Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2016.04.23.

Természetesebb színek (Photoshop Videó Tipp)

szint: haladó


Törpilla túlságosan hupikék ezen a fotón. Állítsunk be neki valami emberi bőrszínt, és közben még a pontosabb kijelölésről is tanulunk egyet, s mást. Szelektív fehéregyensúly beállítás következik.


 

"...a festészet (az anyag) felől érkeztem a fotográfiához..."


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Minyó Szert Károly


 

Interjú:
Minyó Szert Károly


Minyó Szert Károly képzőművészeti eszközként használva a fotográfiát alkot. Eddigi interjúalanyainktól eltérően kissé ki is lóg a sorból, hiszen önmagát is inkább képzőművészként, mint fotósként aposztrofálja. És, hogy mi a köze a biklinek a művészetéhez? A következő sorokból kiderül.

www.digiretus.hu - Interjú - Minyó Szert Károly

- Mesélne nekünk első lépéseiről a fotográfia világában?

Születésemet követően - amikor is először nyitogattam rá szememet a világra, a sors kifürkészhetetlen akarata okán ez Indiában történt -
valahogy nagyon jött a fény! Szerintem ez a -nem elhanyagolható körülmény- vizualitásomra döntően hatott!

- Saját bevallása szerint a fotográfia és a festészet határmezsgyéjén alkot. Mégis, Ön szerint kész művei melyik oldalra "billennek" inkább?

Nem tudom kell e billenniük valamerre, műtárgyakat készítek, használom a fotográfiát, az ecsetet, az emulziót, stb. - mind jó szerszám.

Elkészült munkáim egy része fotográfia, de egyedi műtárgy és megismételhetetlen, lehetetlen több "kópiát" késziteni belőle!
Vajon műfajilag melyik kategória az a 30 nm. fa és üveg kombinációjú fényfreskó amit egy szálloda halljába készitettem. Technikailag úgy jött létre mint egy fotó, persze az előkészítésben a számítógép is dömtő szerepet játszott, de nagyon szimplifikált lenne rámondani: ja ez egy fotó!

- Képzőművésznek vagy inkább fotográfusnak vallja magát?

A kialakult identitásom alapján képzőművésznek vallom magam.

- Hülye kérdés, de mi köze a biciklinek a képzőművészethez?

A bicikli kultikus tárgy. Generációmnak (is) egy
szabadságszimbóluma, aki ifjú fejjel birtokolhatott egy bringát a 60-as években annak rendkivüli mértékben megnőtt a mozgástere, korunkban
reneszánszát éli!

- Webgalériájában, sok esetben meggyötört, roncsolt, évszázadosnak tetsző fotókat látunk. Milyen eszközökkel éri el ezt a hatást?

Részemről nincs semmiféle roncsoltság, hatás a nézőben az lehetséges. Teljes perfekcióra törekszem, de ez a technológia szigorú szabályainak manufaktúrális előadásmódja okán efféle látvánnyá változik... gondolok itt olyasmire mint a kézzel felvitt, "festett" fényérzékenyités.
Na igen a festészet (az anyag) felől érkeztem a fotográfiához ezért aztán nem idegenek tőlem a festői hatások!

- Használ digitális képalkotó eszközöket, vagy digitális képszerkesztő szoftvereket?

Használok több digitális eszközt, DSLR és compact
fényképezőgépet, scannert, nyomtatót és persze számitógépet.

- Mottójában azt fejti ki, hogy a hagyományos fotográfiát anyagtalannak találta. Ebben a megközelítésben mi a véleménye a digitális
fotográfiáról?

Számomra a vetithetőség (negativ) igen fontos a folyamatban és ezt leginkább az analóg technikával tudom produkálni. De kombinálva is gyakran alkalmazom. Igen jó eszközzé vált mostanra. Festményeim reprodukálására is digigéppet használok.

- Az érdeklődők hol láthatják munkáit?

Jelenleg az AVANTGARDE-on. Sokan ellátogatnak weboldalamra, albumomból is kapható még a Mai Manó házban, Magyar Fotográfiai Múzeumban és szivesen fogadok látogatókat itt Budapest mellett, Perbáli otthonomban mely egyben műtermem is jelenleg.

Köszönjük az interjút!


Minyó Szert Károly weboldala:
www.szert.hu

 

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !