Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Redfield Sketch Master plugin

 


Egykor digitális fénykép volt, most pasztelkréta rajz.


 

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Fotók mentése (Export)


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Export - www.digiretus.huA múltkor bemutatott "első lépéstől" egy jó nagy ugrással az utolsónál termünk, ami nem más mint az exportálás, azaz a képek mentése. Az Adobe Photoshop Lightroomban nincs Save menüparancs. A Libraryben, vagy a Develop szekcióban szerkesztett fotókat az Export paranccsal menthetjük. Legegyszerűbb ha a Libraryben mentünk, mert itt több fotó együttes exportálására is lehetőség van. A mentésre érett képeket ugyanúgy jelölhetjük ki a Library középső nézőkép szekciójában mintha csak a Windows Intézőben lennénk. Bármely képre kattintva a körülötte lévő szegély világosabb lesz, tehát a kép kijelölt. Ctrl+bal egérkattintást használva több kép is kijelölhető egymás után, és ugyanígy szüntethető meg a kijelölés. Shift+nyílgombok használatával pedig a választott kép mellett lévő további fotók is bevonhatók a kijelölésbe.

A mentés opcióit a bal paletta alján lévő Export gombbal, vagy a File/Export menüparanccsal (Ctrl+Shift+E billentyűk) kapjuk. Ha a Develop részben vagyunk csak az utóbbi menüpontot használhatjuk, mivel nincs külön gomb az exportálásra. Ebben az esetben az aktuálisan szerkesztett és a Libraryben esetleg korábban kijelölt képek kerülnek mentésre. Ezért érdemes szerkesztés után a Libraryben exportálnunk, hiszen itt átlátjuk a kijelölt fotókat.

A SlideShow (képvetítés) és a Web (képalbum) szekcióban is használhatjuk az Export gombot, amit itt a jobb paletta alján találunk. A mentés opciói utóbbi esetekben nem igényelnek magyarázatot. Csupán a méretet és a minőséget (Slideshow részben), valamint a mentés helyét kell megadnunk.


Nem úgy a szerkesztett képek esetén, melyeket a Libraryből, vagy a Develop részből exportálunk. Az Export gomb (vagy Export Photos menüpont) hatására egy ablak jelenik meg, ami fentebb látható.

Mivel a mentés beállításai elég széleskörűek, el is menthetjük azokat a Preset részben. Ehhez le kell nyitni a menüt és a Save as New Preset ponttal rögzíthetők a beállítások, így egy későbbi képnél ugyanezekkel menthetünk. Kapunk néhány előre programozott mentési baállítást is. A Burn Full Sized JPEGs esetén maximális minőség mellett JPG-ben menthető(k) a kép(ek), az Export to DNG beállítással pedig platformfüggetlen DNG nyersfájlként. A For E-mail beállítás kisméretű, erősebb tömörítésű képeket "gyárt" elektronikus levélben való gyors küldéshez. Legjobb lesz azonban a Custom funkciót használnunk, hiszen így minden beállítást magunk módosíthatunk. Nézzük is át őket!

Az Export Location részben a mentett fotók célmappája (Destination Folder) adható meg. Ezt a Choose gombbal választhatjuk ki. A következő sor jelölőnégyzetével megadható, hogy a célmappán belül egy újabb almappába exportálja a Lightroom a fotókat. A Put in Subfolder mezőbe írhatjuk az almappa nevét, amit aztán a szoftver létrehoz a mentéshez.

A File Naming részben az eredeti nevük helyett új nevet adhatunk a mentett (exportált) képeknek. Nagy segítség, hogy bármely választott opció esetén a File Naming címsorban egy mintaelnevezést láthatunk, attól függően milyen formátumú lesz a fájlnév. Az átnevezést egy későbbi Lightroom leírásunkban részletezzük majd.

A File Settings szekcióban kétféle beállítás érhető el. A Formattal a fájlformátum adható meg, ami JPEG, PSD, TIFF vagy DNG lehet. JPEG vagy TIFF esetén kapjuk a második beállítási lehetőséget. Előbbinél a JPEG minőséget (Quality), százalékban, utóbbi esetben a tömörítést beállításokat (Compression), amely None (tömörítetlen) és ZIP (ZIP tömörített) lehet.

Az Image Settings a kép alap beállításainak helye. Ha korábban DNG fájlformátumot választottunk ezek a beállítások nem élnek, hisz a RAW (DNG) fájlnál nincs értelme pl. képméretet megadnunk.Ez a kép nyers adathalmaza.
A Color Space alatt a színtér adható meg (sRGB, AdobeRGB, Prophoto RGB). A Bit Depth opció színmélység megadására szolgál, ami JPEG esetén csak 8 bites, PSD és TIFF esetén 8 és 16 bites lehet.
A Resolution a kimeneti felbontást befolyásolja, amit csak akkor van értelme beállítanunk, ha később nyomtatni szeretnénk a képet. Ilyenkor 300 pixels per inch érték megadása célszerű. Ha a fotót monitoron szeretnénk nézni (pl. netes albumban), akkor elég lesz a 72 ppi is.
Az Add Copyright Watermark egy láthatatlan "vízjelet" tesz a képre, aiz illetéktelen felhasználás elleni azonosításhoz, a Minimize Embedded Metadata pedig kikapcsolja a képhez csatolt szöveges infókat, így például az expozíciós beállításokat tartalmazó EXIF adatokat sem menti.
A következő oszlopban lévő Constrain Maximum Size aktiválásával átméretezhetők a képek. Ennek hiányában az eredeti méretben menthetők. A négyzet bejelölése után incs, centiméter, vagy pixel értékekben adható meg a kép szélessége (Width) és magassága (Height).

A Post Processing részben a mentés (exportálás) utáni teendőket adhatjuk meg:
Do nothing (alapbeállítás): ne tegyen semmit a mentés végeztével.
Show in Explorer: mutassa meg a képet a böngészőben.
Burn the exported image to a disc: írja CD/DVD lemezre a mentett képeket.
Open in Adobe Photoshop: nyissa meg őket a Photoshopban, további szerkesztéshez.
Go to Export Actions Folder now: lépjen azonnal az Export Actions mappához.

Az ablak legalsó sorában balra, ellenőrizhetjük, hogy ténylegesen mennyi fotót mentünk. A mentés a jobb oldali Export gombbal indítható.
Sebessége a hasonló RAW konvertereket figyelembe véve viszonylag gyorsnak mondható. 4 db, 6 megapixeles, szerkesztett RAW fájlt exportáltam (Athlon 3000+, 512 MB DDR2 RAM). A négy kép 35 másodperc alatt került a célmappába.Amennyiben nem szeretnénk vesződni a beállításokkal mert a következő képe(ke)t is ugyanezekkel szeretnénk menteni, használhatjuk a File/Export with Previous parancsot, vagy a Ctrl+Alt+Shift+E billentyűkombinációt. A következőnek kijelölt kép is az előző mentési opciókkal kerül exportálásra.

A fenti ablakban megismert, előre programozott beállításokat (Export with Preset) ebből a menüből is kiválaszthatjuk. Így egy kattintással elmenthetjük a kijelölt képe(ke)t teljes méretű JPG-ként (Burn Full Sized JPEGs), tömörítetlen nyers fájlként (Export to DNG), vagy akár kis helyet foglaló e-mail csatolmányként (For E-mail).

Ezen felül katalógusként is exportálhatók választott fotóink az Export as Catalogue menüpont segítségével.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !