Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Vignettálás hozzáadása

szint: könnyű


A fotózás őskorát idéző, klasszikus képeffekt.


 

Színfátyol eltüntetése


szint: könnyű

Előfordulhat, hogy a képeinken egy szín különösen dominál. Mintha valaki egy fátylat, vagy fóliát borított volna rá. Zöldes, kékes, lilás, sárgás és sorolhatnánk a végtelenig a képre adott első reakciót. A Photoshop Elementsben egy önálló eszköz gondoskodik a színfátyol eltüntetéséről. Csupán néhány kattintás az egész, de mi egy kicsit pontosítottunk a műveleten és bevetjük a jó öreg rétegeket is.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Színfátyol eltüntetése - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A fenti fénykép kicsit sárgás, meleg színösszhatású. A következő lépések során eltüntetjük ezt a sárgás fátylat.


2. Dupla vagy semmi
Először is következzék a megszokott trükk a rétegek kettőzése. Ehhez kattints jobb egérgombbal az eredeti (Background) rétegen és válaszd a Duplicate Layer lehetőséget. A megjelenő ablakban egyszerűen nyomj OK-t! Az eredmény az eddigi réteg másolata lesz (Background copy)


3. Le a fátylat!
A színfátyol angolul Color Cast. Eltávolításához használd az Enhance/Adjust Color/Remove Color Cast menüpontot. A megjelenő ablak arra kér, hogy keress a képen olyan pontokat, amelyeknek eredetileg középszürkének, fehérnek, vagy feketének kéne lennie. Ezek egyikére kell kattintanod a kapott szemcseppentő egérmutatóval. Könnyebb dolgod lesz, ha eredetileg szürke területet keresel. Képünkön ez nagyjából a járda.

Kattints a kiválasztott területre és a képen azonnal látod az eredményt. A Photoshop Elements számára meghatároztad, hogy a választott pont a referenciaszürke. Minden más színt ehhez fog igazítani. Jó esetben a színfátyol eltűnik. Rosszabb esetben még jobban eltolódnak a színek. Semmi baj! kattints a választott pont mellé is addig, amíg a kívánt színeket nem látod. A kattintást bármeddig ismételheted. Az sem baj, ha a kép színei túl hidegek, zöldesek lettek. Ennek finom korrekciójára használjuk a következő lépést.

Hagyd "hidegen" a képet és kattints az OK gombra!


4. Rétegek egymás közt
Térjünk át a rétegek (Layers) palettára, ahol két képrétegünk figyel. Az eredeti, sárgás, melegg színű, és a most megváltoztatott kissé zöldes, hideg színű. A fölfő réteg maradjon kijelölve!

Kattints az Opacity ablakba és a kapott csúszkát húzd balra. Ezzel a fölső réteg átlátszóságát csökkented, magyarán lassan előtűnik alóla az alul lévő réteg is. Az átlátszóságot addig csökkentsd, amíg a hideg és meleg színű képrétegek keveredése kiegyenlített színeket ad. Nálunk ez kb. 48-50% körül volt.5. Hideg-meleg
A két képréteg végeredményén a színek sokkal közelebb állnak a valósághoz. A Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd a két réteget és mentsd a képet!

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !