Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.08.

Olajfestmény

szint: könnyű


Nem lesz szükség képzőművész diplomára. Változtasd fotódat olajfestménnyé!


 

Nyomtatási méret


szint: könnyű

Sokan úgy tartják, hogy egy fényképe igazi, „természet adta” közege még ma is a papír. Az állítással felesleges vitatkozni, hiszen a papírfotónak tényleg van valami utolérhetetlen hangulata a monitoros képböngészéssel szemben. Manapság, a digitális fényképezés dömpingjében is népszerű a jobban sikerült alkotások otthoni papírra nyomtatása, vagy laboros nagyíttatása. Ennek házi előkészületeiről és a GIMP szoftver nyomtatási méretezéséről lesz szó a következőkben.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - www.digiretus.hu - Nyomtatási méret1. Külön opció
A GIMP-ben egy fokkal könnyebb a dolgunk, mint például Photoshopban, hiszen a nyomtatáshoz külön méretező opciót kapunk, amit a Kép/Nyomtatási méret menüpont alatt hívhatunk életre.

A megjelenő ablakban két fő beállítási szekció jelenik meg a papír fizikai méretének és a papírra kerülő kép felbontásának beállítása. Hangsúlyozni szeretném, hogy nyomtatási méretről van szó, tehát bármilyen beállításokat is teszünk az csak a nyomtatott képre és nem a monitoros megjelenítésre lesz hatással.

A Szélesség és Magasság opcióval azt adjuk meg, hogy mekkora papírra szeretnénk nyomtatni a képet. Először a jobb oldalon állítsd be a megfelelő mértékegységet! Ez alapesetben a hüvelyk, de választhatsz milliméter, pont (pixel), vagy pica közül is. Mivel a papírméret jellemzően a metrikus mértékegységekkel adható meg hazánkban, így javaslom a mm használatát.

Az X-felbontás és Y-felbontás ablakokban a kimeneti felbontás állítható be. Leggyakrabban használt mértékegysége a képpont/in, vagy ismertebb nevén dpi (dot/inch). Érdemes ezzel a beállítással használni. A dpi azt mutatja meg, hogy egy inch (kb. 2,54 cm)széles területre, hány pontot nyomtat majd a printer. Sok fényképezőgépnél monitoros megjelenítéshez optimalizálják a kimeneti felbontást, ami nagyjából 72 dpi-t jelent egy kisebb monitor esetében, azaz a monitor 2,54 cm széles területén 72 képpont jelenik meg a képből. Ahogy a képen látható, példafotónk is 72 dpi kimeneti felbontással rendelkezik. Előfordulhat, hogy a kártyáról letöltött fotónk már nagyobb (pl. 180, vagy 300 dpi) felbontással rendelkezik. Ez nem jelent jobb minőségű fotót, csupán a nyomtatási méretet befolyásolhatja. Ha digitális képünk esetén 72 dpi-t találsz, nem pedig 300-at, ne ess kétségbe! minőségromlás nélkül növelheted a kimeneti felbontást, ha nyomtatni, vagy a képet papírra nagyíttatni szeretnéd. Egyéb esetben semmi jelentősége nincs.
Fontos lehet még a felbontás ablakok jobbján megjelenő, és azokat összekapcsoló "lánc" ikon. Ennek használatával az egyik mezőben megadott értékkel arányosan fog változni a másik is, így a kép oldalaránya mindig állandó marad. Ha kikapcsolod, egymástól eltérő értékeket is megadhatsz, viszont az oldalarány torzulni fog.


2. Papírméret
Tegyük fel, hogy A4-ben szeretnénk nyomtatni, ami 210 x 297 mm-es papírméretet jelent. A mértékegységet állítsd milliméterre, a szélesség/magasság mezőkbe pedig írd be az 210 és 297 értékeket. Fenti példánkban csak az egyik érték stimmel, mivel a kép oldalaránya más, mint ez a sztenderd papírméret. Szélességnek csak 198 mm-t kaptunk, tehát a kép 1 cm-el keskenyebb lesz a papírnál. A lánc ikon kikapcsolásával megadhatnánk pontosan is, de akkor egy kicsit torzulna a fotó. Így kb. 1 cm szélesség üresen marad a papíron, amit utólag levághatunk.

Ha mégis szeretnéd kitölteni a papírt és hasonló helyzettel találkozol, nyugodtan megadhatod a 210 mm-es értéket, de akkor a magasság kerül 297 mm fölé és a kép jobb és bal oldalt néhány milliméterrel lelóg majd a papírról.


3. Kimenő
Az alsó szekció a kimeneti felbontásé. A nyomtatásnál használt elfogadott érték általában a 300 dpi. Így 300 pont kerül 2,54 cm széles területre. Ez a felbontás az emberi szem számára éles, jó részletességű képet ad. Természetesen csak akkor, ha a kép eredetileg is élesre, részletesre sikerült, hiszen részleteket ez sem varázsol a fotóra.

Ha a képet laborban szeretnénk papírra nagyíttatni, érdemes 300 képpont/in-re állítani az X és Y felbontást, hiszen általában ezzel az értékkel dolgoznak. Ez az optimális. A 300 dpi beállítása után a szélesség és magasság azt is megmutatja, hogy mekkora a képünk ideális papírmérete. 3 megapixeles példafotónk esetén ez nagyjából 12 x 18 cm (hagyományos papírméret a 13 x 18 cm). 300 dpi optimális felbontás esetén ekkora nyomatot várhatunk. Ha A4-ben szeretnénk nyomtatni a 2. pontnak megfelelően írjuk be fönt a 210 x 297 mm-t és így továbbítsuk a fotót a labornak, de ebben az esetben az X és Y kimeneti felbontás csökken, kissé elmosódottabb kép kerül az A4-es lapra.

Nincsenek csodák. A fotód minősége már a fényképezésnél eldől, egyrészt a használt technika, másrészt a fotós képességei révén. Nyomtatás előtt méretezheted, használhatsz interpolációs programokat, de új információt, részleteket ezek sem visznek a képbe, csupán a méretét növelik ha szükséges.

Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !