Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

DFT Digital Film Lab v2.5 plugin

 


Ismerkedjünk meg a "digitális fotólabor" lehetőségeivel.


 

Perspektíva korrekció


szint: könnyű

Az épületfotózásnál, - amennyiben nem az épület művészi láttatása, hanem pontos látványának visszaadása a célunk - fontos, hogy a perspektíva a szemünk által látottakat adja vissza a képen is. Ennek ellenében dolgozik viszont a fényképezőgépek nagylátószögű objektíve, amely az épületeket furcsán "hanyatt dönti". Ezt a perspektivikus torzulást viszonylag egyszerűen javíthatjuk az alábbi iromány segítségével.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Perspektíva korrekció - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Először is vedd szemügyre a kiindulási fotót és határozd meg, hogy milyen jellegű perspektíva korrekcióra lesz szükség. A példaképen az épület hanyatt és kissé jobbra dől, ezt kell korrigálni.


2. Rács mögé
Hogy könnyebb legyen meghatározni a vízszintest és a függőlegest, kapcsold be a rácshálót. Ezt a View/Grid menüpontban teheted meg.


3. Dől...hát persze!
Így egy olyan hálót kapsz, amin jól láthatod a függőleges és vízszintes vonalakat, vagyis ehhez tudsz igazítani.


4. Torzítás
Ezután Ctrl+A gombokkal jelöld ki a teljes képet és az Image/Transform/ menüben válaszd ki a Distort (Torzítás) lehetőséget.

Megjegyzés: A Photoshop Elements rendelkezik egy úgynevezett Perspective paranccsal is, az Image/Transform/Perspective pont alatt, ami kimondottan erre való, de a Distort mód sokkal szabadabb alakítási lehetőséget biztosít számunkra.

A Distort egy keretet rajzol a kép köré a négy sarkon és a középvonalakon egy-egy fogóponttal. A Navigator ablakban kicsinyítsd le addig a kép nézetét, hogy a képernyőnk közepén bővel elférjen. Ezután a felső sarkok fogópontjait az egérrel "megfogva" a képsarkokat addig húzd, amíg az épület szélei párhuzamosak nem lesznek a rácshálóval ! A kép szabadon alakítható a fogópontokat bármennyiszer megfogva. Perspektíva korrekciónál az alsó fogópontokat ritkán használjuk.5. Az ég felé
Ha az épület "kiegyenesedett", nyomd meg az Enter-t és a beállított nézetet újrarendereli a program, azaz véglegessé válik. Ezután a View/Grid menüponttal törölheted a rácshálót, és íme a végeredmény.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !