Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Képek összemosása

szint: könnyű


Egymásba olvad két különböző fénykép.


 

Fekete-fehér


szint: haladó

Színesből fekete-fehér kép? "Egyszerű! Le kell húzni a színeket." - kiálltanak fel sokan. Valóban ez is lehet a megoldás, de az eredmény többnyire nem adja azt a hatást, mint egy szép, kontrasztos FF felvétel. A színcsatornákkal való kísérletezéssel sokkal jobb eredményt kaphatunk. Photoshopban már kipróbáltuk ezt a módszert. Most nézzük meg, hogy működik GIMP-ben!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP - Fekete-fehér

1. Töltsük be a képünket!
A fenti színes képből szeretnénk szürkeárnyalatost készíteni, de egy kicsit több élettel, mint amit egy síma színtelenítés ad. Az alsó fotón látszik a megszokott színtelenítés hatása. Ezt a hatást az Eszközök/Színeszközök/Árnyalat-Telítettség menüpont alatt érhetjük el úgy, hogy lehúzzuk a Telítettség csúszkát. Elég unalmas. Ennél azért többre vágyunk.


2. A megoldás
Sokkal kifinomultabb megoldás a Szűrők/Színek/Csatornakeverő használata. Segítségével színcsatornánként szűrőzhető a kép, így hasonló látványt kapunk ahhoz, mint a fekete-fehér filmre fotózók a színszűrőkkel.


3. Keverj!
Első lépésként a Monokróm négyzetet kell bejelölnöd. Mi engedélyeztük a Fényesség megtartása pontot is.
Ezután következhet a vörös, zöld és kék színcsatornák keverése. A kevesebb néha több! Óvatosan változtasd az értékeket! A túlzott értékek ugyan extrém látványvilágot adnak, de rendkívüli módon növelik a színzajt is. Példánkban a kék csatornát némileg visszahúztuk, így az ég sötétedett. Az eredeti kép zöld vetéscsíkjait szerettük volna kiemelni, így a zöld csatorna kapta a legmagasabb értéket.


4. Sokkal jobb
A végeredmény sokkal esztétikusabb, mint a leírásunk elején látott, "élettelen" fekete-fehér kép. A fontos formák kiemeltek, a szükségtelen területek sötétek.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !