Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

ImageSkill Magic Enhancer Lite

 


Kiegyensúlyozottabb megvilágítottságot ad a képnek az ImageSkill ingyenes pluginje.


 

Dinamika növelése


szint: haladó

Sosem sikerül egy képen elérni a helyes expozíciót? Vagy az ég lesz szép kék, de az épületek/táj túl sötét, vagy utóbbiak világossága megfelelő, de az égbolt kékje fakul fehérré? Készíts két fotót! Az egyiken az eget exponáld helyes fényességűre, a többi képrészlet nem számít, a másikon pedig a tájat. A kép fotót aztán egyesítjük, és mindkettőről a helyesen exponált részeket tartjuk meg. Csak egy kis maszkolás. Nem fog fájni!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - www.digiretus.hu - Dinamika növelése1. Töltsd be a fotót...
A szerkesztés megkezdése előtt két fotód legyen ugyanarról a témáról. Az egyik helyesen exponált tájjal, kiégett éggel (ez nevezd mondjuk 01.jpg-re), a másik túlexponált tájjal, helyes éggel (ez legyen 02.jpg). A fotókat lehetőleg állványról készítsd, hogy ne legyen köztük elmozdulás!

Elsőként a fehér eget és nagyjából helyes világosságú tájat/épületet tartalmazó képet töltsd be (01.jpg)!


2. Új rétegként
A második képet új rétegként kell megnyitnod az első fölött, hogy azután mindkettőből csak a nekünk tetsző részek tűnjenek elő.
A Fájl menüből válaszd a Megnyitás rétegként pontot, majd a 02.jpg-t. A Réteg palettán láthatod, hogy a 02.jpg új rétegként, a meglévő világos kép (Háttér) fölé került. Eddig jó!


3. Jelenleg...
...így fest a képed. A felső, sötétebb képet látod, amelyen a távoli tájrészletek és az ég helyes világosságú, az alatta lévő képen az épület és a közelebbi tájelemek expozíciója helyes. Az egyiknek a teteje, a másiknak az alja. Mindkettőből csak ezekre a részekre van szükség...lehetőleg egy képen. Ehhez egy maszkra lesz szükség.


4. Rétegmaszk
Kattints jobb egérgombbal a második rétegsor fölött, majd válaszd a Rétegmaszk hozzáadása menüpontot. Egy ablak ugrik elő, amelyen a Fehér (teljesen átlátszatlan) opciót jelöld be! Megvan a nyers maszkunk, de még nem történt semmi különös a képpel.5. Menjünk át!
A maszkon egy átmenetet kell rajzolnunk ahhoz, hogy a megfelelő területek látszanak. A felső, sötét réteg aljára nincs szükségünk, így az teljesen átlátszó lehet. Itt az alul lévő világos réteg fog előtűnni.
Az eszközpalettáról válaszd a Kitöltés színátmenettel eszközt. Az opciói a képen láthatóak legyenek!
Kattints a kép felső harmadába, majd az egérmutatót felfelé húzva jelöld ki a lágy átmenet irányát a kép tetejéig. Pontosan azon a részen, amit a sötét képről meg szeretnél őrizni. Közben folyamatosan nyomd az egérgombot és csak a kép tetején engedd el. A kijelölés lehetőleg teljesen függőleges legyen!6. Az ég kékje
Az átmenetes rétegmaszk a felső kép alját teljesen átlátszóvá tette és a csak a tetejét - a helyes világosságú eget és távoli tájat tartotta meg. A kép alján előtűnik az alsó réteg világosabb területe. Ha elégedett vagy az eredménnyel, válaszd a Réteg/Összefésülés lefelé menüpontot és a két réteg végleg egyesül. A végén még egy kis plusz kontrasztot adtunk a képnek és kész is vagyunk. Az 1. pontban betöltött fotóhoz képest látványos a javulás.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !