Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.03.26.

Világosság és kontraszt IV. (CS5+)

szint: haladó


Régi ismerősünk a Curves parancs, de az újabb Photoshopban új lehetőségeket is kínál.


 

Élesítünk


szint: haladó

GIMP használók figyelem! Nekikezdtünk korábbi Photoshopos leírásaink GIMP-es konverziójának, melynek első darabja a most következő cikk. Egy alapvető élesítési lépéssort mutatunk be, amely pontosabb és szebb eredményt ad a GIMP alap élesítő eszközeinél. Az alapja ezúttal is a rétegek használata, és azok ügyes kombinációja.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk


www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

1. Nyisd meg a fotót!
Kiinduló fotórészletünk elég lágy hatást kelt. Úgy szeretnénk élesíteni, hogy zavaró mellékélek ne keletkezzenek rajta, vagy legalábbis minél kevésbé láthatóan.

www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

2. Réteg duplán
Ahogy annyi más szerkesztési lépéssornál, itt is legyen az első a rétegek duplázása. A GIMP-ben ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha az egér bal gombját lenyomva "megmarkolod" a Háttér nevű réteget és a képen pirossal jelzett ikonra húzod. Ekkor kapsz egy Háttér másolata nevű réteget is, amellyel a továbbiakban dolgozni fogunk.

www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

3. Életlen maszk
A másolt rétegen maradva válaszd a Szűrők/Kiemelés/Maszk életlenítése menüpontot. A megjelenő ablakban állíts be kis sugárértéket. Így a finomabb részletek is élesíthetők. Esetünkben ez 0,2 volt. Az élesítés mértékét ízlés szerint állítsd be, de inkább legyen egy kicsit erősebb, mint amit még elfogadhatónak tartasz. Tippünk lényege, hogy később ezen még finomítunk. A Küszöbszint maradhat O, így a kép minden területén hatása lesz az élességnek.

www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

4. Módi
Az élesített fölső réteg összhatásmódját (Mód) állítsd át "Csak világosítás"-ra. Ezután ugyanezt a réteget duplázd meg újra, ahogy 2. lépésünkben tettük és a kapott harmadik réteg módját állítsd "Csak sötétítés"-re!


www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

5. Áttetszőség
A középső rétegünk így az élesítés világos éleit tartalmazza majd, míg a legfölső a sötéteket. Először a fölső réteget kiválasztva állítsd neked tetsző értékre az Átlátszatlanság csúszkát. Az érték csökkenésével láthatod, amint az élek sötét kontrasztja is csökken. Ezután válts át a középső rétegre és itt is állítsd be az Átlátszatlanságot. A lényeg, hogy ne legyenek zavaró, dupla élek, vagy vastag fényszegély.
Mi a sötét réteget 70-80 körüli, míg a középső (világos) réteget 50-60% közé állítottuk.


www.digiretus.hu - GIMP tipp - Élesítünk

6. Mint a penge
Na, azért ha nem is olyan éles, de a különbség jól látszik a két fotó között. Persze arra ügyeljünk, hogy az élesítés hatására - ahogy példánkon is - kisebb nagyobb mértékben megnövekedhet a zajszint. Tehát csak csínján azzal az élesítéssel!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !