Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPS Elements|2009.12.08.

Élesítünk II.

szint: haladó


Egyedi szűrő haladóknak és bátraknak.


 

Szelektív színtelenítés


szint: könnyű

Igen tudjuk, a Schindler listája óta ez a "színesen hagyok valamit a képen, a többi meg legyen fekete-fehér" dolog már kicsit elcsépelt. Piros ruhás kislány, meg minden... Azért, akit érdekel erre egy módszer, jól teszi ha velünk tart. Semmi mágia, semmi csalás, csupán egy egyszerű eszköz és némi kézügyesség.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szelektív színtelenítés - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Ki szeretnénk emelni ezen a fotón egy részletet a színek eltüntetésével. Legyen mondjuk a jobb alsó sarok közelében lévő virág, ami amúgy is elkülönül kicsit a többitől. Ennek színeit megtartjuk a kép többi része pedig fekete-fehér lesz.


2. Spongyát rá!
A kép egy részének színtelenítéséhez legjobb a Sponge tool (O billentyű), azaz szivacs (vagy spongya) eszköz használata. Ezzel "ecsetként" festegetve színteleníthetjük a kép nekünk tetsző részeit. Felső opciós sorában a következő beállításokat találjuk.

Ecsetalak: a vékony/vastag hullámvonal a választott ecset alakját és mintázatát mutatja. A kép mellett lefelé mutató nyílra kattintva választhatsz előre definiált ecsetek közül. Esetünkben egy éles szélű, viszonylag nagy ecsetre lesz szükség a kezdeti lépésekhez.

Size: Az ecset méretét (pixel) itt is beállíthatod.

Mode: A spongya eszköz felhasználási módja. A Desaturate parancs színtelenít, a Saturate pedig a meglévő színeket teszi erősebbé. Nekünk az elsőre lesz szükségünk.

Flow: A színtelenítés egy ecsetvonásának erőssége. Állítsd 100%-ra, hogy gyorsabban eltávolíthasd a színeket. Így is többször kell átfesteni egy területet, hogy teljesen eltűnjenek.


3. Nagyjából
Ha megvagy a beállításokkal. Nyomd le az egér bal gombját és óvatosan fesd át a kép nagy részét. Ahogy írtam a színtelenítés nem túl erős, így egy ecsetvonással nem távolíthatók el teljesen a színek. Engedd fel az egérgombot, majd újra lenyomva menj végig többször ugyanazon a területen!

A színesen maradó virágot és közvetlen környékét egyelőre hagyd ki!


4. Kényes részek
A virág környékén óvatosabban kell dolgoznod, így használj sokkal kisebb ecsetet és a Zoom tool (Z billentyű) segítségével nagyítsd fel a kép nézetét, hogy jobban lásd a kényesebb helyeket!

Ha viszont a színesen hagyott tárgy olyan jól elkülönül a környezetétől, mint a mi példánkban, akkor egy gyorsabb módszerhez is folyamodhatsz.
Válaszd ki a Magic Wand toolt (W billentyű), az opciói között a Tolerance értéket vedd magasra (nálunk 80), majd kattints a tárgyra. Ha nem jelölődött ki összefüggően az egész tárgy (nálunk a virág), akkor a Shift gombot nyomva tartva kattints még párszor a tárgy (virág) kimaradt részeire, amíg az egészet kijelöli a szoftver. Nem baj ha egy kicsit túllóg a jelölővonal, majd később letisztázzuk.
Ezután kattints jobb egérgombbal a kijelölésen belül és a megjelenő menüből válaszd a Select Inverse lehetőséget. Megfordítottuk a kijelölést. Most már a virág "védve van" az ecsetvonásoktól.

Folytasd a színtelenítést a szivacs eszközzel. A virágra nem kell ügyelned, mert a kijelölésen kívül esik és itt nem lesz hatása az ecsetvonásoknak.4. Tisztázzunk valamit!
Miután elkészültél nyomj Ctrl+D gombot, amivel megszüntetheted a kijelölést, majd óvatosan egy kisebb méretű szivaccsal színtelenítsd a maradék területeket. A fent ajánlott Zoom toolt érdemes lesz használnod, mert a nagyított képen pontosabban dolgozhatsz.6. Egy a sok közül
Íme a végeredmény. A szemlélő tekintete egész biztosan az élénksárgán maradt virágon akad meg.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:


 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !