Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonLightRoom|2009.12.09.

Adobe Photoshop Lightroom - Webgaléria készítése IV.

 


Negyedik terítés a flash alapú képgalériákból.


 

Szelektív világosság


A világosság beállítása szinte gyerekjáték egy képszerkesztő szoftverrel. De mi a helyzet, ha a világossági tartományokat különböző mértékben, egyszerre szeretnénk állítani? Mondjuk kevésbé a középtónusokat és erősebben a csúcsfényeket. Erre keresünk megoldást a következőkben, ráadásul azt is megtanuljuk, hogyan készítsünk színcsatornából gyors rétegmaszkot. Bonyolult? Nem különösebben.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Szelektív világosítás - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Mintafotónkon a virágszirmok túl világosak. Azt szeretnénk, ha jobban érzékelhető lenne a struktúrájuk, az árnyékaik, és nem lennének ilyen laposak. Ehhez elég erőteljes sötétítésre van szükségünk, ami a hagyományos módszerrel a hátteret is túl sötétté tenné. Bár némi komorság ráfér a háttérre, nem akarjuk ugyanolyan mértékben sötétíteni, mint a a virágokat.


2. Csatornák
A Rétegek, csatornák... palettán kattints a Csatornák fülre, majd jobb klikk a Zöld csatorna nevén!
A megjelenő menüből válaszd a Csatorna kijelöléssé alakítása pontot! Azért pont a Zöld csatorna, mert ez tartalmazza a legtöbb világossági információt. A kapott kijelölés lényegében egy maszk, amelynek világos területei (virágszirmok) átlátszóbbak, a sötét területek (háttér) viszont kevésbé. Bármilyen végrehajtott módosítás a maszk átlátszóbb területein lesz erősebb, míg a kevésbé átlátszókon gyengébb. Egy sötétítés tehát inkább hat majd a virágszirmokra, mint a háttérre. Próbáljuk csak ki!


3. Első felvonás
Hogy ne zavarjanak a kijelölési körvonalat, nyomj Ctrl+T billentyűket. A kijelölés így nem tűnik el, csupán a körvonal. Sokkal jobban átlátható marad a kép.

Sötétíteni például az Eszközök/Színeszközök/Szintek paranccsal tudsz. Egy korábbi leírásunkban már megtanultuk az alapjait. A bemeneti szintek két oldalsó háromszögét állítsd a hisztogram kiemelkedésének széleihez, majd a középső háromszöget (ez szabályozza a középtónusokat) húzd jobbra, amíg kellően sötét képet nem kapsz. Célunk nem a teljes besötétítés, csupán a nagyon világos, lapos területek esetleg még meglévő részleteinek, árnyékainak kiemelése.

A kép még kicsit lapos. Áttérünk a hagyományos módszerre és állítunk rajta egy kicsit.


4. Namégegyszer!
Nyomd meg a Shift+Ctrl+A billentyűkombinációt! Látszólag nem történt semmi, de ezzel végleg törölted a kijelölést. Mostantól lépéseid a teljes képre egyformán lesznek érvényesek.

Térj vissza az Eszközök/Színeszközök/Szintek parancshoz és a csúszkákkal állítsd be a megfelelő világosságot! Már csak egy kis finomítás szükséges és a kép egészen megváltozott.5. Változás
Reméljük ez a változás előnyére történt!
Ahogy látható a szirmok árnyékai és részletei jobban kijönnek. Hagyj bennük azért teljesen fehér részeket is, hogy érzékeltesd a fehér mivoltukat! A háttér is sötétebb lett, de nem olyan mértékben, hogy zavaró lenne.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !