Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fotók átméretezése

szint: könnyű


Több, álló és fekvő formátumú képet szeretnénk azonos méretűvé tenni ? Egy kézenfekvő trükkel ez is lehetséges.


 

"...ma már profi területen elengedhetetlen a digitális fotózás..."


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Tóth-Szabó Réka


 

Interjú:
Tóth-Szabó Réka


- Miként került a fotózás közelébe?

Gimnáziumi évek alatt szerencsém volt többször is Olaszországban járni, és az ott készített képek, bár még csak kompaktgéppel fotóztam, elég jól sikerültek. Ezen felbuzdulva elővettem Édesapám, akkor kb. 25 éves Zenit E fényképezőgépét az egyetlen alapobjektívvel meg egy gyenge vakuval és elkezdtem „komolyabban” érdeklődni a fényképészet iránt.

- Képeit böngészve nagyon széles területen dolgozik? Van kedveltebb kategóriája?

Legjobban a tárgy, étel-ital fotózást szeretem. Az épület és városfotók is nagyon közel állnak a szívemhez. Portrékat leginkább barátokról, rokonokról, ismerősökről szeretek készíteni, akiket jól ismerek és a képekkel megmutathatom az egyéniségüket, illetve azt az embert, amilyennek én látom őket. A rejtett, illetve kevésbé ismert oldalukat.


- Elsősorban kiadványokba készít képeket megrendelésre, vagy inkább saját megvalósításokat alkot?

Reklámfotósnak, kreatív munkásnak szoktam magam nevezni. Többnyire megrendelésre dolgozom, de ha egy munka nagyon megtetszik, szívesen készítek olyan képet is a témára, amit már a portfoliómba készítek és nem feltétlenül a megrendelőnek. Ezeken a képeken és az ön magam szórakoztatására is fotózott képeken már csak a saját stílusom, látásmódom mutatkozik meg. Fantáziámnak teret adhatok.

- Egy kiadványba mindig szűk keretek között mozog az alkotó. Mennyire korlátozzák Önt egy kép elkészítésében a megrendelő igényei?

Megrendeléskor elsősorban az igényeket kell kielégíteni, tehát meghallgatom vagy esetleg layout-on megnézem, mire gondolt, mit szeretne a megrendelő. Ezután elmondom, lerajzolom vagy már fotózás közben megmutatom, hogy én mire gondoltam, mit tudnék még hozzá tenni, mivel lehetne érdekesebb, megfogóbb a kép. Szerencsém van, mostanában a megrendelők többsége viszonylag szabad kezet ad.

- Melyik a kedvenc képe és miért?

Igazán kedvenc nincs, de nagyon szeretem a csokitojásos fotómat. Ennek a képnek készültekor egy élelmiszercég katalógusát fotóztam, napi rendszerességgel, ami valljuk be nem a legizgalmasabb munka. A megrendelő mindenáron valami nagyon standard húsvéti csokis képet szeretett volna látni a csoki nyuszis oldalon, több verziót is mutattam neki, persze egyik sem volt elég jó vagy elég gicses, így aztán poénból megcsináltam és megmutattam neki ezt a képet, ami viszont maximálisan az én egyszerű és letisztult, ízlés világomat tükrözi. Bár nem volt sem gicses, sem szokványos, érdekes hangulatú, kicsit abszurd mégis bekerült a húsvéti szám egyik oldalára.

- Kit tekint példaképének, és miért?

Példaképem nincs igazán, nagyon sok korábbi és jelenleg is dolgozó fotós alkotásait szeretem, sokuktól van, hogy csak egy-egy fotójuk tetszik. Ilyen Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Alfred Eisenstaedt, Charlotte March, Helmut Newton és Edward Weston. A kortárs magyar fotósok közül sem igazán példaképek vannak, hanem olyan művészek, akikkel szívesen dolgoznék együtt.

- Hol érzi a digitális technika előnyét a hagyományos fotográfiával szemben? Van előnye egyiknek a másikhoz képest?

Digitalizált világunkban, ma már profi területen elengedhetetlen a digitális fotózás, napi szinten az analóg technika már nem igazán tudja felvenni vele a versenyt. Megrendelők, magazinok, reklámügynökségek szóba sem állnak az emberrel, ha nem digitális géppel dolgozik, illetve nem digitalizált formában adja le a képeket. Elsősorban a gyorsaság, a további felhasználás és utómunkák miatt. Ennek ellenére, nem érzem, hogy a negatív filmes technikának teljesen leáldozott volna. Nagyon sok profi és amatőr fotós használja és élvezi ennek az előnyeit is. Práter utcai iskolában nagyon szerettem a fekete-fehér és színes laborban dolgozni, sajnos jelenleg erre nincs módom, de tervben van egy kislabor felállítása.

- Mi a véleménye a digitális képmódosításokról? Mind javítás, mind trükközés szempontból? Használ esetleg valamilyen technikát? Van kedvenc funkciója?

Retusálás, javítás elengedhetetlenül szükséges, ha más nem, de egy apró porszem vagy felületi hiba minden képen van, tehát ezeket feltétlenül el kell tüntetni. A trükközés más kérdés, ha valaki jól használja ezeket az eljárásokat sok szép és érdekes képet tud kihozni belőle. Képeim többségén, csak alap retusálást végzek, amit a negatív-pozitív analóg technikánál is használnék. Mindent, amit láttatni, mutatni szeretnék egy képen azt a beállítással, perspektívával, mélységélességgel és világítással oldom meg, utómunkák során nem szoktam extra megoldásokra hagyatkozni.

- Mit gondol a digitális képek könnyű illegális felhasználásáról? Egy megbízható védelmi technológiára érdemes lenne költeni?

Röviden és tömören: a felhasználónak jó, a fotósnak, tulajdonosnak nagyon rossz! Sajnos nagyon sok képet lopnak az internetről, ezzel sok embert megkárosítva. Nem egy olyan esetről tudok, amikor fotós megbízás azért úszott el, mert a „megrendelők” találtak egy megfelelő képet még tűrhető minőségben a neten. Ezzel egy embert átvertek, becsaptak, sőt meg is loptak, a másik szerencsésebb, mivel csak egy munkáról csúszott le. Ilyenkor azért felmerül az emberben, hogy ha más képét lelopták a netről, akkor vajon az övéből mennyivel történhetett ugyan ez? Védelmi megoldásra mindenféleképpen szükség lenne, de lehet, hogy pont azoknak, akik technikát megvalósíthatnák, ez nem céljuk.

- Mit gondol az egyre jobban terjedő internetes képboltokról? Esetleg Ön is csatlakozott valamelyikhez?

Az internetes képügynökség jó is és rossz is. Megrendelők feladatát, nagyon sok mértékben segíti. Reklámügynökségtől már többször kaptam úgy megrendelést, hogy megmutattak egy olyan vagy ahhoz hasonló képügynökségi oldalról letöltött képet, amit ők is szeretnének. Hazai fotósok „szerencséjére”, ezek a képek sokszor igen borsos árral bírnak, így még mindig van megrendelés. A rossz, hogy nem önálló munkát készít, csak plagizál. A jó oldala, hogy így az adott fotós képei könnyebben válnak nemzetközivé, szélesebb körben is ismertek lesznek a képei és ezzel együtt ő maga is. Az egyik magyarországi ügynökség már engem is megkeresett és saját magamnak is felsorakoztatva ezeket az érveket úgy döntöttem, szerződést kötök velük.

- Nagyvonalakban, milyen felszerelést használ?

Canon EOS 20D, Canon EF 17-40mm, Canon EF 50mm, Canon EF 24-70mm, Soligor 70-210mm, Canon 580 EX vaku. Régebben, egy jól felszerelt műteremben asszisztensként és fotósként dolgoztam, ahol Sinar-ral, műszaki fényképezőgéppel is nagyon sokat dolgoztam, én azt a nagy formátumú technikát szeretem a legjobban, számomra az jelenti az igazi fotózást. Saját stúdiótechnikával nem rendelkezem, műtermet és felszerelést bérelni szoktam.

- Hogyan képzeli el az Ön szakterületének alakulását a jövőben?

Továbbra is szeretnék olyan érdekes munkákat, feladatokat kapni, amik művészi és technikai fejlődésemhez is hozzá járulnak. Szívesen dolgoznék külföldön is, hogy szakmai tapasztalatomat tovább gyarapítsam és aztán a saját munkáim területén kamatoztathassam tudásom.

- Hol találkozhatnak a kíváncsi olvasók a fotóival?

Elsősorban a weboldalamon: www.tothszaboreka.hu. Valamint a Mister Magazin 2006. első számában, öt képem jelent meg a Beszédes képek rovatukban, Verrasztó Gábor gondolatinak tolmácsolásával. Kicsit büszke is vagyok erre a publikációra, mert ők kerestek meg engem és nem én kopogtattam az ajtajukon.

Köszönjük az interjút!


Tóth-Szabó Réka weboldala:
www.tothszaboreka.hu

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !