Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotshop Video|2014.08.20.

Fotó keretezése III. (Photoshop Videó)

szint: könnyű


Hogyan keretezzük be fotóinkat Photoshopban. 3. rész


 

Fellegek az égen


szint: haladó

Ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Az előző GIMP cikkben kékké tettük a szürke, egyhengú eget, majd pedig felhőket ígértem rá, hogy egy kicsit még valósághűbb legyen. Nos, az ígéretet be is váltjuk és tovább gyakoroljuk a rétegkezelést is.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Fellegek az égen - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Itt tartottunk legutóbb. Az átmenetes kék égre most felhők kerülnek. Vagy legalábbis valami olyasmi.


2. Már megint a rétegek
Újra a rétegekhez kell folyamodnunk. Elsőként hozz létre egy újat a rétegpaletta alján lévő első ikonra kattintva. A megjelenő ablakban a réteg típusaként állítsd be az Átlátszóság opciót!

A meglévő felett egy Új réteget kapsz. Maradjon ez kijelölve!


3. Felhőcsináló
A felhők elkészítéséhez használd a Szűrők/Megjelenítés/Felhők/Egyenletes zaj parancsot. Munkaablakában a fentieket látod. Az opciók közül három dolog lesz érdekes számunkra. A Részletesség pont alatt minél nagyobb értéket állítasz, annál élesebbek lesznek a felhők. Nagy képnél érdemes kis értéket használni, apró fotónál pedig magasabbat, mert ott fontosabbak a finom részletek a valósághű hatáshoz.

A X-méret és Y-méret csúszkákon, vagy a jobb oldalukon lévő érték mezőkben, adhatod meg a felhők méretét. Minél nagyobb értéket választasz, annál kisebb, fodrosabb felhőket kapsz. Kis kép esetén érdemes nagyobbra állítani, több megapixeles fotónál viszont alacsonyra, jó nagy felhőkkel.


4. Összehozzuk őket
Az így kapott eredmény, még csak egy fekete-fehér "felhőszerű" réteg az eredeti kép felett. A kettőt kevernünk kell, hogy egy képet alkossanak. Ehhez a réteg palettán válaszd a Gyenge fény összhatásmódot!

Az alatta lévő Átlátszatlanság csúszkán kicsit visszavehetsz a felhők erejéből, hogy ne legyenek tolakodóak (és emiatt túl természetellenesek a képen). Nálunk csak 50%-ban voltak átlátszók, éppen kiemelkedve az ég kékjéből.5. Maszkolás
A gondunk most az, hogy ott is felhős a kép, ahol nem kéne, például a tájon és az épületen. Nem ködöt akartunk, ezért innen el kell tüntetnünk, mégpedig hasonló módon, mint az előző GIMP cikkben az ég átmenetével tettük.

Kattints jobb egérgombbal a felhőket tartalmazó felső rétegre, majd válaszd ki a Rétegmaszk hozzáadása parancsot! A megjelenő ablakban válaszd a Fekete (teljesen átlátszó) lehetőséget! A felső réteg mellé kapsz egy maszkot, ami jelenleg eltünteti a felhőket, de fehérrel bárhol ráfestve előtűnnek.6. Húzd meg jobban!
Ne festegessünk vaktában. Készítsünk a felhőkből is egy szép átmenetet. Fokozatosan erősödjenek az ég teteje felé. Ehhez a maszknak a tetején kell fehérnek lennie, alul pedig feketének.

Az Eszközpalettáról válaszd ki a A átmenet egyrészt segít jobban összemosni a Kitöltés színátmenettel (L billentyű) eszközt, majd nagyjából a táj és az ég találkozásától húzz egyenes az ég felső harmadáig!7. Felhős, de nem borús
Az ég tetején újra előjönnek a felhők, majd lefelé haladva, egyre halványabbak és a tájon már meg sem jelennek.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !