Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.08.

Fekete-fehér IV.

szint: könnyű


Színtelenítés pofonegyszerűen.


 

Régi fénykép


szint: könnyű

A GIMP Scrip-Fu menüje egy rakás érdekes képi hatást tartogat számunkra. Előre elmentett lépéssorokról van szó, amelyek végeredménye egy érdekesen átalakított fotó. A szkriptek között bújik meg egy régi fénykép hatást szimuláló effekt is. Segítségével néhány kattintással, automatikusan készíthetünk múlt századi hangulatú fényképet. A DigiRetus azonban bemutat egy kissé eltérő módszert is, amivel még valósághűbbé tehető az effekt.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

GIMP - Régi fénykép - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
A régi korok témáin mindig jól mutat a megsárgult, ódon fotóhatás. Ez a kép sem lenne különösebben érdekes, ha nem próbálnánk azzá tenni.


2. Dekoráció
Válaszd a Script-Fu menü Dekor/Régi fénykép pontját!


3. Beállítások
A megjelenő ablakban néhány egyszerű beállítást kapsz, melyek a következők:

Fókusz elvétele: bejelölve elmosódik kissé a kép, a régi, lágyabb objektívek, vagy egy ügyetlenebb fotóamatőr ténykedését utánozva.

Keret mérete: lágy, fokozatosan világosodó keretet ad a képhez a beállított pixelvastagságban. 0 érték esetén nem lesz keret.

Szépia: eltünteti a színeket és a fotó egyöntetű megsárgult színezetet kap.

Márványos: foltszerű hatást visz a képre.

Munka a másolaton: ha bejelölöd, a régi fénykép egy másolati ablakban készül el, és a lépések utólag visszavonhatók. A fotó eredeti példánya módosítatlan marad.

A fenti beállítások eredményeit a következő pontnál tekintheted meg.


4. Beállítások hatása
A bal felső képen csak a Keret mérete beállítást használtuk és egy 40 pixel széles keretet adtunk a képhez. A jobbján lévő fotónál emellé bejelöltük a Fókusz elvétele pontot is, így némileg életlenebb lett a kép.

A bal alsó képen a fenti két opció mellett a Szépia beállítást is használtuk. A jobb alsó képen az összes lehetőséget bejelöltük, tehát a Márványos hatás is aktív volt.5. Még egy kis szemcse
A kissé erős Márványos effekt mellé (vagy helyett) utólag is felvihetsz szemcsézettséget a képre, ami még inkább analóg fénykép hatást kölcsönöz neki. Ehhez a korábbi leírásunkban már megismert Szűrők/Zaj/HSV-szétszórás menüparancsot használtuk és a fenti képen látható beállításokat végeztük.

Az utólag végzett szemcsésítés viszont csak akkor ad természetes hatást, ha keret nélküli régi fényképet készítettünk, mivel a keretes területet is beszemcsézné. Ha mégis szeretnél keretet és szemcsésséget is, a következő pontnál minden kiderül. e6. Múlt idő
Alkalmazd kétszer a Régi fénykép parancsot és a két módosítás közt a szemcsésséget. A fenti képen először
a Régi fénykép parancs Fókusz elvétele és Szépia opcióit használtuk, így egy sárgult és kissé elmosott képet kaptunk. A Keret mérete 0 volt. Ezt követően használtuk az 5-ös pontban leírt szemcséző effektet (HSV-szétszórás). Az utolsó lépés újra a Script-Fu/Dekor/Régi fénykép menüpont volt, ezúttal a Keret mérete 40 pixel lett és másodszor is bejelöltük a Szépia pontot.

A végeredmény a fenti kép, lágy elmosódó kerettel és csak a középső képterületen szemcsézve. A duplán kiadott szépia hatás is csak a kereten belül érvényesül, amitől egy kicsit még valósághűbb lett az illúzió.


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !