Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonGIMP|2009.12.09.

Fekete-fehér

szint: haladó


Drámai FF hatás a rögösebb úton.


 

Színösszhatás


szint: könnyű

Egy újabb egyszerű képmódosító eljárás kerül terítékre. Kicsit hanyagoltuk a színbeállító eszközöket, így most előveszünk egy könnyedebb módszert, amivel a fényképezőgép rossz fehéregyensúly beállítása miatti színeltolódást próbáljuk kijavítani. A lépéssor rendkívül egyszerű, és csupán azért nem kapta meg a "nagyon könnyű" címkét, mert mindezt szemre kell beállítanunk.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Színösszhatás - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Egy verőfényes tavaszi délelőtt készült ez a kép. Fényviszonyain kívül azonban mégsem utal erre más. Színei nem idézik a meleg napsütést, inkább a hideg színek irányába hajlanak. Sajnos a fehéregyensúly nem volt a toppon, de egy kis utómunkával talán odavarázsolhatjuk a kívánt színeket.


2. Napfényt az árnyékba
Mivel a fehéregyensúly főleg az árnyékos területeken lett hideg, kékes, ezért fontos, hogy az árnyékokat is rendbe tegyük. Az árnyékok itt a sötétebb területeket jelentik, tehát a kép hátterét, valamint az oszlopokat.

Válaszd az Eszközök/Színeszközök/Színegyensúly parancsot és a fenti ablakot kapod! Itt elsőként kattints az Árnyékokra a módosítandó tartománynál. Ez a sötétebb tónusú területek színeit befolyásolja. Az ablak közepén három csúszkát találsz. Ahhoz, hogy a kékes színekből meleg, sárgás váljék főként a legalsót kell használnod. Kissé told balra a csúszkát a Kék tartomány felől a Sárga irányába. Azonnal láthatod a képen, hogy az árnyékos területek melegebb színeket kaptak. Példánkban -16 értékkel módosítottuk ezt a tartományt. Az értéket számszerűen is beírhatod a csúszka melletti ablakba.


3. Középszerűség
Egy átlagos fotó világossági értékeinek legtöbbje a középtartományba esik. Ennek módosításával a kép színei, vagy fényessége nagymértékben megváltoztatható.

Kattints ugyanabban az ablakban a Középszínek jelölőre, majd a legalsó csúszkát told itt is balra, hogy a középtartományok színei is melegebbé váljanak, kékesből sárgásba. Bánj óvatosan a csúszkákkal, mert erősen eltolhatja a színeket! Csak annyi módosításra lesz szükség, hogy a színek a meleg napfény hatását keltsék. Esetünkben -17-es értéket használtunk. Nem feltétlenül szükséges, de módosíthatsz kicsit a felső csúszkán is. Enyhén jobbra tolva a cián tartományok pirosas színt kapnak, ami szintén növeli a napfény érzetet. Ezt +10-re változtattuk.

Mind az Árnyékok, mint a Középszínek beállításánál legyen bejelölve a Fényesség megőrzése négyzet!


4. Tavaszi napfény
Végre megjelentek a napfényt idéző színek a fényképen. Kicsit erőteljesebbre vettük a módosítást, mint kéne, így a kép már enyhén sárgába hajlik, de talán így még jobban szembetűnő a változás.

A bal oldali képdarabon látható a kiinduló fotónk, jobb oldalt pedig a előzőleg megváltoztatott.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !