Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2011.04.09.

Színhiba (kromatikus aberráció) eltávolítása V.

szint: könnyű


Ismét egy ecsetelős módszerrel próbáljuk eltüntetni a lila éleket.


 

Hibás pixel eltávolítása


szint: nagyon könnyű

Bosszantó kis színes (vagy épp színtelen) pixelek, pixelcsoportok éktelenkednek a fotódon? Szinte kiugranak a képből? Jobb esetben hotpixeleket látsz, amelyek a digitális fényképezőgép érzékelőjének hosszas "gerjesztése" miatt keletkeztek. Rosszabb esetben az érzékelő permanens hibájáról van szó, besült (stuck) vagy nem működő (dead) képpontok formájában. Eltüntetésükre jópár célprogramot írtak már, de néhány másodperc alatt, nagyon egyszerű eltüntetni őket a GIMP-ben is. Íme!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - www.digiretus.hu - Hibás pixel eltávolítása1. Töltsd be a fotót...
Ki is nagyítottuk a képdarab bal felső sarkában éktelenkedő rózsaszín pixelcsoportot, ami ezen a fekete háttéren különösen zavaró és szembetűnő.


2. Célkeresztben
A képszerkesztés egyik alapja a pontos kijelölés. Ez esetben nem lesz nehéz dolgunk, hiszen a Téglalap kijelölése eszköz (R billentyű) tökéletes megoldást jelent. Előtte azonban nagyítsd fel alaposan a kép nézetét, hogy pontosabban dolgozhass az apró hibával. Ezután válaszd az említett, fent jelölt kijelölőeszközt, majd húzz téglalapot (inkább négyzetet) a pixelhiba köré. Arra vigyázz, hogy legalább 1-2 pixelnyi szegélyt hagyj a pixelhiba körül. Ha nem ilyen homogén a háttér, akkor elég egy kisebb szegély is, mivel a kijelölésen belüli terület el lesz mosva, ha ehhez hasonló, akkor több pixelnyi is lehet.

Ha a képed más területein is látható hasonló rendellenesség, tartsd nyomva a Shift billentyűt és jelöld ki egyenként ezeket a részeket is. A kijelölések összeadódnak, így később egyszerre tüntetheted el a bennük lévő pixelhibát.


3. Folttalanítás
Megtörtént a kijelölés, most jön a folttalanítás. Válaszd a Szűrők/Kiemelés/Folttalanítás parancsot, majd a megjelenő ablakban húzz le alapértékre minden csúszkát! A Sugár érték 1-2 pixel legyen, mert egy ilyen hiba ennél általában nem nagyobb. Ezután állítsd be a Fekete-, és Fehér-szintet. Ha világos a pixelhiba, akkor a Fehér szinten emelj, ha sötét, az ellenkező csúszkán. Egy lépésenként haladj felfelé, amíg a felső élőképen el nem tűnik a pixelhiba!


4. Ho(l)t pixel
A pixelhibányak nyoma sem maradt, jól látható az ismételt nagyításon, hogy immár múlt idő a kis ellenfelünk. Máris menthető a kép.


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !