Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Kiégés ellen

szint: könnyű


Olyat láthatsz, amit azelőtt még soha.


 

Vörösszem hatás eltávolítása


szint: könnyű

A portrék örök mumusa a vörösszem. Valószínűleg ez a leggyakrabban előforduló, legalábbis egy laikus számára is azonnal szemet szúró hiba, az arcképeken. Ahogy a Photoshopban már többször bebizonyítottuk, hogy könnyedén lehetséges az eltávolítása, úgy a GIMP is alkalmas erre a feladatra, anélkül, hogy külön "vörösszem eltávolító gombot" keresgetnénk. Általában jobb is, ha magunk állunk neki a probléma megoldásának, mintsem egy buta automata algoritmusra bízzuk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP - Vörösszem hatás eltávolítása1. Töltsük be a képünket!
Azt hiszem nem is kell kommentálnom a képen látottakat. Démoni!

Ideje, hogy tegyünk valamit a vörös szemek ellen.


2. A méret a lényeg
Ehhez először is nagyíts a kép nézetén, hogy kényelmesebben tudj dolgozni. Ezt a képablak alján lévő lehullómenü segítségével teheted meg leggyorsabban. 300-400%-os nagyítás mellett már sokkal jobban odaférhetsz a szemhez. Ha a vörös szemek még a példánkban látottaknál is kisebbek, használj nagyobb nézetet, akár 500-800%-ost!

A szemeket ki kell jelölnünk, ahogy a fenti példán látható. A minél pontosabb kijelöléshez elengedhetetlen a nagy nézet.


3. Kijelölés
Mindkét szemet kijelölhetjük abban az esetben, ha ugyanolyan világosságúak. Ha az egyik feltűnően sötétebb vörös a másik pedig fénylő piros, inkább külön külön végezzük el rajtuk az itt közölt lépéseket. A példaképünkön eléggé eltérő a két szem, de megpróbálkoztunk a közös kijelölésükkel. Ennél sokkal durvább eltérések is előfordulnak.

A kijelöléshez az eszközpaletta Ellipszis kijelölése eszközét (E billentyű) használd! Alul válaszd a Lágy szélek opciót és 2-3 körüli sugárértéket adj meg. Ha kicsi a szem a képen, ez az érték lehet kevesebb, ha nagy, többet írj be ide. Ezután keretezd be az ellipszis kijelöléssel az egyik, majd a Shift billentyűt nyomva tartva a másik vöröses szemrészt, ahogy az előző képen látható!

A kijelölés után válaszd a Réteg/Színek/Telítetlenné tevés menüpontot, amely a kijelölt területeken belül mindent elszíntelenít, így oda a vörösségnek.4. Sötétebben
Igen ám, de rosszabb esetben még mindig nem elég természetes a szemünk, hiszen nem csak vöröslik, de világosabb is a "szembogár" mint lennie kéne. Nosza sötétítsünk rajta!

Ehhez a leggyorsabb megoldás a Réteg/Színek/Szintek parancs. A megjelenő ablakban a hisztogram alatti csúszka középső, szürke háromszögét toldd jobbra, így a középszürke részek sötétednek. Az alatta lévő kis ablakba számértékkel is beírhatod a változás mértékét, de gyorsabb a csúszkát tologatni. Remélhetőleg még mindig kijelölt állapotban van a szem, így csak a kellő területek világossága - akarom mondani sötétsége - változik és nem az egész kép. Arra ügyelj, hogy ne tedd teljesen feketévé a kijelölt részt, csak ahhoz közeli sötétségűvé, mert így természetesebb!
5. Ördögűzésnek vége
Nyugodtan hátradőlhetünk. Alig került néhány másodpercbe, és a démoni szemeknek harangoztak!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !