Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Pixia v3.3: Mint a nagyok?

 


Kicsi a bors, de...milyen is?


 

Kezelőfelület I.


szint: nagyon könnyű

A drága és néhány esetben bonyolultnak tűnő Photoshop mellett az Adobe egy másik programot is kínál, az egyszerűbb és lényegesen olcsóbb Photoshop Elementset, amit kimondottan amatőr, otthoni fotószerkesztőknek ajánlunk. A szoftver legújabb, 5.0-ás változatát a napokban jelentette be a cég, de mivel ez a változat még nem túl elterjedt, mi az előző verzióval foglalkozunk. Mi mással is kezdhetnénk, mint a kezelőfelület ismertetésével. Ebben a részben nagyvonalakban tekintjük át, mit is láthatunk a PS Elements első betöltésekor. A további részekben pedig kivesézzük, milyen eszközökkel és panacsokkal alakíthatunk digitális fotónkon. A későbbiekben - hasonlóan jelenlegi Photoshop és GIMP tippjeinkhez - megmutatjuk egy-egy konkrét probléma, képszerkesztési helyzet lehetséges megoldását.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Photoshop Elements - Kezelőfelület1. A programablak
A Photoshop Elementset betöltve nagyjából ismerős kép fogadja azt, aki használt már képszerkesztő szoftvert.
A főbb részeket különböző színekkel jelöltük és a továbbiakban egyenként átfutunk rajtuk.
A program kétségkívül legfontosabb területe a munkaablak, vagy képablak. Az a terület, ahol ez a kis fickó farkasszemet néz velünk. Itt jelennek meg betöltött fotóink, itt kísérhetjük figyelemmel a szerkesztésük menetét.Az ablakokat átméretezhetjük, rendezhetjük a munkafelületetn. Ehhez elsősorban jobb felső sarokban található 5 ikon nyújt segítséget. Ezekkel bezárhatjuk a képet (és ablakot), többablakos nézetbe válthatunk, vagy címsorrá szűkíthetjük azt, csakúgy mint a Windowsban. További két ikonnal egymást fedő többablakos nézetbe (Cascade), vagy mozaik nézetbe válthatunk (Tile). A munkaablakben lévő kép nézete a Wiev menüpont egyes parancsaival alakítható, például nagyíthatók, vagy kicsinyíthető, a munkafelülethet méretezhető, vagy teljes nézetűre nyitható. A kép nagyítását a Window/Navigator paletta megnyitásával is elvégezhetjük, ami ezután kötetlenebb nagyítást ad. A fotó alatti sorban is van lehetőség a képnézet %-os megadására. Ez persze a kép valódi méretét nem befolyásolja, a nagyítás-kicsinyítés csak a könnyebb, pontosabb szerkesztéshez kell.
Menjünk végig nagyvonalakban a szoftver kezelőszervein!


2. Menü-, és ikonsor
Felső menüsor:
File: A képfájlok megnyitására, új dokumentum készítésére, douplázására, mentésére szolgáló menüpontok. Ugyanitt csatolhatók e-mailhez, zárhetók be a fájlok és itt olvastathatjuk ki a fájlokban tárolt esetleges meta információk, például a digitális fényképezőgépek EXIF adatai) Edit: A szokásos parancsok. Művelet visszavonása, újra kiadása, valamint a teljes kép, vagy kijelölt terület másolása, kivágása és új helyre beszúrása szerepel itt.
Image: A betöltött fotó alakításával kapcsolatos parancsok, méretezés, kivágás, forgatás, színmódok és színprofilok megadása, vagy cseréje.
Enhance: A fotó fényességének, kontrasztjának és színeinek alakító parancsai. Az első parancsok automatikusak, az utolsó hárommal magunk is beleszólhatunk ezekbe a tulajdonságokba.
Layer: A rétegek létrehozásával, alakításával, duplázásával és egyesítésével foglalkozó parancsok gyülekezete. Már egy kicsit tapasztaltabb képszerkesztőknek ajánlott, de nem ördöngősség a dolog. Még visszatérünk rá.
Select: A kijelölések és a kijelölés körvonala alakítható, törölhető, másolható itt. Szintén fontos eleme ez a komolyabb képszerkesztésnek.
Filter: Itt találhatók azok a szűrők (effektek), amik nagy része már a Photoshoopból is ismert. Például élesítés, elmosás, különféle művészi hatások (ceruzarajz, vízfestmény, pasztelkréta). Szóval egyrészt kitűnő játszótér a kísérletezéshez, másrészt a haladóbb képszerkesztés egyik fő tere.
View: A képnézetet befolyásoló parancsok, amelyek nincsenek hatással a kép végleges méreteire, csupán a munkaablakban való megjelenésére.
Window: Itt hívhatunk be további szerkesztőpalettákat, mint a milyen az árnyalateloszlást mutató hisztogram, vagy a szerkesztőlépéseket tartalmazó Hirtory paletta.
Help: Segítség, oktató fájlok, program információk.

A menü alatti ikonsor (balról jobbra):
-Új dokumentum
-Megnyitás
-Mentés
-Nyomtatás
-Csatolás E-mailhez
-Előző művelet visszavonása
-Visszavont művelet újra kiadása

Create: különféle kreatív fájlok (meghívó, naptár, üdvözlőlap, képbemutató, stb.) készítése.
Photo Browser: a képnézegető megnyitása
Date View: dátum szerinti képrendezés

Quick fix: átváltás gyorsszerkesztőbe (Egyszerű, csak a fontosabb funkciókat tartalmazó szerkesztő, kezdőknek.)
Standard fix: Itt vagyunk most (Haladó szerkesztőfelület)


3. Eszköztár
A szerkesztéshez szükséges legfontosabb képmozgató, kijelölő, színminta vevő, vágó eszközök. Ecsetek, radírok, színezők, kitöltők, másolók, forgatók, vörösszem eltávolítók....szóval minden, ami kellhet. Amelyik ikon jobb alsó sarkában, egy kis fekete nyíl látható, ott többféle eszköz is megnyitható ha a lenyomott egérgombot az ikonon hagyjuk pár másodpercig.
Nemsokára részletesebben is írunk róluk.4. Eszköz beállítások
Az eszköztárból kiválasztott eszköz opciói találhatók a menü-, és ikonsor alatt. Ezek az eszköztől függően változnak. Egy ecsetnél például itt választható ki a mérete, mintája, vagy átlátszósága. Egy kijelölő eszköznél a kijelölés fajtája, módja (fix vagy a felhasználóra bízott méret, oldalarány), a szélek elmosása, a lépcsőzetes szélek eltüntetése.
5. Képválasztó ablak
A nagy Photoshophoz képest új ablak, amelyben az össze megnyitott fotó megjelenik és egyszerűbben kiválaszthatjuk közülük a szerkesztendőt.
6. Paletták
Szintén nagyon lényeges része a szoftvernek. Új palettákat - a meglévő 3 mellé - a Window menüben nyithatunk és itt is zárhatjuk be őket.
Az alapban itt levő 3 paletta:
How to: Gyors segítség néhány szerkesztési alapszituációhoz (pl. hogy retusáljunk pirosszemet?)
Styles and Effekts: Különféle előre megírt stílusokat és effekteket rendelhetünk a képhez. Például kereteket, betűárnyékolást stb. Ugyanitt kiválasztható a Filter menü összes szűrője is, kis képekkel illusztrálva.

Legközelebb folytatjuk a Photoshop Elements 4.0 eszközeinek és parancsainak részletesebb áttekintését.
Reméljük velünk tartasz!


Az Elements cikkek támogatója:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !