Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.06.

Visszavonás II.

szint: könnyű


Egy lépéssel tovább...vagy visszább?


 

Perspektíva korrekció Photoshopban


szint: könnyű

Az épületfotózásnál, - amennyiben nem az épület művészi láttatása, hanem pontos látványának visszaadása a célunk - fontos, hogy a perspektíva a szemünk által látottakat adja vissza a képen is. Ennek ellenében dolgozik viszont a fényképezőgépek nagylátószögű objektíve, amely az épületeket furcsán "hanyadt dönti". Ezt a perspektivikus torzulást viszonylag egyszerűen javíthatjuk az alábbi íromány segítségével.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzióElõször is vedd szemügyre a kiindulási fotót és határozd meg, hogy milyen jellegû perspektíva korrekcióra lesz szükség. A példaképen az épület hanyadt és kissé jobbra dõl, ezt kell korrigálni.

Hogy könnyebb legyen meghatározni a vízszintest és a függõlegest, húzz vezetõvonalakat (Guide Line) a képre ! Ezt úgy teheted meg, Ha a képablak szélén lévõ vonalzóra (Ruler) viszed az egeret, rákattintasz, majd az egeret képre húzod. Ha nem látszik a vonalzó, a Ctrl+R gombokkal kapcsolhatod be. felsõ vízszintes vonalzóról természetesen vízszintes, az oldalsó, függõleges vonalzóról függõleges vezetõvonalakat hûzhatsz a képre. A vezetõt az épület két szélsõ alapjához célszerû igazítani, a vízszintes vezetõt pedig az épületen megjelenõ bármely olyan vonalhoz, amelyet vízszintbe akarsz maj igazítani (például, tetõ széle). Ha elrontod a guide line behúzását a View/Clear Guides paranccsal törölheted õket.Ezután Ctrl+A gombokkal jelöld ki a teljes képet és a Ctrl+T billenytûkombinációval válaszd ki a Free Transform (szabad átméretezés) lehetõséget.

Megjegyzés: A Photoshop rendelkezik egy úgynevezett Perspective paranccsal is, az Edit/Transform/Perspective pont alatt, ami kimondottan erre való, de a Free Transform mód sokkal szabadabb alakítási lehetõséget biztosít számunkra.

A Free Transform egy keretet rajzol a kép köré a négy sarkon és a középvonalakon egy-egy fogóponttal. A Navigator ablakban kicsinyítsd le addig a kép nézetét, hogy a képernyõnk közepén bõvel elférjen. Ezután a felsõ sarkok fogópontjait az egérrel "megfogva" a képsarkokat addig húzd, amíg az épület szélei párhuzamosak nem lesznek a vezetõvonalakkal ! A kép szabadon alakítható a fogópontokat bármennyiszer megfogva. Perspektívakorrekciónál az alsó fogópontokat ritkán használjuk.


Ha az épület "kiegyenesedett", nyomd meg az Enter-t és a beállított nézetet újrarendereli a program, azaz véglegessé válik. Ezután a View/Clear Guides menüponttal törölheted a vezetõvonalakat, és íme a végeredmény:


 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !