Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2010.09.15.

Adobe Photoshop Lightroom 3 - Perspektíva korrekció

 


A Lightroomban megbújik valahol a dőlő épületfotók problémájának megoldása is.


 

Élesítés (alapok)


szint: nagyon könnyű

Első PS Elements tippünket - jó és kényelmes szokásunk szerint - a Photoshop leírásunk egyikéből "konvertáltuk" Elements nyelvre. Ezen a téren a két szoftver közti különbség kisebb mint gondolnád, sőt! Lényegében ugyanazok igazak a kistesóra, mint a bratyóra, úgyhogy ismétlünk, hisz "Ismétlés a tudás..."

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Élesítés - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Miután a Photoshop Elements betöltődött a File/Open menüpont segítségével nyithatod meg a fotót arról a helyről, ahová elkészülte után másoltad.


2. Élesít az életlen maszk
A Filter/Sharpen menüben találod az Unsharp Mask parancsot. A nevére kattintva egy kis ablakot kapsz, melyben balra fönt láthatod a kép előnézetét és ellenőrizheted majd az élesítés mértékét. A kép nagyságát állítsd 100%-ra, hogy teljes méretben lásd! Ellenőrizd, hogy jobbra fönt a Preview (Előnézet) jelölőnégyzete be van-e jelölve! Alapesetben igen. Az élesítés folyamatát ablak mellett a főképen is láthatod majd.

Alul 3 csúszkát látsz. Az Amounttal állíthatod be az élesség mértékét 0-500% között. A Radius értékkel állíthatod be, hogy az észlelt élekhez képest mekkora vastagságban alkalmazza program az élesítést. Kis értéknél az apró, finom részleteken alkalmazza a program az élesítést, nagy értéknél inkább a durvább, vastagabb élek mentén. Az értéke 0-250 pixel lehet. A Threshold csúszkával azt a hatértéket állíthatjuk be, amely alatt a program élesítendőnek észlel egy területet. Az értéke 0-255 lehet. 0 érték esetén minden élnek észlelhető területre alkalmazni fogja a program a beállítást, az érték minél nagyobb annál kevesebb területen látható majd az élesítés hatása. Elsőre talán kicsit kínaiul hangzik némelyik, de nem kell ezt szó szerint így bevágnunk. Próbálkozzunk vele bátran, és egy idő után úgy is tudni fogjuk melyik értéken változtassunk !


3. Gyakorlatban
Nézzünk egy példát !
Betöltötted kedvenced portréját, és megnyitottad az Unsharp Mask ablakot. Jól látható, hogy képen kedvenced bundája apró, finom részletekben jelenik meg a képen. Ki szeretnéd hangsúlyozni jobban ezeket a részleteket. Az Amount értéket először állítsd 500%-ra, hogy az élesítés hatása teljes mértékben látható legyen. Innen finomítjuk majd a kellő mértékben a hatást. Az alsó Threshhold csúszka maradjon 0, hogy az élesítést mindenhol elvégezze a program. Most próbálkozz a Radius értékkel ! Ha feljebb húzzod a csúszkát jól láthatod az élesítés mértékét. Mivel képed finom részleteket tartalmaz, így a túl nagy értékek esetén a kép "szétesik". Valószínűtlen, durva élek, majd a legnagyobb értékeken durva kontraszt jelenik meg. Csak arra van szükségünk, hogy a finom éleket kiemeljük, de emellett megmaradjon a kép természetessége.

A példakép esetében a nagyon finom 0,3 Radius értékben találtam meg a szemnek még kellemes értéket. A 0,4 érték már kissé túlzás. Alapvetően is igaz, hogy sok részletet tartalmazó képnél, 500% Amount esetében a Radius 0,3, de inkább 0,2 érték ad szebb eredményt. Ebben az esetben maradhatsz 0,3-nál, de az Amount értéket finomítsd kb. 300% környékére, valamint a Threshold értéket 2-re, mivel bántó, túl világos élek még 0,3 Radiusnál is zavaróan hatnak a képen. Ez a beállítás egy bundás állat fotójához, vagy például tájképhez szinte minden esetben megfelelő lehet. Még finomabb részleteknél a 0,2 Radius beállítás és 400-500% Amount szebb végeredményt adhat. Itt a macska bundájának ezüstös jellege miatt a 0,3 Radius érték még nem túl zavaró. A Threshold értékét tartsd általában alacsonyan, az sem baj, ha 0-án marad és nem nyúlsz hozzá.

Vigyáznunk kell azonban, mivel az apró részletek élesítése nem csak a bunda jellegzetességeit, de a fotón esetleg fellelhető zaj, apró képszemcsék jelenlétét is erősíti. Az élesítés jelszava: CSAK FINOMAN !4. "Durvulat"
Abban az esetben ha kevésbé részletes a képed, - például egy épületről készült fotónál, vagy egy ember sziluettjénél, ahol nem az épület, vagy a téma apró jellegzetességeit részleteid akarod megmutatni - érdemes a Radius értéket 1-re állítanod az Amount értéket pedig hagyd alacsonyan kb. 50-100% között. Így a viszonylag vastagabb élek, a körvonal kerül kiélesítésre, a finom részletek viszont kevésbé, de ugyanúgy a zaj sem.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !