Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Vörösszem hatás eltávolítása

szint: könnyű


Kiűzzük az "ördögöt" a szemből.


 

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Képek megjelenítése


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Fotók megjelenítése - www.digiretus.huAz Adobe Lightroom képmegjelenítő és rendszerező galériáját Librarynak hívják, de aki nyomon követte előző leírásainkat már ismerheti.

A szoftverbe importált (behívott) képeket a középső nézőkép ablakban láthatjuk fájlnév szerint egymás után. A ablak négyféle megjelenítési módban használható, amelyek az alsó opciós sorában lévő első négy ikonnal állíthatók (piros kerettel jelölve). A mintaképünkön látható megjelenítés az úgynevezett Grid View (G billentyű), amit talán többképes megjelenítésként is fordíthatnánk. Alapesetben minden behívott fotó kis nézőképe látható és kiválasztható itt. A következő ikon az úgynevezett Loupe View (E billentyű), vagyis nagyított nézet. Egy kijelölt fotót nagyíthatunk ki a képernyőn és szemlélhetünk meg akár 11x-es nagyításban. A kép a bal palettán lévő Navigator ablak segítségével pozicionálható és nagyítható.

A Grid View és Loupe View nézetek külön opciókat kaptak, amiket a Navigator bemutatása után részletezzük.

A fő megjelenítő ablak harmadik ikonja a Compare View (C billentyű), azaz összehasonlító nézet. Két kiválasztott képet helyez egymás mellé a megjelenítő ablakban, amelyeket összevethetünk egymással.

Az utolsó lehetőség a Survey View (N billentyű), amit talán csoportos képnézetként magyaríthatnánk (bár szó szerint inkább áttekintő nézetet jelent). Több kijelölt fotó együttes előnézetére szolgál. Akkor jön jól ha már sok száz képünk van a megjelenítő ablakban, de mi csak néhányat szeretnénk megszemlélni.

A leírás végén tovább részletezzük az alap megjelenítő módokat. Addig is vessünk egy pillantást a bal oldali paletta tetején lévő Navigatorra!


A fotók megjelenítésében fontos szerepe van a Navigator ablaknak. A paletta tetején trónoló Navigator, a címsora bal szélén lévő nyíllal nyitható ki. Mindig az éppen kijelölt fotót láthatjuk rajta, ami alapesetben az első kép. Segítségével gyorsabban nagyítható vagy pozicionálható a megjelenítésre választott kép. A címsora jobb részén találjuk a nagyítási opciókat:

 • Fit: A képet akkorára nagyítja, hogy hosszabb oldala beleférjen a nagy megjelenítő ablakba.
 • Fill: A fotó rövidebbik oldalával éppen kitölti a megjelenítő ablakot.
 • 1:1: A fotó eredeti méretében jelenik meg.
 • Az utolsó lehetőséggel beállíthatjuk a nagyítási (vagy kicsinyítési) arányt 1:4-től 11:1-ig.

Ha a kép a nagyított nézet miatt kilóg a megjelenítő ablakból, az egérmutatót a fölé helyezve egy kéz ikont kapunk, amellyel odébb húzható a kivágás. A megjelenítő ablakban látható kivágás a Navigátor előnézeti képén is látható (pirossal keretezett téglalap). Az egeret fölé helyezve ez a kivágás is átpozicionálható.Térjünk vissza a főablak megjelenítési módjaihoz, azon belül is a Grid (többképes) és Loupe (nézethez)! Ha az előbbi módban jobb egérgombbal kattintunk egy fotón és a kapott menüből a View Options lehetőséget választjuk, megkapjuk a két mód megjelenítési beállításait.

A Grid View opciói:

 • Show Grid Extras: A kis nézőképek körül látható információk állíthatók be. Compact módban, csak négy előre beállított infó jelenik meg a képről, Expanded módban viszont a kép sorszáma, fájlneve, mérete, bármely EXIF infója (pl. záridő, készítés ideje, rekeszérték) is megjeleníthető a képek fölött.
 • General: A kép mellett megjelenő általános információk és lehetőségek:
  • Quick Collection Markers: a nézőkép jobb felső sarkában megjelenik a gyors galériába (kollekcióba) rendezés lehetősége.
  • Pick Flags: gyors rendszerezési lehetőség zászlókkal (legközelebbi leírásunkban részletezzük).
  • Include Thumbnail Badges: megjelennek a nézőkép jelzései.
  • Show clickable items: a kép körül megjelenő opciók (forgatás, érték megadás stb.) csak akkor láthatók, ha fölé visszük az egérmutatót.
  • Tint Grid Cells: A választott színcsoport galériának megfelelően (a következő leírásban részletezzük) színezi át a nézőkép keretét
 • Compact Cell Extras: Itt állíthatjuk be mi legyen az a (max. 4) infó, vagy opció, ami a nézőképek mellett megjelenik. Index Number (sorszám halványan a háttérben), Rotation (elforgatási lehetőség), Top label (fotó alapinformációi, vagy EXIF adatai a nézőkép fölött), Bottom label (fotó alapinformációi, értékelési beállításai, vagy EXIF adatai a nézőkép alatt).
 • Expanded Call Extras: A nézőkép kerete fölött még egy kis rész lesz látható, ahol további négy információ látható majd a képről. Ezek a Show Header with Labels rész ablakaiban állathatók be. Lehet a fájl neve, de akár számtalan EXIF infó is (expozíciós adatok, dátum, gép neve stb.). A Show Rating Footer részben a kép alatti értékelő beállításokat (következő leírásunkban részletezzük) és elforgató nyilakat kapcsolhatjuk be és ki.A Loupe View opció főleg a kinagyított kép bal felső sarkában megjelenő infók megjelenésére vonatkozik. A Show Info Overlay jelölővel kapcsolható be és ki az információk megjelenítése. Ha bekapcsoljuk kétféle infócsoport közül választhatunk, hogy pontosan mi legyen az egyes csoportokban azt az alatta lévő Loupe Info 1 és 2 opcióknál állathatjuk be. Itt is elsősorban a fájlnév, expozíciós adatok, dátum jeleníthető meg.

A General pontnál a kép betöltésekor vagy mentésekor megjelenő üzenetet kapcsolhatjuk ki.

 
Miután beállítottuk a nekünk tetsző alap opciókat, térjünk vissza a képek megjelenítéséhez!

Grid View módban a fenti látvány fogad. Ahogy már említettük ez a betöltött fotók összességének megjelenített nézete. A pirossal bekeretezett részen találhatók a Grid mód alap beállításai. Az egymás után rendezett képek sorrendjét a Sort ikonnal fordíthatjuk meg. A következő beállítás (Itt az Import order látható) a képek rendezési sorrendjét befolyásolja. A látható beállítás. Egymás után rendezhetjük őket fáljnév, importálási idő, készítési idő, szerkesztési időpont, fájltípus és sok egyéb szempont alapján is. A Thumbnails csúszkával a nézőképek mérete állítható.
Az itt látható megjelenítési mód a Loupe (nagyított) nézet. Itt látható az éppen kijelölt fotó. A kép bal felső sarkában láthatók a kettővel ezelőtti pontnál beállított infók, jelen esetben a fájlnév a készítés időpontja és a képméret. A nagyított nézetet a bal oldali Navigator ablakban szabályozhatjuk, ahogy arról fentebb már szó volt.

A kép alatti opciókról legközelebb írunk részletesebben. Most elég annyi, hogy a csillagokkal értékelhetjük a képet, később pedig ez alapján is csoportosíthatók és kereshetők a fotók. Gyors csoportosításra valók az ezután következő zászlók is. A két nyíl ikonnal 90 fokban elforgatható a kép.
Ha két képet jelölünk ki összehasonlíthatjuk őket a Compare View módban. Az osztott képernyőn egymás mellett láthatjuk a fotók részletét. Nagyításuk az alul lévő Zoom csúszkával állítható. Ennek balján egy lakat ikonnal fixálható a két kép elmozdítása. Az egérmutatóval bármelyikükre kattintva és húzva ugyanúgy mozgathatók az ablakban, mint a nagyított nézet esetén, de ha a lakat ikonnal zároltuk őket mindkettő egyforma mértékben mozdul el. "nyitott" lakatnál külön külön mozgathatók. A Sync gomb is a pozicionálást segíti. Lenyomva mindkét képből ugyanazt a darabot látjuk. Ha az első kép jobb alsó sarkát nézzük, akkor a Sync hatására a jobb oldali kép is ehhez a sarokhoz ugrik. A következő ikonnal megcserélhető a képek sorrendje, az ezután következővel pedig egy képpel előrébb ugrik az összehasonlítás. Az ikonsor végén lévő jobb/bal nyilakkal a második (Candidate) kép léptethető egyel előre vagy a következőre.
Az utolsó (Survey) nézetben több, előre kijelölt fotót jeleníthetünk meg egy nézőablakban. Opciós lehetőségünk kevés van, csupán a kijelölési keretet léptethetjük a lent található jobb/bal nyíllal. A képek jobb alsó sarkában lévő X-ikonnal kivehető a nézőcsoportból egy adott kép. Alattuk ezúttal is megjelennek a különféle értékelési és csoportosítási lehetőségek. Ez a Lightroomban háromféle lehet: csillag értékelés, színkód szerinti csoportosítás és zászlós gyors csoportosítás. Bármelyikre kattintva a képet egy csoporthoz rendelhetjük, majd később ez alapján is rendszerezhetjük vagy kereshetjük. A csoportosításról és keresésről a következő leírásunkban lesz szó.


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !