Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.03.29.

Ál-Infraszűrő (Photoshop Videó)

szint: haladó


Hogyan szimuláljunk infra hatást fotóinkon.


 

Világossági (luminancia) zaj eltávolítása


szint: haladó

Mi a baj a zajjal? Semmi. Ezernyi szoftver van, amivel viszonylag könnyen eltávolítható. A baj mindig az eltávolításnál jelentkezik. Ezeknek a szoftvereknek ugyanis meg kell különböztetniük a zajt a kép valós és fontos, apró részleteitől. Ha ez nem sikerül nekik a zajjal együtt a részletesség is kárát látja. A végeredmény olyan lesz, mintha valaki vizfestékkel készítette volna a képet, nem pedig fényképezőgéppel. A GIMP nagyszerű Szelektív Gauss-elmosás szűrője eredményes és gyors módszere lehet a zaj hatásos eltávolításának.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP - Világossági (luminancia) zaj eltávolítása1. Töltsük be a képünket!
Illetve ez alkalommal két képrészlet látható idefent. Mindkettő ugyanabból a fotóból származik és ugye nem kell bizonygatnunk mennyire zajosak? A homogén égen látható szemcsék bizony igen zavaróak tudnak lenni. Tegyünk ellene!


2. Szelektív (el)mosás
A szelektív mosás a háziasszonyok szótárában valami olyasmi lehet, amikor különválogatják a színes zoknikat a színtelen alsóktól. Vagy nem, és ezt csak kitaláltuk.

A Szelektív Gauss-elmosás viszont egész biztosan része egy másik szótárnak, mégpedig a GIMP szótárának. Ráadásul a zajszűrés egyik leghatásosabb eszköze.
És hol máshol találnánk, mint a Szűrők/Elmosás/Szelektív Gauss-elmosás menüpont alatt?


3. Beállítások
A megnyíló ablakban két fontos opciót állíthatsz. Az elmosás sugara a szűrés hatókörét érinti, míg a Max. változás az erősségét.
A sugarat nyugodtan állítsd nagyobbra! Még finomabb részletek esetén sem lesz durva az elmosás, ha 9-10 körüli értéket használsz. A Max. változás ezzel szemben legyen 10-15-ös érték környékén. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a fentihez hasonló mértékű zajjal van dolgod, ha a zaj erősebb, használj nagyobb sugár és Max. változás értéket. Ha magasabbra állítod, a zajjal együtt sajnos az apróbb részletek is elveszhetnek, de nem olyan mértékben mint egy sima elmosásnál.4. Nézzük csak!
És lássunk csodát! A zaj jórészt eltűnt a képek jobboldali, fenti módon zajszűrt változatairól. A képeken még látható töredezettség a JPEG kompresszió eredménye. A zajszűrés szinte tökéletes. Annál is inkább mivel a kényesebb alsó kép finom részletei is többnyire megmaradtak.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !