Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Fekete-fehér III.

szint: haladó


Kemény, kontrasztos fekete-fehér fotó.


 

Adobe Photoshop Lightroom 1.0 - Képek csoportosítása I.


Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Adobe Photoshop Lightroom - Képek csoportosítása I - www.digiretus.hu


 


Adobe Photoshop Lightroom 1.0:
Képek csoportosítása I.


Az előző, Adobe Lightroommal foglalkozó leírásainkból megtanultuk, hogyan hívhatunk be (Import) és menthetünk (Export) fotót a szoftverben, végigvettük a képek megjelenítésének lehetőségeit. Itt az ideje, hogy szűrjük, csoportosítsuk is őket.

Szűrőzés

Ott tartottunk, hogy importált galériánk a képfájlok neve szerint rendezve ül a Library-ben, ami a Lightroom katalogizáló szekciója. A Library most valami hasonlóképp mutat:

Középen láthatod a fotók nézőképeit, amik körül alapértelmezésben csak a fájlnév és a kép galéria sorszáma látható. Ha az egérmutatót bármely fotó fölé viszed, további lehetőségek nyílnak meg. Ezek közül számunkra a csoportosítási beállítások fontosak. Háromféleképpen csoportosíthatod a képeket, amik a későbbi visszakeresést és a rendszerezést segítik. A bal felső sarokban egy kis zászló látható. Ez a Flag opció, ami egyfajta gyorscsoport, mintha egy kis zászlót tűznénk a fotóra, „erre a képre még visszatérünk”. Az ikonra kattintva a kép (Pick), azaz zászlóval megjelölt lesz, újabb kattintással törölhetjük a jelölést (Unflagged). Van egy harmadik lehetőség is a Rejected, amit a jobb klikk + Set Flag/Rejected menüből, vagy a nézőképek alatti opciós sor fekete, X-szel jelölt zászlóikonjára kattintva érhetünk el. Itt érdemes megemlíteni a Library/Refine Photos menüpontot is, melynek hatására a nem jelölt fotók (Unflagged) mind Rejected zászlócskát kapnak a jelöltek (Pick) pedig jelöletlenné válnak (Unflagged). A státuszuk a Photo/Set Flag menü alatt is beállítható. Az Increase Flag Status pont hatására a kijelölt fotó(k) zászlójele egyel előrelép, Unflagged -> Pick -> Rejected, a Decrease Flag Status hatása ugyanaz, csak visszafelé. A Pick, Unflagged és Rejected ikonnal megjelölt fotók külön csoportokat alkotnak, amelyeket később a szűrésnél visszakereshetünk.

Egy másik szűrőzési módszer a színkódok szerinti csoportosítás. Ezt legegyszerűbben a bal kattintás + Set Color Label egyik menüpontjával teheted meg. Hatféle beállítás létezik: None (színtelen), Red (piros), Yellow (sárga), Green (zöld), Blue (kék), Purple (lila). A színkód megadása után a kijelölt kép körüli vékony keret a megjelölt színt kapja, jelöletlen képnél pedig az egész vastag keret átszíneződik.

Szintén a fotók szűrőzésének egyik változata az értékelési (Rating) beállítás. Ez úgyszintén elérhető az egyes képek alatt, vagy az alsó menüben. A képeket max. öt csillaggal értékelheted. A nézőkép bal alsó sarkánál öt pontot láthatsz. Ezek a csillaghelyek. Bármelyikre kattintva a ponthelynek megfelelő csillag értékelést adsz a képhez. Egy másik pontra kattintva növelhető, vagy csökkenthető a csillagok száma, az utolsóra klikkelve pedig eltüntethető az értékelés. A beállítást a Photo/Set Rating menüpont alól is elvégezheted. A csillagérték ugyanúgy növelhető (Increase Rating) és csökkenthető (Decrease Rating), mint a zászlóknál.

Egy kép többféle szűrőzési beállítást is kaphat, így később bármelyik vagy akár mind alapján is visszakereshető (szűrőzhető). Lehet például zászlóval jelölt, zöld színkódos, négycsillagos fotód, amely mind a zászlós, mind a zöld, mind a négycsillagos csoportba, de két vagy három szűrési opció szerinti csoportokba is – pl. zöld négycsillagosok, zászlós zöldek – beletartozik. Leírva kissé kuszának tűnik a dolog, de a gyakorlatban sokkal tisztább lesz.

Szűrés

Az imént végeztünk a fotók szűrőzésével, tehát különböző szempontok szerint csoportosítottuk őket. Most következik az egyes csoportok visszakeresése, azaz szűrése. Ehhez az alsó filmszalagot (Filmstrip) és a jobb felső sarkában lévő beállításokat használhatod. A filmszalag panel az F6 billentyűvel nyitható és rejthető.

A panel jobb oldali Filters menüjében találhatók a szűrési opciók, mégpedig a fent ismertetett ikonoknak megfelelően. Ha az első ikonra kattintasz, a filmcsíkon az összes zászlóval jelölt fotó kilistázódik, a második ikon az Unflagged (azaz zászlóval nemjelölt) képeké, a harmadik a Rejected fotóké, és így tovább. Akár több szűrőfeltételt is kijelölhetsz, hiszen egy fotó nem csak egy beállítást kaphatott.

A zászlók után következik a csillag érték szerinti megjelenítés, ugyanúgy ahogy fent a csillagjel megadása. Ha a harmadik helyre kattintasz a háromcsillagos fotók csoportját láthatod a filmszalagon. A csillagok után további három feltétellel finomítható a csoportosítás:

and higher – a bejelölt csillagértékű és annál nagyobb fotók listázása
and lower – a bejelölt csillagértékű és annál kisebbre értékelt képek
only – csak a megjelölt csillagértékű fotók listázása

Legvégül a színkódok szerint megjelölt képek listázhatók ki. Itt is megjelölhetsz egy vagy több színt.

Az utolsó gombbal (Turn off filters) törölhetők a szűrési beállítások, így az összes fotó nézőképe megjelenik a filmszalag panelen.

Gyors kollekciók

Ha híján vagyunk az időnek jól jöhet a gyors kollekciók készítésének lehetősége. Gyors kollekcióba (Quick Collection), azaz egy ideiglenes csoportba „dobálhatjuk” például azokat a fotóinkat amiket egy hosszú túra után kiválogattunk és később szeretnénk őket feldolgozni. Csupán végig kell szaladnod a behívott képeken, majd a kijelölt fotót a B billentyű segítségével raktározhatod el a gyorskollekcióban. Ekkor a fotó nézőképének jobb felső sarkában egy szürke kör jelzi, hogy a fotót eltároltuk a Quick Collection-be. A gyorskollekciónak nem adhatsz nevet és több mappát sem készíthetsz, minden így eltett fotó egy helyre kerül és a bal oldali Library paletta Quick Collection opciójával tekinthető meg a tartalma. Az opciós soron az is látható, hány kép található a kollekcióban.

Ha már nincs szükség az itt tárolt képekre, ugyanúgy a B billentyűvel törölhetjük őket egyenként. A Ctrl + Shift + B gombkombinációval a teljes Quick Collection kiűríthető. A kollekcióból való törlés természetesen nem távolítja el a képeket a Libraryből.

Azt is megteheted, hogy a gyors kollekció teljes tartalmát elmented kollekcióként (Ctrl + Alt + B billentyű). Ebben az esetben nem csak ideiglenes, hanem végleges csoportot kapsz (persze igény esetén törölhető), amelynek saját neve lehet és ez alapján könnyen visszakereshető.

Kollekciók

A Collection lehetőség lényegében egy virtuális mappa, ahová az azonos témakörű fotóidat gyűjtheted és később eszerint visszakeresheted. Például a görög nyaralás képeihez létrehozhatsz egy 2006_Greece képkollekciót.

Képkollekciót vagy a fenti módon egy gyors kollekcióból, vagy a Library/New Collection (Ctrl + N) menüponttal készíthetsz. Ha előtte kijelölted a kollekcióba szánt képeket a megjelenő ablakban jelöld be az Include Selected Photos négyzetet! Már csak a nevét kell megadnod és a Create gombbal aktiválnod.

A létrehozott kollekció és tartalma a bal oldali Collections paletta lenyitásával tekinthető meg. A paletta jobb felső sarkában lévő mínusz gombbal törölhető a listából kijelölt teljes kollekció, a plusz gombbal pedig új készíthető.

A kollekción belül több alkollekciót is létrehozhatsz, csak jobb egérgombbal kell kattintanod a nevén, majd kiválasztani a Create Collection as Child... menüpontot.

Egy fotó több kollekcióba is tartozhat és ha eltávolítod onnan, az nem jelenti a Libraryből való végleges törlését. Ugyanígy egy Collection teljes törlése sem törli végleg a benne található fotókat, csupán magát a témakört.

Ne menj messzire, hiszen legközelebb ugyanitt folytatjuk a kulcsszavakkal és a metaadatokra való kereséssel!

Digiretus.hu

 

 


Kapcsolódó anyagok:

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !