Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonHarmadik szem|2009.12.08.

Az ember városa

 


Szeretem a városképeket. Nem az épületfotókat....


 

Szent Imre projekt I. (klónozás)


szint: haladó

A képen Szent Imre herceg szobra látható és nincs vele különösebb tervünk, mint, hogy fotóját netes galériánkkal gazdagítsuk. Ehhez azonban néhány változtatást kell végrehajtani rajta. Photoshop Element tippjeink következő hat állomása tehát ennek a fotónak a retusálásával telik, míg "galéria éretté" nem válik. Annak a nyilvánvaló ténynek a megismertetése is a célunk, hogy a képszerkesztő munka módosítási lépések egész sorozata, amelyek egymásra épülve adnak megfelelő végeredményt. Első fejezetünk a nem kívánt képelemek eltüntetéséről szól.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt I. (klónozás) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Fotónk több gyermekbetegségtől is szenved. Többek között nem kívánt részeken égett be (túl fehér területek), egy kicsit ferde az alja, hideg, kékes árnyalatúak a színei, lehetne pontosabb a kompozíció és a egy adag kromatikus aberráció, azaz színhiba is tiszteletét tette a kontrasztos részeken.


2. Csíz búvik ott?
Ezen felül a bal alsó sarokban egy autó rejtőzik a bokrok mögött, ami valahogy nem illik ide, ezért úgy döntöttünk, hogy eltüntetjük. Jobban mondva eltakarjuk.


3. Mintaterület
Mivel lehetne eltakarni egy bokor mögül kikandikáló autót? Hát egy még sűrűbb bokorral. A kép lombos területeiről kivágunk egy jó nagy részt, majd rátakarunk a bal alsó sarokra. Egyszerű.

A mintaterület kijelöléséhez a Polygonal Lasso eszközt (L billentyű) használtuk. Apró kattintásokkal a felső lombkoronából körbekerítettünk egy nagyobbacska területet. Csak a terület méreteire figyelj (nagyobb legyen, mint az eltakarni kívánt rész), az állására nem, mivel könnyen beforgathatjuk a kívánt helyre.

Miután elkészült a kijelölés egy jobb klikk a közepére, majd a megjelenő menüből válaszd ki a Feather pontot! Ezzel elmoshatod a kijelölés szélét, hogy ne legyen olyan feltűnő, jobban illeszkedjen az új helyre. Képünk 3 megapixeles volt, ehhez 10 pixeles élelmosást választottunk. Magasabb felbontásnál válassz arányaiban nagyobb értéket!


4. Költöztetés
Az elkészült kijelölést másold egy új rétegre a Ctrl + C, majd Ctrl + V gombok segítségével! A lombozat Layer1 néven jelenik meg a rétegpalettán.

A lomb réteg áthúzásához válaszd a Move eszközt (V billentyű), majd a nyílgombok, vagy az egér segítségével mozgasd át a kívánt helyre. A kijelölés körül egy méretező négyzet jelenik meg, melynek szélső pontjaival átméretezheted a lombdarabot. A sarokpontoktól kicsit kifelé távolodva az egérrel el is forgathatod a kijelölést, amíg tökéletesen nem takar. Ez abból a szempontból is szerencsés, hogy a kép nézője számára nem lesz egyértelmű a lombozat mintájának ismétlődése. Hiszen ugyanez a lombminta található kicsit feljebb is. Mondjuk fejjel lefelé állítva (vagy elfordítva) már nem szembetűnő az azonosság.5. Szabás
Ha a minta széle nem illeszkedik jól és kicsit kilóg a környező részből, az Eraser (radír) eszközzel (E billentyű) könnyedén kicakkozhatod, vagy belemoshatod a mellette lévő területekbe. A véletlenszerű, szabálytalan levélfodrok radírozásához 19 pixeles kemény szélű Eraser ecsetet választottunk, 100% Opacityvel (átlátszósággal). Ha csak mosni szeretnéd a széleket kisebb Opacity értéket és lágy szélű ecsetet válassz!6. A fények is...
Nem utolsó szempont, hogy a fények is passzoljanak a környező területhez. Az eltakart rész árnyékban van, a másolt lombréteg viszont világosabb, így kicsit be kell sötétítenünk. Ehhez az Enhance/Adjust Lighting/Levels (Ctrl + L) menüpontot választottuk. A megjelenő ablak Output Levels szekciójában balra tolva a világos nyilat, sötétebbé és fakóbbá válik a kívánt lombrész. Még jobban beleolvad a környező részekbe, mintha tényleg árnyékban lett volna.7. Elfedve
Már csak annyi maradt hátra, hogy a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsük a lombréteget az eredeti képpel.

A munka első fejezete kész, az autót homály, illetve lombok fedik. Legközelebb innen folytatjuk a kép egy másik problémás részével.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !