Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.09.

Kezelőfelület VII.

szint: nagyon könnyű


Vágás, klónozás minden mennyiségben a PS Elements eszközeivel.


 

"az exponálástól az előhívásig tartó idő az igazán izgalmas"


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Interjú - Haj Dávid


 

Interjú:
Hay Dávid

Portré - Hay Dávid

Miként került a fotózás közelébe?

Világ életemben iskola mellé jártam, aztán 20 évessen úgy dontöttem szakmát választok. Mindenképpen valami változatossat kerestem,ahol lehet alkotni, és amiben számít a látásmódom. Aztán egymásra találtunk.

Elsősorban kiadványokba készít képeket megrendelésre, vagy inkább saját megvalósításokat alkot?

Amíg a Práter utcába jártam, meg még utána egy rövid ideig, saját magamnak alkottam. Utána 6 évig próbáltam megélni belöle, több-kevesebb sikerrel. Most készülök pályát modosítani.

Melyik a kedvenc képe és miért?

Ez nehéz kérdés! Kb. olyan mintha azt kérdeznék van e kedvenc lemezem. Abszolut hangulatfüggő. Amúgy meg nem vagyok elájulva a képeimtől. Saját: talán az autópályás, nemtudom miért, elég dinamikus, meg kellemes emlékek, meg aztán egy 14 sávos autópálya nem gyakori látvány. Másé: Saudek, bármelyik korai munkája.

Kit tekint példaképének, és miért?

Jan Saudeket mindenképpen. Ő teremtett egy saját képvilágot, minimális eszközökkel. Azt hiszem számomra valahol itt kezdödik egy fotóművész.
Én abszolút nem tartom magam annak. Bárkinek lehet egy-két jól sikerült képe.

Hol érzi a digitális technika előnyét a hagyományos fotográfiával szemben? Van előnye egyiknek a másikhoz képest?

Természetessen sok elönye van (nyersanyag, utómunkák, stb). Bár én még mindig szeretek diára dolgozni. Igazából az exponálástól az előhívásig tartó idő az igazán izgalmas. Az is igaz, hogy a digitális technika óta elég sok önjelölt fotógrafus van, de összeségében ez sem baj. Nekünk egy kellemes nosztalgia marad majd a film, a mai generaciónak meg történelem. Apropó, Hasselblad polaroid hátfalam kávéfőzőre cserélném!!

Mi a véleménye a digitális képmódosításokról? Mind javítás, mind trükközés szempontból? Használ esetleg valamilyen technikát? Van kedvenc funkciója?

Javitás szempontjából rendkívül hasznos (retusból megbuktam, félbevágott borotvapengével kapirgáltunk fekete-fehér papirképeket, majd pötyöztünk valami vékony ecsettel). A trükközés már nehéz kérdés, de úgy gondolom belefér.Szarból nem lehet homokvárat csinálni, vagy ha mégis akkor csak gratulálni tudok. Én csak javításra használom.

Mit gondol a digitális képek könnyű illegális felhasználásáról? Egy megbízható védelmi technológiára érdemes lenne költeni?

Nem élek vele, amúgy meg elkerülhetetlen. Szerintem nincs megbízható védelmi technológia semmire, vagy legalábbis nem szabad túl sokat költeni rá.

Mit gondol az egyre jobban terjedő internetes képboltokról? Esetleg Ön iscsatlakozott valamelyikhez?

Nem igazán ismerem őket, de biztos hasznosak.

Nagyvonalakban milyen felszerelést használ?

Van egy Minolta X-500, Canon Eos 1-N, Hasselblad 501 C/M, Canon G-5-öm, és a hozzávalók, valamint két 500as Hensel studió vakum. Ezek közül csemegézem.

Hogyan képzeli el az Ön szakterületének alakulását a jövőben?

Úgy, hogy nem veszek részt benne, hanem keresek más szakmát és majd fotózom hobbiból.

Hol találkozhatnak a kíváncsi olvasók a fotóival?

Értelmesek csak a honlapomon találhatók (amik már pókhálosak), vagy még elcsiphetnek egy párat a Praktika magazin fázis fotói között. Egy jó darabig csináltam a Cosmopolitan-nak a menü (kaja) és dekor (lakások) rovatát, amihez még akár a nevem is merem adni.

Köszönjük az interjút!


Hay Dávid weboldala:
www.haylight.com

 

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !