Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Háttér elmosása Photoshopban

szint: haladó


Műanyag, műmárvány, mű-mélységélesség...


 

Kontraszt emelése V.


szint: haladó

Hát persze. A Photoshopban nagyon egyszerű kontrasztot emelni. Hisz van erre egy ilyen nevű parancs is. Az előző részekből azonban megtanultuk, hogy számos más módszer is van erre, amelyek adott esetben jobbak lehetnek a hagyományosnál. Ha a hagyományos módon növelem a kontrasztot, "szűkítem" a kép árnyalateloszlását. A sötétközeli területek harsány feketévé válnak, a világosközeliek fehérré égnek. Ha eleve ez volt a cél, oké. De mi a helyzet, ah nem szeretném elveszteni ezeket a részeket. A következőkben erről lesz szó.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Photoshop - Kontraszt emelése V.1. Töltsd be a fotót!
Fotónk kissé "ködös", egy kis kontrasztemelés nem ártana, de a világos részeket szeretnénk megőrizni a mostanihoz közeli állapotban. A Photoshop hagyományos kontrasztemelése gyors ugyan, de ebben az esetben kiégett, túl fehér eget kapnánk.
Nézzük a göröngyösebb, de jobb megoldást!


2. Szürkeség
Duplázd meg a kiinduló réteget (Layer/Duplicate Layer), majd az újonnan létrejöttet tedd át szürkeárnyalatosba, azaz színtelenítsd az Image/Adjustments/Desaturate menüpont segítségével.


3. Magasan áteresztve
Használd a Filter/Other/High Pass, tehát a magasan áteresztő szűrőt a fekete-fehér kép fényviszonyainak kiegyenlítéséhez! Az a lényeg, hogy a világos részeken (pl. az égen) is egyenletes középszürkét kapj. A középszürke területeken megmarad majd az eredeti világosság. Használj közepes, vagy nagy értéket. Kis képünkön elég volt a 12 körüli érték is, de egy nagyfelbontásű kép bőven elviseli az 50-80-at is. Nagyjából a fent látható hatású legyen a kép, nagy szürke felületekkel. Túl kis érték esetén durván élesíted a képet, ami most nem igazán célunk.4. Vadásszuk a hatást
A Layer palettán válassz egy megfelelő összhatásmódot! Az Overlay, vagy enyhébb esetben a Soft Light adja a legjobb eredményt.

A kontrasztemeléssel lényegében elkészültünk, már csak apróbb finomítások vannak hátra.
5. Mágikus mix
Maradt még egy kis problémánk. A High Pass szűrőnek köszönhetően az összefüggő sötét területek világossága enyhén túlzóz, ami laposítja a fotót. A hatás nem túl szembetűnő, de lehet jobb is. Akkor pedig miért ne tennénk jobbá?
Lépj az Image/Apply Image menüpontra, majd a megjelenő ablakban állítsd be a képen látható értékeket! A lényeg a Darken összhatásmód.
6. Az árnyék kontraszt...
...emelkedett számottevően a képen. A világos területek nem égtek ki. A kép mégis élettelibbé vált.
Utólag megváltoztattuk az összhatásmódot Overlayről Soft Lightra, ami egy kicsit lágyabb eredményt adott. Ha erősebb kontrasztot szeretnél maradhat Overlayen.
A két réteg egyesítése után (Layer/Fletten Image) mentheted a fotót.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !