Aktuális | Cikkek | Linkek |   Digiretus.ro
Photoshop Tipp|2016.08.08.
LightRoom|2016.06.15.
Android|2016.05.22.
Photoshop Videó|2016.05.16.
Photoshop Tipp|2016.02.12.

Támogasd a DigiRetust!

 


Reméljük megéri! :)


Adobe Lightroom - Dolgozzunk fel egy Nap fotót!

 


Mostanában volt aktuális a Nap fotózása, hiszen május 9-én volt a Merkúr áthaladás központi csillagunk előtt. Koca asztrofotósként én is próbáltam megörökíteni és a videóban látható lépésekkel dolgoztam fel a félresikerült képet.


Photoshop Touch (Android) - Kreatív színtelenítés (videó)

 


Ha nem elég a szimpla színtelenítés, hanem a világosságát és kontrasztját is állítani szeretnénk a képnek, akkor itt egy gyors megoldás.


Grunge (meggyötört) képhatás (Photoshop Videó Tipp)

szint: könnyű


Szükségünk lesz egy normál fotóra és egy erősen texturált képre, melyek keverésével "meggyötört" képhatást hozunk létre, és egyúttal megismerkedünk az összhatásmódok és az átlátszóság alapjaival.


Derítőfény az árnyékokra Photoshopban

szint: haladó


Ha fotód jórészt túl világos ahhoz, hogy egyszerűen tovább világosítsd, de a főtéma meglehetősen sötét, akkor szükséged lesz egy kis photoshopos derítésre.

 
 
   
 

Milyen képszerkesztő szoftvert használsz leggyakrabban?

Photoshop Elements
GIMP
Paint Shop Pro
más program
nem használok


   Keresés az oldalonPhotoshop Tipp|2009.12.09.

Gyorsmaszk

szint: könnyű


A Photoshop egyik legfontosabb szerkesztőeszköze.


 

Szent Imre projekt II. (színhiba eltávolítása)


szint: könnyű

Múlt héten kezdtük el egy szoborfotó (Szent Imre herceg szobra - innen a hülye cím) Photoshop Elementsben való retusálását lépésről-lépésre. Minden egyes alkalommal egy új módszerrel ismerkedünk meg, míg végül - terveink szerint - egy hobbifotós webes galériájában is vállalható végeredményt kapunk. A sorozat második darabja most következik.

Hirdetés
 

Nyomtatóbarát verzió

Photoshop Elements - Szent Imre projekt II. (színhiba eltüntetése) - www.digiretus.hu1. Töltsd be a fotót!
Azt a fotót, amit múlt héten kezdtünk el és eltakartuk a bal alsó sarokban bokron mögül kikandikáló autót. Ma a kromatikus aberrációt (magyarul színhibát) vesszük célba, ami leginkább az árnyékos és világos területek találkozásánál érhető tetten. Esetünkben a lilás szegélyek jelentik a a problémát, főleg a szobor talapzatán.


2. Kell egy jó eszköz!
Ilyen esetekben, amikor nem túl részletes területeken, például épületek, szobrok szélein jelenik meg a színhiba és a környező területek színtelítettsége kicsi, nyugodtan alkalmazhatod a Photoshop tippjeinknél már megismert színtelenítő módszert. Árnyékos, kevés színt tartalmazó területeken, mondjuk szobroknál, árnyékban lévő faágak és kiégett ég találkozásánál, szürke, vagy nem túl színes faló épületeknél garantáltan jó módszer, ha nem is leggyorsabb.

Az eszköz palettáról válaszd ki a Sponge Toolt (O billentyű), azaz a szivacs eszközt. A fenti opciós sor Mode beállítása Desaturate, vagyis színtelenítés legyen. Igen, egyszerűen kiszíntelenítjük ezeket a lila éleket. A szivacs méretének kb. 10-15 pixelt válassz, a Flow (erősség) beállításnak pedig 100%-ot adj meg!


3. Mosás a szivaccsal
A szivacs méretét kb. úgy határozd meg, hogy nagyjából 3x legyen vastagabb a problémás elszíneződésnél! Ezzel már elég kényelmesen dolgozhatsz, főleg ha a kép nézetét ( a Navigator palettán) legalább 100%-ra, de inkább nagyobbra állítod. Így jobban észreveheted a színhibás részeket és pontosabban is húzhatod a szivacsot.

Egyszerűen csak kezdd átfestegetni a lilás éleket a szivacs eszközzel. Egy területen többször is át kell menned, mert a 100%-ra állított színtelenítési erősség (Flow) sem tünteti el az összes színt egy húzásra. Ha színesebb területekhez (fű, lombozat, ég kékje) érsz óvatosabban haladj, nehogy eltüntesd azokat. Érdemes ilyenkor a szivacs méret ablaka előtti lehullómenüben lágy szélű eszközt választanod, aminek a hatása középen a legerősebb, így ha a széleknél bele is érsz egy színesebb területbe, a színtelenítés kevésbé lesz észrevehető.

A munka időigényesebb, mint az automata, vagy szűrős kromatikus aberráció eltüntetési módszerek, de mivel te csinálod, sokkal pontosabb is, mint egy buta automata algoritmus. Egy cseppnyi gyakorlattal és kis türelemmel a végeredmény a színhibamentes kép.


4. Érezhető...
...a különbség. Legalábbis reményeink szerint. A bal oldalon látható a kép eredeti, kivágott részlete, a kontrasztosabb éleknél jól megfigyelhető lilás színhibával. A jobb oldal a javított verzió. A szivaccsal szépen eltüntettük a problémás lila éleket, vagyis a színeket ezekről a területekről. Mivel a talapzat amúgy is majdnem színtelen, a az illúzió tökéletes.

Legközelebb ugyanitt folytatjuk. Szobros fényképünk tartogat még egy-két meglepetést. Lesz még munka rajta bőven.

Az Elements cikkek támogatója:

 


Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

Hirdetés
 


Hozzászólások 

Impresszum
| RSS

© nEtural webdesign 2006.
Az oldalon közölt bárminem kép, hang, írott anyag, valamint grafikai elem szabad felhasználására az oldal tulajdonosa fenntartja magának a jogot. A közölt elemek felhasználása a fenti tulajdonos engedélyéhez kötött !