Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2016.01.09.

Őszi ellenfényes hatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Nagyon egyszerű módszerrel lágy, meleg színekben pompázó, romantikus, ellenfényes képhatást készítünk. Lesznek benne rétegek is, de nem kell megijedni, pofonegyszerű a dolog.


 

Narancsbőr


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

www.digiretus.hu - Önök kérték
"Narancsbőr eltüntetéséhez szeretnék némi segítséget kérni. Kipróbáltam rá az "Arcbőr simítása" részt de szerintem Ti tudtok rá jobb módszert. Köszönöm."

Tintanyúl


Pedig elsőként nekünk is hasonló megoldási ötletünk lenne, mint az Arcbőr simítása I. tippben leírtak. Az ott használt Dust&Scratches (Por és karcolások) szűrő úgy képes simítani egy felületet, hogy nagyjából visszaállítható a textúrája is. A bőrhibák (narancsbőr, pattanás stb.) eltüntetésénél nem csak az a fontos, hogy elmossuk a kívánt területet, hanem az is, hogy az a terület nagyjából megőrizze az eredeti textúráját. Ne legyen teljesen elmosott, hiszen az természetellenes hatást kelt.

Fontos a kérdéses terület kijelölése. Ehhez a Polygonal Lasso Toolt (Sokszög lasszó eszköz) használtuk, melynek kis kattintásaival, vonalról-vonalra jelöltük körbe a bőrfelületet. Nincs szükség túl pontos kijelölésre, csak hozzávetőlegesre, a bőrfelület széleitől 3-4 pixelre. A határozottabb élek kijelölésére sincs szükség, hiszen azokat nem kell elmosni.

 A kijelölt területen következhetett a Filter/Noise/Dust&Scratches (Szűrő/Zaj/Por és karcolások). Radius értéknek magasat választottunk, hogy erős legyen az elmosás, hiszen nem kis porszemeket, hanem a narancsbőr erős struktúráját kellett elmosnunk.

A Threshold csúszkán állíthatjuk vissza a bőrfelület eredeti struktúráját, amely a bőrtextúra mellett a kép zajosságát és kvantálási hibáit is jelenti. Nincs mese, ahhoz, hogy ne legyen szembetűnő hogy dolgoztunk ezen a területen, a képet a hibáival együtt kell helyreállítani. A cél itt csak a narancsbőr eltüntetése, a zaj más lapra tartozik. A legjobb Threshold értéknek a 7-es mutatkozott. Minél magasabbra állítjuk ezt az értéket, annál több tér vissza az eredeti képből. 0-ás Thresholdnál teljes elmosást kapunk.

A kijelölési határvonal széleinél (ahogy azt a nyilak mutatják) furcsa éleket kapunk, amelyek semmikép nem illeszkednek a struktúrába. Ezeket a területeket el kell tüntetni.Először is el kellett tüntetnünk a kijelölés körvonalát. Ehhez csak bármely kijelölő eszközzel kattintanunk kellett a képen.

Az eszközpalettáról a History Brush Toolt (Előzmény ecset) választottuk. Ezzel festve a képen, visszaállítható annak eredeti állapota. Nem mindenütt van erre szükség, hiszen akkor minek mostuk el a narancsbőrt. Csak a kijelölés szélein festegettünk vele. Az átlátszóságát (Opacity) 20% körüli értékre állítottuk, az ecset pedig kb. 50 pixeles és lágy szélű volt. Így szebben és pontosabban dolgozhattunk. Az alacsony átlátszóság miatt egy területen többször is végig kellett húzni az ecsetet, így apránként tűnt elő az eredeti bőrfelület.
Az elmosott területet jobban szemügyre véve, furcsa foltok maradtak hátra (pirossal jelölve), ahol a textúra elég mosott. Túlságosan nem zavaró, de a pontosabb hatás kedvéért érdemes elmosni.

A Spot Healing Brusht (Folt javító ecset) választottuk ehhez a feladathoz, 20 pixeles átmérővel, 0%-os lágysággal. Ezúttal festegetés helyett, inkább sűrűn kattintgattunk, a foltos területeken. A Spot Healing Brush automatikusan mintát vesz a kattintáshoz közeli - tehát remélhetőleg hasonló struktúrájú - területekből és a kattintás helyére klónozza a textúrát, amelynek színe a környező képpintok színét veszi át. Ezzel az eszközzel és Healing Brush gyakori alkalmazásával kijavíthatók az apróbb hibák.

A végeredmény az alsó képen látható. Most pedig mindenki rituális keretek között dobja ki a narancsbőr elleni kenőcsét! A mi módszerünk 10-15 perc alatt hat, már az első "kezelésnél".

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások

Tintanyúl
2006.12.07 13:25:33
Köszi! 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !