Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonInterjú|2009.12.08.

Interjú: Vancsó Zoltán

  

"...képszerkesztés alatt nem a kiretusálást, zavaró dolgok eltüntetését értem..."


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Fodor Tímea


 

Interjú:
Fodor Tímea


Ifjú kora ellenére számos kiállítást és fotópályázatot tudhat maga mögött Fodor Tímea, a "digitális nemzedék" egyik ígéretes képviselője. Méghogy elveszett és sekélyes a mai fiatalság!?

www.digiretus.hu - Interjú - Fodor Tímea

- Honnan jött a fotózás iránti érdeklődése?
Kezdetben nem érdeklődtem, egyszerűen kézhez kaptam egy digitális gépet, és megörökítettem mindazt, mit láttam. Majd később vált ez szokássá és kezdtem tudatosabban fotózni.

- Mi motivál egy fiatal lányt arra, hogy fotókon keresztül meséljen el valamit?
Szerencsére a motiválás nincs korhoz kötve. Én talán azért a fotográfiához nyúltam, mert képekben könnyebben fejezem ki magam, olyan érzéseket vagy gondolatokat építhetek beléjük, amit kimondani nem tudnék. És amiket más sem értene meg szavakból. De lehet, hogy a képeim is egy idegen nyelvként hatnak.

- Számos fotókiállítása volt már és úgy tűnik pályázatokon is szereti megméretni magát. Legalábbis sikerei ezt igazolják. Van valami célja ezekkel, vagy pusztán saját maga megmérettetése az?
Igazán se célom nincs, de megmérettetési vágynak se mondanám, hisz tudom, hogy egy ilyen verseny soha nem adhat valós képet, mert ahány zsűri, annyi végeredmény születhetne, és sok kitűnő fotó közt kár is keresgélni a legjobbat, mindegyik kerülhetne az első helyre valamilyen szempontból.
Pontosan nem tudom, miért szoktam pályázni. Talán kíváncsi vagyok arra, hogy mit tudok összehozni egy adott témára, de az is motivál, hogy emberekhez eljussanak a képeim, és a lelkemnek is jót tesz, ha valamilyen eredményt elérek. Még ha tudom is, hogy nem adhat valós képet egy ilyen pályázat (egy kis paradoxon..).

- Van valami álma, amit el szeretne érni a fotózás, fotói révén?
Hogy minél több ember lelkébe eljussanak, és ne arra várjanak, hogy egyértelmű konkrét jelentést kapjanak a felszínről. Hogy mondjanak le egyfajta tökéletességkeresésről, egyszerűen csak engedjék át magukat a képeknek.

- Úgy tudjuk a digitális fényképezőgépet használ. Önnek miben nyújt ez a technológia többet, hogy emellett kötelezte el magát?
Kezdetben azért használtam digitális gépet, mert ez volt kéznél, és nem nagyon gondoltam bele, hogy analóggal is lehetne fotózni. Aztán pár év múltán egyre kezdett húzni a szívem a manuálisabb technikák után, és körülbelül 1 éve analógozok is, igazából ez áll közelebb hozzám. Ilyekor érzem úgy, hogy most tényleg fotózom, sokkal izgalmasabbnak találom, és külön szeretem, hogy nem 600 képkockára van lehetőségem hanem csak 12-re vagy 36-ra, és hogy várni kell, míg kézhez kapom őket. Nagy vágyam a saját laborálás is.

- Oldalunk témája a digitális fotók szerkesztése, így nem hagyhatjuk ki a kérdést: Használja digitális képszerkesztés lehetőségeit képeinél?
Igen, használom. Bár én képszerkesztés alatt nem a kiretusálást, zavaró dolgok eltüntetését értem, hanem magát az alkotási folyamatot, és ezért nem is nevezném az én esetemben szerkesztésnek. Nálam ebben a folyamatban készülnek a képek, és sokszor ekkor kerülök bele én magam is a képbe. Persze sok olyan fotóm is van, amihez hozzá se nyúlok.

- Egészen pontosan milyen felszerelést használ?
Nem mondanám felszerelésnek az én "készletemet", nem foglalkoztatnak igazán a gépek és objektívjeik, egy igazi Képhez elég egy doboz is. Most van egy digitális kompakt fuji S7000-esem, analógban pedig egy Pentacon (ehhez van egy 120-as teleobjektív) és egy Rolleiflex gépem.

- Az érdeklődők hol tekinthetik meg fotóit?
A http://www.legna.hu címen.

Köszönjük az interjút!


Fodor Tímea fotói:
http://www.legna.hu/artist.php?id=3

 

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !