Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Vörös szem hatás eltávolítása II.

szint: haladó


Már megint itt van, és csak magunkban és szoftverünkben bízhatunk.


 

Fekete-fehér


szint: könnyű

Az elmúlt év őszén jelent meg az Adobe Photoshop Elements legújabb, 5.0-ás verziója, amely néhány hasznos szerkesztőeszközzel gazdagította az így sem jelentéktelen palettát. Az elkövetkező részekben bemutatjuk az új változat legfrissebb eszközeit a gyakorlatban. Elsőként a profi fekete-fehét konvertáló parancsról lesz szó, amelyhez hasonlót eddig csak a "nagy" Photoshop tulajdonosai használhattak.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Fekete-fehér - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Látszólag könnyű a dolgunk, ha fekete fehér képet szeretnénk ebből a fotóból...


2. Egyszerűen
...hiszen csak az Enhance/Adjust Color/Remove Color menüpontot kell választanunk, vagy lenyomnunk a Ctrl+Shift+U billentyűkombinációt és a kép máris fekete fehérré változik. Az eredmény a fenti képen látható, mi mégis valami mást szeretnénk. Kicsit unalmas így. Mi lenne, ha sokkal kontrasztosabb, élénkebb fekete-fehér képet készítenénk? Mondjuk a színcsatornák külön szűrőzésével.

A Photoshop Elements 5.0-ás verziója egy vadonatúj, könnyen használható eszközt kínál erre a feladatra, melyet az Enhance/Convert to Black and White menüpont alól hívhatunk elő.


3. A kínálat
A fekete-fehérré alakítás egy lépés helyett háromban történik, de nem különösebben bonyolult. A munkaablak tetején látjuk az eredeti (Before) és a beállítások utáni (After) képváltozatot. Alattuk rövid magyarázatot kapunk a szolgáltatás használatához:

"Tipp:

Válassz egy fekete-fehér stílust. Minden stílus különböző arányban adja vissza az eredeti kép piros, zöld és kék színcsatornáját, így érve el egyedi hatást" A további korrekcióhoz kattints a lenti nézőképekre!"

Rövid magyarázat, amely érthetően visszaadja a funkció lényegét. Ha ez sem lenne elég, számokkal is jelölték az egyes lépéseket. Az 1. pont (Select a style) alatt választhatod ki az előbb emlegetett stílust. Összesen 6-félét, a fotód témájának megfelelően. A stílusok ehhez mérten alakítják a három színcsatorna arányát, hogy a végső, fekete fehér képen már csak a világosságuk fog érvényesülni. Az alap stílusokat a következő pontnál részletesebben magyarázzuk.

A beállított stílus erősségét a 2. pontban (Adjustment Intensity) állíthatjuk be egy csúszkán.

A beállítások végső finomítása a 3. pont alatt történhet. Itt kis nézőképeket kapunk, amikre kattintva tovább sötétíthetjük vagy világosíthatjuk a három színcsatornát és a kontrasztot:

More Red (több piros): a FF képen világosodnak az eredetileg piros, narancs és barna területek.
Less Red (kevesebb piros): ugyanezek a színek sötétednek.
More Green (több zöld): a végső képen világosodnak a zöld, pl. a lombozat területei.
Less Green (kevesebb zöld): ugyanezek a színek sötétednek.
More Blue (több kék): bármely, eredetileg kék terület világosodik majd a fekete-fehér képen (pl.ég, víz).
Less Blue (kevesebb kék): ugyanezek a színek sötétednek.
More Contrast (több kontraszt): a fotó kontrasztosabbá válik.
Less Contrast (levesebb kontraszt): csökken a kép kontrasztja.

Egy kis nézőképre többször is rákattinthatsz. Ilyenkor az Adjustment Intensity erősségének megfelelően változik az adott színcsatorna erőssége.4. Stílusok
1. Portraits (portré): sötétíti a kék csatornát, így sötétebb bőrtónust kapunk fekete-fehérben.
2. Vivid Landscape (élénk színű tájkép): a kék és zöld csatornákat sötétíti, míg a pirosakat gyengíti. A fekete-fehér képen így sötétebb eget és lombozatot látunk.
3. Scenic Landscape (festői tájkép): mint az előző, de egy fokkal gyengébb kék/zöld erősítéssel és sötétebb pirosakkal.
4. Urban/Snapshots (városi/pillanatképek): a portréhoz hasonló hatást ad, leheletnyivel sötétebb zöldekkel jelenléttel.
5. Newspaper (napilap fotó): élénk kontrasztot kapunk.
6. Infrared Effect (infravörös hatás): mintha infraszűrőt használnánk. Világos a lombozat és sötét az ég.

A Custom (egyedi) beállítás akkor válik aktívvá, ha a az Adjustment Intensity csúszkát és a jobboldali nézőképeket használva alakítod tovább a képet.
5. Színtelenül
Példánkhoz a Vivid Landscape stílust választottam, ami sötétté tette a lombozatot és az ég kékjét, viszont gyengítette a piros csatorna világosságát. Ettől az eredetileg barnás templom jobban "kiugrik" a sötét ég háttérből. A hatás erősítéséhez kétszer kattintottam a Less Blue nézőképre, ami még sötétebb eget eredményezett és egyszer a More Contrast képre, amelytől erőteljes kontrasztot kaptam.

Hasonlítsd csak össze a 2. pontban készített sima fekete-fehér konverzióval! Zongorázni lehet a különbséget.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !