Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Cserzett arcbőr

szint: haladó


Szoftveres szolibérlet.


 

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Fotók behívása (Import)


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Import - www.digiretus.huAz Adobe Photoshop Lightroom elindítása után azonnal a Lightroom részbe kerülünk, de aktiválhatjuk a Felső paletta jobb oldalán lévő Library gombbal is. A paletta a középső részén található kis nyíllal eltüntethető. Kikapcsolt állapotban az egérmutatót az ablak felső széle felé közelítve automatikusan megjelenik.

Képeket (vagy videókat) legkönnyebben a bal oldali paletta alján lévő Import gombbal hívhatunk be a programba, amit a Ctrl+Shift+I billentyűkombinációval is helyettesíthetünk.A fotó(k) kiválasztása után egy nagyméretű beállítóablakot kapunk, ahol az importálás legfontosabb opciói szabályozhatók. Balra választhatjuk ki, hogy melyik könyvtárból importáljon a szoftver.Középen pedig előnézeti képeken egyenként (vagy együtt) kijelölhetők a ténylegesen behívandó fényképek.

Az ablak tetején a Copy As DNG gombbal bejelölhetjük, hogy az importált képeket DNG (nyílt forráskódú) RAW fájlként is elmentse a program, ez azonban - ha sok képpel dolgozunk - hatalmas tárhelyet igényel.Jobbra elsőként a képek kezelése (File Handling) fogad. Itt szabhatjuk meg, hogy a kijelölt képek milyen módon kerüljenek beolvasásra:

A Render Previews menü alatt a beolvasott előnézeti képek megjelenelése adható meg. A Don't Import Suspected Duplicates jelölőnégyzettel kizárhatjuk a más beolvasott fájlok újbóli behívását. A Make a Second Copy To paranccsal kijelölhetünk egy másik könyvtárat, ahová a behívott képek biztonsági másolata mentődik.A File Naming ablakban átnevezhetők a behívott fájlok, akár az EXIF-jükben tárolt adataik (pl. készítés dátuma, fotózási információk, stb) alapján is.

Az Apply During Import Matadata részében át is írhatjuk ezeket az adatokat, vagy például copyright infókat, a készítő nevét fűzhetjük a fájlokhoz.

Ugyanitt a Develop Settings részben a Lightroom bármelyik gyári - vagy felhasználó által előzőleg mentett - presetjét hozzárendelhetjük a képekhez. Ennek segítségével az importált képek azonnal fekete-fehérben, vagy valamilyen egyedi színhatást felvéve jelennek meg a szoftverbenVégül a Destination rész alatt adható meg, hogy az Importált fájlokat mely könyvtárba mentse a Lightroom. Ezeket általában a rendszermeghajtó valamely felhasználói könyvtárába menti.

Az ablak tetején lévő FROM és TO részeknél könnyedén megadhatunk egy forrásmappát és egy mentési célmappát.Más Adobe szoftver által létrehozott képkatalógusokat is importálhatunk a Lightroomba. Ilyen lehet például az Adobe Photoshop Elements által létrehozott képgalériák bármelyike. Az Importáláshoz a File/Import from Another Catalogmenüpontot kell választanunk.
A Lightroom rendelkezik egy automatikus képbehívó szolgáltatással is. Ezt a File/Auto Import/Enable Auto Import menüpont alatt kapcsolhatod be. Előtte azonban érdemes beállítani az alatta lévő Auto Import Settings lehetőséggel.

Az opciók többségében megegyeznek a fent bemutatottakkal. Csupán az első opció különbözik a felsoroltaktól. Itt állítható be egy figyelt könyvtár a Choose gomb használatával, ez lehet akár meghajtó vagy olvasó is, például egy kártyaolvasó. Minden ide kerülő képet automatikusan beolvas a Librarybe a szoftver. Lentebb beállítható a képek másolásának helye Destination, átnevezésük, ha szeretnénk (File Naming), és a képinformációk, effektek (Information). Pont úgy, ahogy fentebb megismertük.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !