Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.08.

wPanorama

 


Ha már van egy panoráma képünk, hogyan tovább?


 

Vignettálás csökkentése


szint: könnyű

A kép sarkainak sötétedése szinte mindennapos, mégis zavaró jelenség. Az optikai lencsék szélei felé haladva mindig megfigyelhető bizonyos fokú sötétedés. Ez többnyire nagylátószögű objektíveknél szembetűnő. Az úgynevezett vignettálást okozhatja a rosszul tervezett objektív, de egy napellenző vagy szűrő karimájának belógása is. Vegyük elő a GIMP-et és nézzük meg mit tehetünk ellene!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - GIMP - Vignettálás csökkentése1. Töltsük be a képünket!
Mintaképünk sarkai jól láthatóan sötétebbek, mint a középső képterület. Egyfajta keretnek ez nem rossz, mi azonban mégsem szeretnénk megtartani.


2. Ovál
Legfontosabb a problémás terület kijelölése. A pontos kijelölés fél siker, sőt minden ezen múlik majd.

Használd az Ellipszis kijelölése eszközt (V billentyű). Jelölj ki egy ovális részt a képből úgy, hogy főleg csak a sarkokat metssze. Ha valamelyik sarokban erősebb a sötétedés, próbálj nagyobb szeletet vágni belőle. Ahol kisebb ott a sarokból is kisebb csücsök "vágódjon le".


3. Csak lágyan!
Mivel a kijelölésünk éles szélű, nem olyan szép átmenetes mint a sötétedés, ezért kénytelenek leszünk lágyítani rajta. A Kijelölés/Lágy szél menüpont alatt kapod a fenti ablakot, melynek egyetlen mezőjébe jó nagy értéket írj! Még ilyen kis képméret mellett is elég nagy 250-es értéket használtunk. Nagyobb képnél ez vígan lehet akár 500, vagy 1000 is. A lényeg, hogy lágy átmenetet kapj, nagyjából a sötétedésnek megfelelőt. Ha a sötétedés hirtelen következik be, az átmenet is élesebb lehet. Ebben az esetben kisebb értékre lesz szükség ennél a pontnál.

Jelen pillanatban a kép belseje van kijelölve, ezért meg kell fordítanod a kijelölést a Crtl+I billentyűkkel. Ezután nyomj Ctrl+T-t, ami eltünteti a kijelölés határvonalát, de az ettől még él, csak a határvonal nem fog látszani. Így könnyebb lesz a sarkok világosítása.4. Szintek
A világosításhoz a Réteg/Színek/Szintek menüparancsot válaszd! A Bemeneti szintek hisztogramja alatti nyilak közül a középsőt (szürke) told bal irányba, közben figyeld az eredeti képet miként világosodnak a sarkok. Addig told a nyilat, amíg kellő fényességű nem lesz minden sarok!
5. Tiszta sarkok
Az eredmény sokkal jobb, mint a kiinduló képnél látott sötétség. Ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a világosítást, hisz akkor meg túl világos sarkokat kapsz. Ha a sarkok nem egyenletesen világosodnak, akkor rossz volt a kijelölésed, ha gyűrűsen világosodnak, - tehát lesz egy világos és egy sötéten maradt karima, akkor az elmosás volt rossz. Ismételd meg a lépéseket más értékekkel!


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !