes technológiát is?

Évek óta digitális fényképezőgépet használok. Persze vannak témák, pl. több órás éjszakai expozíciók melyekhez mind a mai napig filmes gépet veszek elő. új kedvencemet, egy harminc éves orosz panorámakamerát is filmel kell megtöltenem, így nem nagyon tudok elszakadni a hagyományos technológiától - valjuk be, nem is nagyon szeretnék.

- Hol érzi a digitális technika előnyét, a hagyományos fotográfiával szemben? Van egyáltalán előnye ön szerint?

A digitális technika vitathatatlan előnye a gyorsaság, szeretem, hasznalom, sőt már el sem tudom képzelni, hogy munkáihoz felhasznált képekre várjak a laborban, majd a szkenneléssel menjen az idő.

- Mi a véleménye a különféle digitális (szoftveres) képmódosító eszközökről? Él esetleg az ezek adta lehetőségekkel saját képeinél?

A munkám miatt napi kapcsolatban vagyok a képfeldolgozó szoftverekkel. Alig akad olyan kép amihez ne lenne szükség valamennyi színkorrekcióra, apróbb módosításokra. Saját felvételeimet témáik szerint változó mértékben módosítom. A természetfotókkal vagyok a legszigorúbb. Csak a szükséges mértékben módosítom a színeket, és mindíg az eredeti látvány az etalon, nincs túlszinezés egy-két retus itt-ott. A természetfotózás szigorú etikai szabályaihoz igyekszem magamat tartani a komputer előtt ülve is. A többi témánál csak a cél számít, és minden módosítás belefér.

www.digiretus.hu - interjú (Dubniczki Attila)

- Elárulná nekünk nagyvonalakban, hogy milyen felszerelést használ? Melyek a kedvenc eszközei?

Az EOS rendszerre esküszöm. Ez a rendszer nyujtja számomra a legkevésbé kompromisszumos megoldásokat. Az analóg és a digitális vázam is Canon, így nem kellett az analóg-digitális váltásnál a teljes objektívparkomat lecserélni. Az objektivek 12 millimétertől 400 milliméterig terjednek, amelyek többnyire fényerős zoom-ok. Mostanában hozzájutottam egy F2-es Nikonhoz, ezért most ehhez szerzek be különbféle optikákat. A kedvencem a harminc éves Horizont panorámagép, ha lehet, és a téma engedi ezt használom.

- Az érdeklődők hol találkozhatnak munkáival, az interneten kívül?

A napokban készítem el az új weboldalamat, amelyen az ediginél sokkal több és újabb felvételem lesz megtalálható az előző változatnál átláthatóbb formában. Első önálló kiállításom az idén várható, pillanatnyilag a szervezés kezdeti stádiumában vagyunk. A Fényvarázs fotóklub - melynek magam is tagja vagyok -, rendszeresen állít ki, a kiállítások időpontjárol a klub weboldalán lehet tájékozódni.

Köszönjük az interjút!


Dubniczki Attila weboldala:
www.dub.ini.hu

 

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !