Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2010.10.05.

Zoomify kép (CS5)

szint: könnyű


Webes felületen zoomolható fotólejátszó készítése.


 

Kontraszt emelése


Ezúttal sem a legegyenesebb utat választottuk. Kontrasztot emelni mindenki tud, hiszen van neki egy külön menüpontja. De mi van ha az így kapott hatás túl kemény, erőteljes a szemünknek? Mi van ha sokkal lágyabb végeredményt szerettünk volna? A célunk nem a kép szétégetése, hanem csak egy kis plusz "élet belevitele”. Szerencsére van más megoldás is, és nem is annyira eldugva.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Kontraszt emelése - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A középtónusok kontrasztjának emelése értelemszerűen a sok középtónust tartalmazó fotóknál jelenthet előnyt, de olyan képek esetén is célszerű az alábbiakat használni, ahol sok a fehér vagy árnyékos terület és nem szeretnénk, hogy kép még több részen égjen ki, vagy bukjon a feketébe.


2. A hagyományos út
Nézzünk egy példát!
Ha a megszokott módon szeretnéd növelni egy kép kontrasztját az Enhance/Adjust Lighting/Brightness/Contrast menüpontot kell választanod. A Contrast csúszka jobbra húzásával a kép minden világossági tartományában egyformán növekszik a kontraszt. A hatás nagyobb értékeknél igen kemény, szinte rajzszerű. A feketéhez közeli árnyékok a kontraszt emeléssel elkezdenek bebukni, a világos részek pedig kiégni. Olyan esetekben érdemes ezt használnod, ha a feketéid vagy az eredetileg fehér részleteid inkább szürkések, vagy ha erőteljes kontraszt a célod.


3. Finomkodás
Ha azonban meg szeretnéd őrizni az árnyékos és a csúcsfényes területek arányát és egy finomabb kontraszt emelés a cél, felejtsd el a Brightness/Contrast parancsot. Az Enhance/Adjust Lighting/Shadows/Hightlights a te "embered". Ezt a parancsot közvetlenül az előző fölött találod és elsődleges feladata az árnyékos és fényes területek beállítása, de külön csúszkát kapunk a középtónusokhoz is.

Elsőként vedd 0%-ra a Lighten Shadows és Darken Shadows értékeket. Erre most nincs szükség. A közép-kontraszt a Midtone Contrast csúszkával állítható. A példánkban +40-et emeltünk a kontraszton (mint az előző pontban), a kapott hatás mégis finomabb annál. A legvilágosabb és legsötétebb területek nem változtak, csak a középtónusok lettek markánsabbak.


4. Középpályás
Ez a hatás nem csak a kontrasztszegény képek javítására, de szinte bármilyen fotó markánsabbá tételére alkalmas. Vigyázz azonban, hogy ne használt túl végletes értékeket, mert a kép ellaposodhat, vagy tónusai széteshetnek!

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !