Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonIngyenes program|2009.12.09.

Google Picasa 2. (II.rész)

 


Nem kell mindig Photoshop! Néha jól jön egy ingyenes képnézegető is.


 

Lencsehibák


szint: könnyű

Újra egy friss szolgáltatás, amelyet a Photoshopból örökölt a Photoshop Elements 5.0. Végre egy átfogó lencsehiba korrektor szolgáltatás! A színhibák javítását ugyan kihagyták belőle, de jöhet, geometriai torzulás, peremsötétedés, vagy akár egy kissé ferde perspektíva, az új szűrő megbirkózik a feladattal. Na persze azért a mi segítségünkkel.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Lencsehibák - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Pollack Misi bácsi nem ilyen ferdére tervezte a Nemzeti Múzeumot, sőt nem is ilyen ferdén építették meg. A jelenség a perspektíva torzulás, amely főként a nagylátószögű objektívek használatakor jelentkezik, ha az épület és a fényképezőgép síkja nem párhuzamos egymással, magyarán döntjük a gépet. Többek között erre a problémánkra keresünk most gyógyírt.


2. Gyógyír
A megoldást a Photoshop Elements 5.0-ben újonnan bevezetett Filter/Correct Camera Distortion parancs jelenti, amellyel három alapvető képhibát javíthatunk.

Remove Distortion: Ezzel a csúszkával javíthatjuk az objektív egyik alap hibáját a geometriai torzítást. Ez főként a kép enyhe, vagy erősebb domborúságában, vagy homorúságában jelentkezik, tehát nem egyenes, aminek annak kell lennie. Fenti képünk kevésbé szenved ettől a hibától. A csúszkát balta húzva domborúbbá tehető a kép, jobbra pedig homorúbbá, így kiegyenesíthetők az egyenesek. Ehhez segítség lehet a bal oldali nézőkép fölé rajzolt négyzetháló, amely az ablak alján, a Show Grid opcióval kapcsolható ki. Színe a mellette lévő Color ablakban választható ki.

Vignette: Photoshop tippjeink között többször foglalkoztunk már a vignettálással, vagyis a képsarkok sötétedésével. Ezzel a két csúszkával korrigálhatjuk a sötétedést, de akár adhatunk is hozzá ilyen hatást, ha éppen ez a cél. Az Amount pozitív irányban világosít a sarkokon, negatív irányban pedig sötétít. A Midpoint a világosítandó terület méretét adja meg.

Perspective Control: Itt javíthatunk az épület dőlésén. A Vertical Perspective csúszka függőlegesen dönt a képen, a Horizontal Perspective pedig vízszintes irányban fordít a fotón. Az Angle opciónál a középpontja körül forgatható el a kép, ha netán ferdén tartottuk a fényképezőgépet.

Edge Extension: Ez a lehetőség a korrekciók végén használható. A döntött, egyenesbe hozott képek szélei ferdévé válnak, a korrekció egyszerűen lecsaphatja a sarkokat. Ezzel a csúszkával növelhetjük a fotó méretét akkorára, hogy teljesen kitöltse a képablakot.


3. Beállításaink
Nézzük akkor a konkrét beállításainkat ennél a példaképnél!
A geometriai torzítás kismértékű volt, így egy +2-es érték elég volt a Remove Distortion csúszkán, de akár ki is hagyhattuk volna ezt a pontot.
A kép jobb felső sarkában inkább az ég világossága volt kissé zavaró, ami nem vignettálás, de egy enyhe szürkeség a sarkokba és kész. Az erősség legyen -15, a méret pedig +16, ami lágy, hosszú átmenete ad a sötétítésnek.
A perspektíva korrekciónál a hátrafelé dőlő fotó tetejét -64-es értékkel előredöntöttük, de vízszintesen nem állítottunk rajta. Az egészet egy 355 fokos forgatás (azaz jobbra 5 fokkal) tette teljessé.
A levágott sarkokat egy 134%-os nagyítással töltöttük ki.


4. Mint a cövek
Ahogy tervezője megálmodta. Ahogy építői megalkották. A nagyítás miatt a képkivágás ugyan szűkebb, de a félősen hátrahőkölő épület immár büszkén tornyosul.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !