Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Cím nélküli átrium

 


A cím nélküli kép olyan, mint a név nélküli gyerek…


 

Görbék


szint: könnyű

Görbék. Ha felkészületlenül halljuk ezt a szót bizonyára valami nem túl egyenes vonalra gondolunk elsőként, de a képszerkesztésben a görbék kifejezés mást takar. Azaz, részben mást. A Curves, azaz Görbék szolgáltatás a jobb szerkesztőprogramok és a haladó felhasználók egyik kedvelt eszköze a képek kontrasztjának és világosságának beállításához. Az új Photoshop Elementsben végre megismerkedhetünk ezzel a szolgáltatással, egyszerűsített kivitelben.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Görbék (kontraszt, világosság) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Mai szenvedő "alanyunk" ez a kép lesz, melyen bemutatjuk a Photoshop Elements 5.0 görbéit (Curves).


2. Görbületek
Ehhez kattints az Enhance/Adjust Color/Adjust Color Curves menüpontra. A megjelenő ablak a fentieket látod, feltéve, hogy rákattintasz alul az Advanced Option pontra. Először viszont koncentráljunk az ablak tetejére! Itt 6 nézőképet látsz, amelyek segítségével akár egy kattintással alakíthatod a képed világosságát és kontrasztját. Ráadásul a görbékkel sem kell megismerkedned közelebbről. Ha ennyi elég, felejtsd is el, amit eddig papoltunk róla és élvezd az új szolgáltatást, vagy bosszankodj rajta ha úgy tartja kedved! A hat képre kattintva az alábbi változások történnek fényképeddel:

Increase Midtones: Akkor használd a képed világosságán emelni akarsz. Főként a középtónusok világosodnak, a sötétek és csúcsfények kevésbé.
Lighten Shadows: Csak a sötét területeken világosítja a képet.
Backlight: Hátulról megvilágított téma esetén növeli a kontrasztot és megpróbálja kihozni a téma részleteit.
Increase Contrast: Kontraszt növelése
Darken Highlights: Csak a világos területeken sötétít.
Solarize: Abban az esetben használd, ha el akarod rontani a fotód. Természetellenes színeket kapsz

Eddig tartott a dolog könnyebbik része, az igazi lehetőségek azonban a már említett Advanced Options ablakrész lenyitásával tűnnek elő. Itt négy csúszkát látsz, jobboldalt pedig egy tónusgörbét, amit nem állíthatsz a görbe fogópontjainak arrébb tolásával, csupán a visszajelzést szolgálja.
A négy csúszkával még részletesebben állíthatod a fényviszonyokat és kontrasztot. Működésüket az alábbiakban mutatjuk be egy-egy példával.


3. Csúcsfények
Az első, Adjust Highlights csúszka a csúcsfények, vagyis a kép legvilágosabb területeinek beállítására szolgál. Balra húzva sötétíthetők, jobbra tolva pedig még világosabbá tehetők.

A fenti bal példaképen teljesen balra húztuk, aminek hatására kép legvilágosabb részei (nagyjából a házfal környéke) egy kicsit sötétebbé vált, bár az ég világosabb részei eléggé beszürkültek. A rossz expozíció miatt fehérré égett területeken visszahozására sajnos ez a módszer sem alkalmas. A végeredmény a fehér helyett szürke lesz.
A jobb oldali példán teljesen jobbra toltuk a csúszkát, így még világosabb lett, ami eddig is az volt. A házfal jó része kiégett. A sötét területek viszont érintetlenek maradtak.


4. "Közepek"
A Midtone Brightness a középtónusok világosságát csökkenti vagy növeli.
Ha balra húzzuk a csúszkát (bal kép) szürkülnek sötétednek a "közepek", jobbra tolva viszont (jobb kép) éppen ellentétes a hatás.5. Kontraszt
A Midtone Contrast is a középtónusokra hat, de a kontrasztjukra.

A bal oldali képen teljesen lehúztuk a csúszkát, amitől durva kontrasztot kaptunk. A világos részek szinte teljesen kiégtek, a sötétek pedig - szép szóval - bebuktak.
A jobb oldalon a maximumra állított csúszka hatását láthatod. A világos és sötét részeken kívül a a kép többi része csúnyán kiszürkült. Úgy tűnik a két ellenpólus elég szélsőséges eredményt ad. Jó lesz ezzel a lehetőséggel csínján bánni!6. Árnyékok
Az Adjust Shadows csúszka a sötét, árnyékos részek még sötétebbé, vagy akár világosabbá tételére használható.

Bal oldalt itt is teljesen levettük a csúszkát, így a sötét területek még feketébbek lettek. Jobb oldalon viszont emeltünk így több részlet vált láthatóvá az árnyékban. A világos területek érintetlenek maradtak.7. Valami eredmény
Egy kicsit eljátszottunk a vezérlőkkel és ez lett az eredménye. Először a Lighten Shadows nézőképre kattintottam, ami kissé világosabbá tette az árnyékos részeket. Ezután visszavettem a világos részek fényességéből és egy csipetnyit a középtónusokból. A Midtone Contrast is leapadt kissé, ellenben tovább növeltem az árnyékok világosságán az utolsó csúszkával.

A jobb oldali tónusgörbe, ahogy említettem, csak visszajelzésként szolgál, de megtanulhatod vele a görbék beállításának alapjait is, hogy azután a Photoshopban élesben is kipróbáld. A "grafikon" bal alsó sarka a sötétek, centruma a középtónusok, teteje a világos területek birodalma. A fogópontok emelésével, vagy csökkentésével az egyes területek világossága befolyásolható. De ez már egy másik történet. Egy könnyű példához ajánlom a lenti Photoshop tippet.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !