Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Páramentesítés

szint: könnyű


Köd előttem, köd utánam.


 

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása


szint: könnyű

A színhiba a fényképezés - így a digitális fényképezés is - gyakori velejárója. A filmes világban általában optikai hibáról van szó, a digitális fotózásban ehhez még hozzájön az érzékelő felépítéséből adódó színelváltozás is, szóval a digifotóst duplán sújtja az ég. Ahogy korábban a Photoshopban, úgy a GIMP-ben is lehetőségünk van felvenni a kesztyűt az alattomos színszegélyek ellen. A következő leírás erről szól.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - www.digiretus.hu - Színhiba eltávolítása1. Töltsd be a fotót...
A fa lombozatának szélén jól látható a zavaró, lilás elszíneződés. Az esetek nagy részében mindig hasonló körülmények között nagy kontrasztkülönbségű területek találkozásánál - például égbolt/épület széle, égbolt/fák lombozata, fémes csillogások - jelentkezik a hiba. Célunk ennek eltávolítása.
Célszerű először a színhibás rész nézetének kinagyítása, hogy könnyebben dolgozhass. Állítsd át a nézetet 200-300%-ra!


2. Megfogtuk a csibészt
A legfontosabb dolog a színhibás területek minél pontosabb kijelölése. Ha már egyszer jól kijelölted a színhibát, kis túlzással azt tehetsz vele, amit csak akarsz.

Válaszd a Kijelölés/Szín szerint (Shift+O) parancsot, majd a megjelenő opciós ablakban jelöld be az Élsimítás és a Lágy szélek lehetőséget. Lágy szél sugárnak valami kis értéked adj meg, kb. 1-2 már elég lesz. A cél az, hogy a kijelölés határai kicsit simák legyenek. Alul a Küszöbszint jellemzőnél 50-60-as értéket is beállíthatsz. Igazság szerint ezt mindig a színhiba erőssége, azaz színtelítettsége és a környező színektől való eltérő mivolta határozza meg. Kísérletezz ezzel a beállítással!

Kattints az egérmutatóval a színhibás terület egy jellemző pontjára és a GIMP kijelöli a kért színeket! Ha nem jelölődött ki a teljes színhiba, vagy, ha túl sok olyan területet is kijelölt a program, ami megfelelő színeket tartalmaz, akkor állítsd át a Küszöbszintet és kattints újra. Addig ismételd, amíg nagyjából csak a hibás színterületek jelölődnek ki!


3. Ami nem kell
Attól, hogy a lombozat szélén zavaró a megszokottaktól eltérő bármely más szín (kék, lila stb.) a képed még tartalmazhat máshol ilyen színeket. Például egy lila, vagy kék ruhás fotóalanyt. Az előző lépésnél valószínűleg ezeket a kék színeket is kijelöli a GIMP. Őket tehát ki kell vennünk a kijelölésből. Ehhez válaszd mondjuk a Lasszó eszközt (F billentyű), azaz a szabadkézi kijelölőt, majd az opcióinál kattints a 3. ikonra (nyíllal jelöltük). Ha így kijelölést rajzolsz az egérmutatóval a képre, akkor jelölt területeken belül meg fog szűnni a kijelölési körvonal. Itt is használd az Élsimítás és a Lágy szélek opciót, kis Sugár értékkel!

Ha elkészültél nyomj Ctrl+T billentyűkombinációt. Ez eltünteti a kijelölés körvonalat. A kijelölés ettől még megmarad, csak az idegesítő "menetelő hangyák" tűnnek el és könnyebben dolgozhatsz. Újabb Ctrl+T-t nyomva visszahozható a körvonal.


4. A lényeg
Elérkeztünk a lényegig, a színhiba eltávolításáig, bár ennek alapja, hogy az előző lépésekben jól dolgoztunk. Na lássuk!

Válaszd az Eszközök/Színeszközök/Árnyalat-telítettség parancsot és a fent látható ablakot kapod. A képen látható beállítások a példánkhoz igazodnak, így nem lesznek jók bármilyen képre. Az Árnyalat csúszkával alakíthatod át másféle színre az imént kijelölt színeket (azaz színhibát). Mi ezt lilából zöldessé alakítottuk, amihez jócskán balra kellett tolnunk a csúszkát. A következő kezelőszervvel (Fényerő) a kijelölt részek világosságát igazíthatod a környező részekhez. A Telítettség csúszkával a jelölt részek színének erősségét módosíthatod.

Előfordulhat, hogy a színhiba különböző színű képterületeknél jelent meg, például a zöld lombozat és egy vörös tető mentén egyszerre. Ha ilyenkor a zöld lombozathoz igazítod a színeket, akkor a vörös tető szélén is zöldes elszíneződést kapsz. Ebben az esetben érdemes a kép különféle területein egyenként megismételni ezeket a lépéseket. Külön kijelölni, csak a lombozat menti színhibát, majd zöldessé formálni, majd ezután külön a tető melletti színhibát, majd vörösessé alakítani. Ha nincs türelmed egyenként elvégezni a lépéseket, a Telítettség csúszkát húzd teljesen balra. Így mindenütt egységes szürkét kapsz. Még ez is jobb, mint a rikító lila.5. Elégedettek vagyunk
Igen elégedettek, hiszen, ahogy a fenti összehasonlításon is látszik az oda nem illő lilák eltűntek a lombozat széléről.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !