Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonAndroid|2016.02.05.

Photoshop Touch (Android) - Perspektíva korrekció (videó)

 


Hogyan egyenesítheted ki a kissé dőlt épületeket?


 

Élesítünk


szint: haladó

Talán mondanom sem kell, hogy a most bemutatott újdonság szintén a nagy Photoshopból öröklődött át az Elements 5.0-ás változatába. Az ott bevezetett Smart Sharpen szűrő kiváló élesítési eszköz lehet webre, vagy monitorra szánt fotók, apró részleteinek kiemeléséhez, vagy kissé bemozdult felvételek javításához, de általános élesítésre is elég "okos". Néhány opciót azért kihagytak belőle. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Élesítünk - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Bár ez a fotó így is elég élesnek tűnik, ha webre mentünk érdemes a részleteket is kiemelni. Az eddig használt, hagyományos Unsharp Mask (Életlen Maszk) is alkalmas volt erre, de a Photoshop Elements 5-ben egy sokkal jobb szolgáltatást kapunk.


2. Okosabb élesítés
Ez az Adjust Sharpness parancs, amit az Enhance menüből érhetsz el. Sokban hasonlít a Photoshop újabb verzióinak Smart Sharpen szűrőjére, de itt nem tudjuk a világos és sötét élek erősségét állítani. Szóval nem annyira Smart. Az alap élesítési lehetőségek azért ebben is elérhetők.

Az Amount csúszkán az élesítés erőssége állítható be 0-500%-ig. A Radius, azaz sugár érték azt adja meg, hogy az éltől milyen távolságra legyen hatása még az élesítésnek. Kisebb értéknél csak az egész finom részleteket élesíti a szoftver, nagyobbra állítva pedig durvább, elnagyoltabb hatást kapunk.
A szolgáltatás igazi erőssége a további beállításokban rejlik. A Remove pont alatt három opciót kapunk, melyekkel beállíthatjuk, hogy milyen fajta elmosódottságot szeretnénk eltávolítani a képről:

Gaussian Blur: Hagyományos élesítés. Átlagos, vagy nagy méretű képekhez, hasonló hatással, mint az Unsharp Mask. Jól kihozhatók vele az apróbb részletek is, de inkább a kép egészének élesítésére használható.
Lens Blur: A lencse finom lágyságának helyrehozására használhatjuk. Egészen alacsony értéken (Radius: 0,1-0,2 pixel) a leheletfinom részleteket is kihozza, főleg a More Refined jelölővel együtt alkalmazva. Ha kis méretű képet mentünk webre, akkor nagyon jó segítség lehet.
Motion Blur: A bemozdult képek korrekciójára szolgáló, durva hatású élesítés. Sajnos a komolyabb bemozdulások ezzel a lehetőséggel sem javíthatók. Ha ezt választjuk aktívvá válik a következő beállítási pont az Angle, amellyel az elmosódottság iránya (szöge) adható meg. Az élesítés ezen tengely mentén "húzza össze" a képet. A következő pontban egy gyakorlati példán keresztül mutatjuk be hatását.
More Refined: E négyzetet bejelölve az finomabb részleteket is élesíti a program. Zajosabb képnél tartsuk szem előtt, hogy finom részletnek érzi a zajt is, így jócskán megnövekedhet a zajszint! Monitorra, webre mentett képekhez kiváló.


3. Izgő-mozgó
Akkor egy példa a hosszú záridő miatt bemozdult fotók élesítésére.
A fenti fotónál a Motion Blur lehetőséget választottuk a Remove menüben. Az élesítés erőssége (Amount) közepes 200% körüli érték volt, a sugár (Radius) pedig 3-4 pixel. Az elmosódás szögének -66 fokot állítottunk be. Ennél a pontnál érdemes kísérletezni, mert az elmozdulás iránya nem mindig egyértelmű a képről. A More Refined jelölőnégyzetet nem használtuk.

Elfogadható eredményt hozhat, ha gyengébb élesítést alkalmazol, beállítasz egy tetszőleges szöget, majd akár többször is megismétled az élesítést más szögekkel.


4. Penge
Ez kép webre készült, kis méretű, így a Lens Blur lehetőséget használtuk, a More Refined opcióval karöltve. A Radius 0,2 pixel volt, tehát a nagyon apró részletek kiemelése volt a cél. Az erősség (Amount) 100-200% között adott jó eredményt. Számold meg a porszemeket!

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !