Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Világosság és kontraszt

szint: haladó


Mégpedig szelektíven!


 

Árnyékok és csúcsfények II.


szint: nagyon könnyű

Korábban már kísérleteztünk a fotó árnyékos/sötét vagy világos/csúcsfényes területeinek szelektív világosításával. Olyan esetekben lehet erre szükség, ha fényképezőgépünk nem képes egy képen átfogni a nagyon széles dinamikatartományt; az ég jól exponált, de a táj, vagy épület árnyékba borul. A feladat megoldása nem lehetetlen a régebbi Photoshop verziókkal sem, igazolják ezt korábbi példáink. A CS és CS2 változatok azonban külön eszközt kínálnak ehhez a problémához, a Shadow/Highlight parancsot.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop - Árnyékok és csúcsfények II - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Na, hát erről beszéltem a bevezetőben. Az ég oké, de az épület és a tájrészlet elég sötét, túl sok az árnyék. Szeretnénk kihozni az árnyékos területek részleteit is. Ha képet a hagyományos módon világosítjuk, akkor minden rész - beleértve az eget is - egyenlő mértékben lesz világosabb. Ez viszont a színek eltűnéséhez (kiégéshez) vezethet. Főként a sötét területeken szeretnénk világosítani.


2. Baljós árnyak
Az Image/Adjustment/Shadow/Highlight (Kép/Korrekció/Árnyék/Csúcsfény) parancs számára ez gyerekjáték. Megjelenő ablakában két csúszka látható, hacsak nem jelölted be az ablak alján lévő Show More Options kockát, de erről majd később.

A Shadows Amount csúszka az árnyékos, sötét részek világosítására szolgál, anélkül, hogy a világosabb területeken is változnának. Told jobbra a csúszkát és láthatod, hogy a képen csak a sötét területek világossága növekszik, míg az ég és a hasonlóan világos területek nagyjából változatlanok maradnak. Példánkban +30%-os értéket választottunk, amely már elég szépen előhozta az épület és táj árnyékba bújt részleteit is. Arra ügyelj, hogy az árnyékos területek sokkal nagyobb képzajt és elmosódott részleteket tartalmazhatnak, amelyek így napvilágra kerülhetnek!

A Highlights Amount csúszkával pont az ellentettje érhető el. A világos, csúcsfényes részeket sötétítheted (ha tudod). Teljesen fehérre égett képterületeket sajnos nem hoz vissza a Highlights Amount. Részletek és színek helyett csak szürkévé változtatja ezeket a részeket. Told ezt a csúszkát is jobbra és láthatod, amint sötétedik az ég. A példa kedvéért +15%-al sötétítettünk rajta.

 3. Láss tisztán!
A végeredmény egy sokkal kiegyensúlyozottabb "megvilágítás".

A Shadow/Highlights parancs rejtett tartalékait a Show More Options négyzet bejelölésével érhetjük el. Sokkal több beállítást kapunk, melyekkel pontosabb, természetesebb eredmény érhető el. Ezekről lesz szó a következő részben.Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !