Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Színzaj eltávolítása III.

szint: nagyon könnyű


Ellenfelünk újra a konfettieső.


 

Vörösszem hatás eltávolítása


szint: könnyű

Photoshop tippjeink rendszeres olvasói biztos emlékeznek vörösszem hatás eltávolító praktikáinkra. A nagy PS-ben jó ideig kénytelenek voltunk manuálisan megoldani ezt a problémát, bár valljuk meg talán így érhetjük el a legjobb végeredményt. De mi lesz azokkal a felhasználókkal, akik nem akarnak percekig pepecselni egy piroskás szemen? Nekik automatikus, vagy legalábbis félig automatikus vörösszem eltávolítóra van szükségük. Az újabb Photoshop és Photoshop Elements verziók meghallgatták az ő fohászaikat is. Lássuk akkor mit tud az Element pirosszem elleni gyógyszere!

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Vörösszem hatás eltávolítása - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A problémánk egyértelmű: nyúlvörös szemek, amit a fényképezőgép objektívéhez túl közel lévő vaku villanása okozott.


2. Külön eszköz
A Photoshop Element újabb verzióiban már külön, automata vörösszem eltávolító eszközt találunk, leánykori nevén Red Eye Removal Toolt, amit az Y billentyűvel is aktiválhatunk. A munkafelület tetején lévő opciós sorban két megadható értéket és egy Auto feliratú gombot láthatsz. Utóbbi lenyomásával a szoftver maga keresi meg a vörösszem helyét és eltávolítja azt. Már amennyiben megtalálta, de ez nem mindig sikerül neki, így van, hogy nekünk kell kézbe venni a dolgot. Nagyon egyszerű a dolog csak bal egérgombbal kattintanunk kell a szem egyik sarkában, majd a gombot nyomva tartva egy négyzetet húzni a problémát szem fölé. Az egérgomb elengedésekor a beállított értékeknek megfelelően eltűnik a vörösség. Az értékek a következők:

A Pupil Size mezőbe a pupilla méretét adhatod meg. Ez a szem középső, jobb esetben fekete területe. Rosszabb esetben itt jelentkezik a vöröses elszíneződés. A Darken Amount a vörös terület sötétítésének mértékét jelenti.


3. Pupilla méret
Néhány gyakorlati példa a Pupil Size megfelelő beállításához.
A bal oldali részletnél 1%-ot ütöttünk be a Pupil Size mezőbe, majd a fent leírt módszerrel négyzetet húztunk a szem köré. Csak a vörösség közepe tűnt el, a széleken megmaradt a hatás, ami még furcsább, kicsit földöntúli végeredményt ad. Alacsony értéket abban az esetben érdemes használnunk ha a pupilla kicsi, vagy a vörösszem hiba csak a közepén jelentkezik.

A jobb oldali példán egy jóval magasabb, 65%-ot használtunk, ami már eltávolította a pirosság egészét. Nem baj ha egy kicsit túlzó a pupilla méret és a sötétedés belevág a szivárványhártyába is. Túl nagy értéket használva viszont a szivárványhártya széle látja kárát. Használj közepes értéket elsőként, és ha nem válik be térj vissza az eredeti állapothoz (CTRL+Z) majd emeld vagy csökkentsd kicsit az értéket!4. Sötétség
A fenti képeken a Darken Amount szélsőségeire láthatsz egy-egy példát.
Bal oldalt 1%-os sötétítést használtunk. A vörösség eltűnt ugyan, de a szemközép túl fakó maradt. Legalább akkora problémát okozva, mint a pirosszem.
Jobb oldali példánkon 100%-ra emeltük az erősséget, ami viszont kicsit túlzó. Ha a képünk sok feketét tartalmaz, tökéletes lehet, de esetünkben nem túl kontrasztos a fotó, így a nagyon sötét pupilla "kiugrik" a képből. Mutatja magáról, hogy "Volt egy Red Eye Removal Tool kezelésem!". Itt is közép értékből indulj ki, majd visszalépve változtass kismértékben a beírt százalékon!
4. Ördögűzve
A végső képünkön 65% Pupil Size és 60% Darken Amount értékeket tartottunk meg. Eltűnt a pirosság és a szem közepe is kellően sötét, illeszkedve a kép kontrasztviszonyihoz. Eltűnt az ördög a szemből.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !